INCIDENT U ZADRU

FOTO: NOVI DETALJI BRUTALNOG PREMLAĆIVANJA Među privedenima i posrnuli rukometaš koji je zbog kokaina pao na doping kontroli

 
 Luka Gerlanc/ CROPIX, Nadzorne kamere

Zbog brutalnog premlaćivanja 40-godišnjeg Zadranina ispred zadarskog kluba Hype na Branimirovoj obali, policija je uhitila petoricu Zadrana, dok je šesti još u bijegu, piše Zadarski.hr.

Muškarac je pretučen u subotu, 20. srpnja, oko četiri sata ujutro nakon što ga je “šestorka”, inače zaštitari koji rade na crno u drugom zadarskom klubu, najprije verbalno napala jer je htio ući u “blokirani” toalet u kojem su konzumirali drogu.

Verbalno su se sukobili, a nakon što je 40-godišnjak “uz pomoć” zaštitara tog lokala izašao iz kluba, na njega su i fizički nasrnuli, te ga šakama i nogama pretukli naočigled posjetitelja.

U tom napadu slomili su mu ruku i nos. Svi sudionici su od ranije poznati policiji zbog kaznenih djela nasilja, a jedan od njih, F.G., je i osuđen zbog napada na bugarske navijače 2017. godine kojima je u Zadru bengalkom zapalio automobil.

- Policija nastavlja kriminalističko istraživanje za kazneno djelo spriječavanja dokazivanja jer raspolaže saznanjima da osobe bliske napadačima nastoje utjecati na svjedoke i spriječiti ih u davanju iskaza. Upravo ovako odlučna kriminalistička istraživanja imaju dugoročni efekt na prevenciji nasilničkog ponašanja i počinjenja drugih kaznenih djela u zoni ugostiteljskih objekata - rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u utorak voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske Bore Mršić.

Zadar, 310719.
Danas tijekom popodneva se istraznom sucu zadarskog Zupanijskog suda privode petorica od sest mladica koji su 20. srpnja u jednom nocnom klubu tesko pretukli 40-godisnjaka.
Na fotografiji: privodjenje.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Zadar, 310719.
Danas tijekom popodneva se istraznom sucu zadarskog Zupanijskog suda privode petorica od sest mladica koji su 20. srpnja u jednom nocnom klubu tesko pretukli 40-godisnjaka.
Na fotografiji: privodjenje.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX
Privođenje u Zadru

Zadar, 310719.
Danas tijekom popodneva se istraznom sucu zadarskog Zupanijskog suda privode petorica od sest mladica koji su 20. srpnja u jednom nocnom klubu tesko pretukli 40-godisnjaka.
Na fotografiji: privodjenje.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

Napadači F.G. (26), M.G. (31), P.K. (24), J.M. (24), te Š.M. (27), svi iz Zadra u poslijepodnevnim satima ponedjeljka privedeni su iz policije u Općinsko državno odvjetništvo u Zadru gdje je protiv svih podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi, a za 26-godišnjeg F.G. kod kojeg je pronađena automatska puška i metalna teleskopska palica i zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Kako javlja RTL, među nasilnicima bio je i posrnuli rukometaš Josip Maršan, koji je 20. ožujka ove godine pao na doping kontroli jer je u trenutku testiranja bio pozitivan na zabranjene tvari - kokain i metabolite.

Kako je utvrđeno istragom, 40-godišnjaku je najprije prišao 31-godišnji M.G., te ga snažnim udarcima nogama i rukama udario u glavu. S leđa mu je potom došao i 27-godišnji Š.M. koji ga je udarajući ga više puta šakama u glavu oborio na pod gdje ga je nogama po tijelu nastavio udarati 31-godišnjak.

Napadu su se tada priključila i dvojica 24-godišnjaka, P.K. i J.M., koji su ga udarali nogama po tijelu, a isto tako i 26-godišnji F.G..

Zadranin je potražio liječničku pomoć u zadarskoj Općoj bolnici gdje su mu konstatirane višestruke teške tjelesne ozljede. Napadači su mu slomili nos i ruku, a on je iz straha od novog napada zatajio način na koji je zadobio ozljede, a napad nije prijavio policiji. Inače je vlasnik ugostiteljskog objekta u Zadru.

ZADARSKI.HR/HANZA MEDIA

Snimka nadzornih kamera

Snimka nadzornih kamera

- Posebno šokantna činjenica je da policiju o tom napadu nitko nije obavijestio, već smo te dojave saznali operativnim radom. U posjedu smo kvalitetnih videosnimki koje rasvjetljavaju ovaj brutalni napad. Svi počinitelji su od ranije poznati policiji za veći broj kaznenih djela s elementima nasilja - rekao je zadarski krim policajac. Naglasio je kako policija želi reći odlučno ne brutalnom iživljavanju nasilnika nad građanima.

- Za nas vrijedi nulta stopa tolerancije prema nasilju. Naš je cilj da u Zadru i Zadarskoj županiji građani osjećaju istinsku sigurnost te da na zadarskim ulicama zavlada mir - poručio je Mršić, te zbog toga najavio “racije” u zadarskim klubovima.

