NESRETNE ŽIVOTINJE

FOTO: NAJSTRAŠNIJI AZIL U HRVATSKOJ Izgladnjeli psi jedni druge ubijaju i jedu

Veterinar Juršetić: Normalno je da se potuku, oni su zapravo vukovi!

Stravične fotografije do smrti razderanih pasa te onih drugih koji jedu njihove strvine objavila je koprivnička udruga za zaštitu životinja Argus tvrdeći da je to rezultat katastrofalnih uvjeta u koprivničkom skloništu Ottova kućica.

Sklonište vodi Veterinarska stanica Koprivnica, odnosno veterinar dr. Ratimir Juršetić, a volonteri udruge Argus optužuju ga za neadekvatnu brigu o životinjama. Kažu kako azilu nedostaje prostor za karantenu, zbog čega su bolesni psi smješteni sa zdravima, a često se i agresivni psi smještaju s mirnima, što rezultira ozljedama ili uginućima. Volonteri tvrde da su o svom trošku više puta u zadnji tren spašavali živote ozlijeđenim psima te životinje odvodili u zagrebačke klinike na operacije.

- Nakon toga smo čuli da se dr. Juršetić ismijava našem trudu da spasimo pse i govori kako je to sad ispalo super jer je uspio napraviti dodatnog posla kolegama - govore. Dr. Juršetića upozoravaju i da nepotrebno eutanazira pse kojima bi se sigurno našao dom.

Sukobi uživo

U skloništu nas je dočekao veterinar Juršetić, a u vrijeme našeg dolaska stigli su i volonteri iz udruge Vau Vau Amigo iz obližnjeg Predavca.

Nismo uočili mrtve ni ranjene životinje iako su neke bile u dosta lošem stanju. Za kratkog obilaska dogodilo se nekoliko sukoba pasa koje je dr. Juršetić pokušao smiriti.

Kaže kako je normalno da se psi potuku, jer su “oni zapravo vukovi”. Priznaje da je bilo situacija u kojima bi psi rastrgali drugog psa, ali ti slučajevi nisu bili česti.

‘Volonteri izvoze pse’

- Ja nisam ovdje 24 sata dnevno i zna se dogoditi da se potuku dok nas nema. No, pola ovih fotografija nije snimljeno u ovom azilu. Stvarni uzrok ovih problema je što sam u srijedu zabranio volonterima udruge Argus da ovdje dolaze izvan radnog vremena. Prekinuo sam suradnju jer sam otkrio da oni nisu udruga nego tvrtka, a imam indicije da su pse uzimali kako bi ih prodavali u Njemačku. Znam da ću sada biti razapet, čak sam na nekim forumima pročitao da “neću razumijeti patnju dok netko ne eutanazira moju djecu”. Pse često držimo i puno više od zakonom propisanih 60 dana, nekad i dulje od godinu dana. Spasili smo ih stotine. Sada ih je 80 u azilu, a samo ove godine primili smo ih 290. Minimalno eutanaziram, pokušavam udomiti životinje, zovem škole da nas posjete jer znam da će to rezultirati udomljenjem.

Nepravilnosti u radu

Od tog velikog broja pasa, eutanazirali smo samo 17, a imali smo 20 uginuća, bilo da se radilo o bolesnim štencima ili o starim bolesnim psima - objasnio je.

Jučer su ga posjetili i veterinarski inspektori koji su otkrili više nepravilnosti u radu azila. Rezultati inspekcije bit će poznati u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:55