STRMA I SKLISKA STAZA

FOTO: NESREĆA NA MOSORU Ozlijeđen jedan od natjecatelja utrke Štamparija, spašavali ga HGSS-ovci, upomoć doletio i helikopter

 
 Merien Ilić

Na Mosoru se u nedjelju ujutro dogodila nezgoda kad je nogu slomio jedan od natjecatelja utrke Štamparija ’19 - Fell Running Cup, inače četvrto izdanje zahtjevne utrke od izvora rijeke Žrnovnice do Štamparije na Mosoru koju organizira HPD Mosor u suradnji sa Slobodnom Dalmacijom.

Ovakve utrke po planinama postaju sve masovnije, a nesreće, unatoč težini terena, ipak nisu učestale.

Merien Ilić

- Unesrećenom natjecatelju odmah je u pomoć priskočila dežurna ekipa HGSS-a s liječnicom koja mu je imobilizirala ozlijeđenu potkoljenicu. Pozvana je ekipa letača spašavatelja koja je s posadom HRZ-a doletjela do Mosora. Unesrećeni je s nepristupačnog terena užetom podignut u lebdeći helikopter i odvezen na splitski helidrom gdje je predan ekipi HMP - javljaju iz HGSS Stanice Split čijih je 15 spašavatelja sudjelovalo u akciji.

Među njima je bilo i sudionika utrke koji su odmah po dojavi o nesreći otrčali prema Štampariji gdje se nalazio unesrećeni, kako bi pružili pomoć.

Staza od izvora Žrnovnice preko Amižića, Lolića i dalje do Štamparije, odnosno suhozidnih ostataka pojate u kojoj je 17. lipnja 1943. godine tiskan prvi broj Slobodne Dalmacije, na nekih 860 metara nadmorske visine, bila je prilično zahtjevna zbog strmog i skliskog terena.

Merien Ilić

Na Štampariji je trebalo preuzeti svježi primjerak Slobodne i donijeti ga natrag na cilj na izvor.

Od 70-ak sudionika, prvi kroz cilj je prošao Ante Pešić Golub iz PD Imber i TTK Strka, a od žena najbrža i najspretnija bila je Eva Tušar Suhadolc iz mosoraških Sikira, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 18:45