PRONAĐENO TIJELO PARAVINJINE ŽRTVE?

FOTO Na smetlištu kamionskog parkirališta kod Josipdola slučajno pronađene kosti. Po trapericama i dugoj kosi, to je Antonija Bilić!

Na mjestu događaja u tijeku je jedan od najopsežnijih očevida ikada na širem području Karlovca
 Robert Fajt / CROPIX

JOSIPDOL - Krije li smetlište kamionskog parkirališta u selu Fulaje na državnoj cesti Duga Resa - Josipdol - Senj (D23), tajnu nestanka Antonije Bilić? Prema neslužbenim informacijama, potvrđenima iz više izvora bliskih istrazi, istražitelji smatraju da su pronašli ubijenu Drnišanku.

Svoje ozbiljne indicije temelje na pronađenim tragovima, odjeći pronađenoj na mjestu događaja, prije svega trapericama, koje prema opisu odgovaraju onima koje je na dan nestanka nosila Antonia Bilić. Osim toga, na lubanji skeleta navodno su jasno uočili dugu, crnu kosu.

Kako doznajemo od visokog policijskog izvora, tu je lubanju jučer slučajno pronašao lovac koji je odmah pozvao policiju. Policajac koji je prvi stigao na teren zaključio je da bi i ostatak tijela trebao biti u blizini pa se dao u potragu. Ubrzo je pronašao cijeli kostur i spomenute traperice. Uokolo po granama visjeli su pramenovi kose. Tijelo, prema zasad dostupnim informacijama, nije bilo zakopano, već samo odbačeno.

PAO U DEPRESIJU Paravinja štrajka glađu! Pije samo vodu i puši cigarete. Otac: 'To je zbog sramotne presude!'

Potraga GSS-a, koja se rukovodila informacijama policijskih istražitelja, na čelu s Milijanom Brkićem, bila je najveća u povijesti zemlje i stajala je oko 2,5 milijuna kuna. Stoga ostaje nejasno kako odbačeno, ali ne i zakopano tijelo nije pronađeno ranije na lokaciji koja je detaljno obrađena. Također, da kostur nije nađen u utorak, za nekoliko bi dana, tvrde u policiji, najavljeni snijeg opet sakrio tragove i veliko je pitanje kada bi, i bi li uopće nesretna Drnišanka bila pronađena.

Tijelo je nađeno 17 mjeseci otkako je Antonia ušla u kamion plave kabine u Drnišu, i 38 dana otkako je njezin ubojica Dragan Paravinja nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora. Na mjestu događaja, u utorak u kasnim popodnevnim satima, odmah je počeo jedan od najopsežnijih očevida dosad obavljenih na širem području Karlovca. Angažirano je dvadesetak osoba, policajaca, vatrogasaca koji su reflektorima osvjetljavali teren, te forenzičara koji su u zaštitnim odijelima i s maskama na licima pretraživali teren.

- Mogu potvrditi da smo pronašli fragmente ljudskih kostiju. Za sada ne mogu govoriti o tome radi li se o ostacima muške ili ženske osobe. Mogu potvrditi da se radi o kosturu, koji je pronađen pet do deset metara od parkirališta uz cestu. Ostaci nisu bili zakopani, već su pronađeni na površini. Uskoro ćemo ih prebaciti u Zavod za sudsku medicine u Zagreb, gdje će se DNA analizom utvrditi identitet osobe - izjavio je šef terenske istrage Mladen Krajačić.

Mjesto se nalazi oko 200 metara od Miljanice, vijadukta autoceste A1 koji tu presijeca državnu cestu. Također, Miljanica je tek nekoliko kilometara udaljena od odmorišta Modruš, odmah prije tunela Mala Kapela, gdje je toga 7. lipnja, prošle godine, točno u 15.40 sati, posljednji put lociran signal mobitela nestale Antonije Bilić.

Sedam dana kasnije reporter Jutarnjeg razgovarao je s dvije osobe, konobaricom u tamošnjem kafiću i prodavačicom sira na parkiralištu, koje su svjedočile o tome da je Paravinja bio tamo.