- Ovo su osobe nedostojne za obavljanje poslova zaštitara. U narednom razdoblju poduzet ćemo više policijskih radnji kako bi se povećala sigurnost u klubovima - rekao je. Policija, naime, sumnja da su neki od privedenih zaštitara povezani s prodajom droge u zadarskim noćnim klubovima i da na taj način pokušavaju kontrolirati tržište. Napad na 40-godišnjaka, po mišljenju policije, izazvan je upravo iz tog razloga, što ih je zatekao u trenutku konzumacije droge u muškom WC-u.

Mršić je također najavio da će utvrditi i odgovornost zaštitara kluba koji su Zadranina odvojili od skupine iz toaleta ali nisu spriječili da ga napadnu vani. U Hypeu su inače angažirani zaštitari tvrtke Klemm Security.

Automatsku pušku koju je policija pronašla kod 26-godišnjeg F.G. povezuje se s drugim kaznenim djelima iz prošle godine kad je na zadarskim predjelima Voštarnici i Stanovima pucano upravo takvim oružjem. Kod 26-godišnjaka je pronađeno i više mobilnih uređaja, od kojih se jedan koristi kao kumunikacija u zatvorima. Kod 27-godišnjeg Š.M. je pronađena i manja količina.

Reakcija Hype bara: 'Nitko od naših zaposlenika nije sudjelovao u tom događaju'

Putem Facebooka redakciji portala Zadarski.hr stiglo i priopćenje iz Hype bara u kojemu se demantira bilo kakva umiješanost njihovih zaposlenika ili zaštitara u brutalno premlaćivanje 40-godišnjaka. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Ovim putem se nakon svih natpisa, osjećamo dužnim obratiti se svima, pa i vama, a vezano za učinjeno prozivanje u raznoraznim objavama kako bi rasvijetlili medijski insceniranu, i moramo priznati veoma maštovitu situaciju. Ovaj post ne treba biti shvaćen kao bilo kakva vrsta opravdanja jer mi za istim nemamo potrebe, budući da ovom činu nedostaje bilo kakav oblik kako sudjelovanja Hype bara, pa samim time i krivice u događaju koji se igrom slučaja odvio ne ispred, već u blizini našeg kluba.

Naime, niti smo sudjelovali u, kako mediji jedva dočekavši, prenose “brutalnom premlaćivanju”, a niti smo isto potencirali, poticali, pomagali ili prikrivali. Nadalje, naslovi medija kako su 6-orica zaštitara sudjelovala u takvoj dogodovštini ispred Hype-a (pa ako mediji i nisu imali namjeru da to tako zvuči), u najmanju ruku implicira situaciju da su svoj doprinos u svemu dali upravo naši zaštitari, što je, naravno, apsolutno netočno.

Kao prvo, Hype bar nema 6 zaštitara već jednog čuvara ovog inače mirnog i bez dosadašnjih izgreda kluba. Dapače, isti je vidjevši što se pored “Vip-a” događa, kao svaki savjesni građanin htio pružiti pomoć, no u tako čemu je bio izravno odbijen. Također, zajedno s čuvarom i vlasnikom kluba nadležne su službe obavile obavijesne razgovore koji su se naglašavamo dobrovoljno odazvali pozivu načelnika Bore Mršića, pa zaista nema mjesta širenju ovakvih dezinformacija i u krajnjem pogledu, vrijeđanja ugleda ovog kluba kao i njegovih zaposlenih i čuvara. Senzacije oko droge, oružja i bilo kakvog kriminala su doista pojmovi koje je bespredmetno vezati za izlazak te subotnje večeri. Širenje laži, vrijeđanje, klevetanje i narušavanje ugleda i časti je osim nemoralno i neljudski, i kazneno djelo u što su nadležne policijske službe, ali i mediji zasigurno upućeni.

Shodno tome, ukoliko imenovani mediji nastave pisati lažne informacije pritom klevetajući ovaj klub, njegov ugled, njegove zaposlenike i odgovorne osobe istog, bit ćemo prisiljeni cijeli ovaj slučaj prepustiti našem odvjetničkom timu koji će poduzeti odgovarajuće i za to potrebne mjere pred nadležnim tijelima. Uz to, opravdano inzistiramo da se svi naslovi i dijelovi objavljenih tekstova koji upućuju na odgovornost Hype bar-a u ovakvom događaju isprave, jer je jedina nepobitna i nesporna činjenica ta da se, na žalost, na objavljenim slikama viđeni događaj doista odvijao ispred nekadašnjeg “Vip-a”, sadašnjeg A1 operatera koji je ustupio snimke svojih kamera.

Napadnutom želimo brz i iskren oporavak, te zaključno, želimo kriminalističkoj službi zadarske policije uspjeh u svim daljnjim akcijama, racijama i suzbijanju svakog zločina u ovom gradu, te po potrebi, stojimo na raspolaganju kao savjesni građani u potrazi za istinom, a ne lažima i huškanjima. Slijedom navedenog, iskreno očekujemo da neće biti potrebe za daljnjim obraćanjem ovog tipa.

Hvala!! Nastavljamo u veselom i druželjubivom tonu baš kao i dosada!! Lijepi pozdrav, Vaš Hype bar tim!!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:19