StoryEditor
IMA LI TOME KRAJA?

FOTO: NOVA SRAMOTA U SPLITU Preko plakata za film o ženi koja je spasila tisuće djece od ustaškog režima osvanulo je veliko crno 'U'

 K.M.B. / SD

Na plakatu za hrvatski film 'Dnevnik Diane Budisavljević' crnim sprejem ispisano je 'u' iznad natpisa 'NDH' u Ulici Bruna Bušića u Splitu. Ispod plakata je crvenim sprejem napisano 'Mi Hrvati', ali ne zna se jesu li natpisi nastali u isto vrijeme i jesu li djelo istog autora, piše Slobodna Dalmacija.

U utorak poslijepodne, osim predstavnika medija, došli su i policajci i to prvo kriminalistički tehničar koji je fotografirao taj natpis, ali i one s obližnjeg reklamnog plakata mobilnog operatera i zida.

Ti natpisi su se govorom mržnje obratili Srbima, policiji i novinarima standardnim uvredama. Nakon njega su došli inspektori kriminalističke policije te možemo zaključiti kako se za počiniteljima traga.

Plakat je to za nagrađivani film o Diani Budisavljević koja je u jesen 1941. godine s prijateljima iz svoga stana u Zagrebu pokrenula akciju spašavanja od sigurne smrti više od deset tisuća djece koja su se našla na udaru rasnih zakona u vrijeme režima NDH.

Završetkom rata njezino austrijsko podrijetlo postaje nepoželjno, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugome svjetskom ratu prešućene su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:43