- Ne znam kada je parkirao, negdje u poslijepodnevnim satima možda, ali na kavu je došao točno u 21, to sam sigurna. Ušao je i rekao: Kavu s mlijekom, te se čudno nasmiješio, rekla bih, nacerio. Vratio se zatim na terasu, sjeo za stol i pio tu kavu sljedećih pola sata. Ni sa kime nije pričao, vrpoljio se i razgledavao - ispričala nam je konobarica, prisjećajući se da je tajanstveni gost u večernjim satima tu prao kabinu kamiona.

Ukoliko je Paravinja doista na kritičnom mjestu izbacio beživotno tijelo maloljetne Antonije Bilić, morao je s odmorišta Modruš voziti desetak kilometara prema Zagrebu, s autoceste A1 izaći na izlazu Ogulin, te se još desetak kilometara državnom cestom vraćati prema jugu, pa se potom opet vratiti na autocestu. Taj scenarij je prilično izgledan.

Odvjetnik obitelji Bilić: 'Mjesto se točno uklapa u rekonstrukciju'

Odvjetnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić rekao je za Slobodnu Dalmaciju kako ga ne bi iznenadilo ako se potvrdi da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju Antoniji Bilić.

- Treba sačekati službenu potvrdu i utvrđivanje identifikacije. Osobno mislim da je vrlo izvjesno da bi se moglo raditi o tijelu Antonije Bilić. Pronalazak njenih ostataka na tom prodručju bi se uklopio u činjenično stanje utvrđeno tijekom glavne rasprave. Dapače, ako bi se pokazalo točnim da se radi o tijelu Antonije Bilić, onda je posve izvjesno da to još više učvršćuje ispravnost prvostupanjske presude Suda – smatra Ljubičić.

Kronologija slučaja Bilić

7. lipnja 2011. Nestala je 17- godišnja Antonija Bilić. Oko 9.50 na okuci kod Čikolskog mosta na ulazu u Drniš, djevojka ulazi u kamion kojim upravlja Dragan Paravinja, osuđivani višestruki silovatelj iz Nove Pazove.

7. lipnja 2011. U 15.40 majka zove Antoniju na mobitel, nakratko uspostavlja vezu, ali osoba s druge strane šuti i poklapa. Mobitel se gasi. To je posljednji put da je uhvaćen signal njenog mobitela. Lokacija - odmorište Modruš.

8. lipnja 2011. Obitelj Bilić prijavljuje nestanak. Sestre Ana i Katarina, dan poslije, sa prijateljima osnivaju vlastiti stožer za potragu te svojim apelima dižu cijelu naciju na noge.

22. lipnja 2011. Dragan Paravinja bježi u Republiku Srpsku u mjesto Donje Srđeviće kod svog ujaka. Policija za njim traga 4 dana.

26. lipnja 2011. Uhićen je Dragan Paravinja. U pritvoru u Banja Luci priznaje da je zadavio Antoniju Bilić i bacio je u jezero Brljan na Krki

lipanj, srpanj, kolovoz - Antoniju, živu ili mrtvu, tražilo je više od 1000 policajaca, vatrogasaca, GSS-ovaca, lovaca i dobrovoljaca. Na potragu je utrošeno oko dva i pol milijuna kuna, a unajmljivale su se i bespilotne letjelice i slovenski vojni sonar.

7. srpnja 2011. Isušeno je jezero Brljan

22. srpnja 2011. Paravinja je izručen Hrvatskoj i prebačen u šibenski zatvor.

22. ožujka 2012. Na šibenskom Županijskom sudu počelo je suđenje Draganu Paravinji za ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne 17-godišnje Antonije Bilić. Paravinja negirao krivnju.

29. kolovoz. 2012. Obavljena djelomična rekonstrukcija ubojstva Antonije Bilić

19. listopada 2012. Dragan Paravinja nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora - za ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić i pokušaj silovanja još jedne hrvatske državljanke

27. studenog - Na smetlištu kamionskog parkirališta u selu Fulaje na državnoj cesti Duga Resa-Josipdol-Senj (D23), nešto prije Modruša, pronađen je kostur. Ostaci nisu bili zakopani, već su pronađeni na površini. Kostur je prebačen na Zavod za sudsku medicine u Zagreb, gdje će se DNA analizom utvrditi identitet osobe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 01:32