NESREĆA U BIVŠOJ TVORNICI ŽIGICA

FOTO Osijek: Pet radnica ozlijeđeno u eksploziji. Jednoj će amputirati nogu!

Još uvijek je nepoznato što je uzrokovalo eksploziju u pogonu, u kojem se nekada nalazila nadaleko poznata Tvornica žigica.
 Dorian Horvat / CROPIX

OSIJEK - Danijela Valkai (32) iz Luga i Ružica Kistoth (50) iz Korođa teško su ozlijeđene u eksploziji koja se jutros u 6.15 dogodila u skladišnoj hali tvornice Drava International u središtu Osijeka. Kako neslužbeno doznajemo, Danijeli je od eksplozije na mjestu nesreće raznesena jedna noga, dok je Ružica zadobila ozljede prsnog koša.

Šef kirurgije KBC-a Osijek dr. Goran Kondža izvijestio je da su obje u teškom stanju te da će jednoj morati amputirati nogu, dok druga ima ozljede prsnoga koša. Obje su podvrgnute operativnim zahvatima.

Njih su dvije radile su na čišćenju skladišne hale tvrtke Drava International, koja se selila u novi prostor u osječkom prigraskom naselju Brijest. U jednom trenutku jedna od njih odbacila je željeznu cijev u neku kantu, kada je odjeknula eksplozija, a još uvijek je nepoznato što je uzrokovalo eksploziju u pogonu, u kojem se nekada nalazila nadaleko poznata Tvornica žigica.

Još uvijek je nepoznato što je uzrokovalo eksploziju u pogonu, u kojem se nekada nalazila nadaleko poznata Tvornica žigica, a to će utvrđivati stručnjaci iz Centra za vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, zbog čega je privremeno obustavljen policijski očevid.

Ovaj je pogon tvrtka Drava International, koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže, posljednjih godina koristila za reciklažu PVC vrećica, no prije nekoliko mjeseci odlučili su ga preseliti na Brijest. Inače, riječ je o prostoru nekadašnje nadaleko poznate Tvornica žigica Drava Osijek, koji je posljednjih godina bio česta tema rasprava I na razini gradske vlasti, kojoj su često dolazile pritužbe stanara okolnih zgrada.

Oni su upozoravali da je dvorište ove tvrtke prava tempirana bomba zbog brojnih odloženih rola plastike, najlona, staklene vune… te da zbog brojnih hrpa najlona izgleda kao ruglo u središtu grada s kojeg se za sparnih dana I ljetnih vrućina širio I neugodan miris.

Direktor tvornice Zvonko Bede je pak tvrdio da je to pogon za reciklažu plastičnih materijala, a zimus je započeo selidbu skladišta iz središta grada.

- Mi tu ne radimo već tri mjeseca ništa drugo osim čišćenja pogona i preseljenja materijala u naše nove pogone na Brijestu. To je danas trebalo biti završeno i ni meni nije jasno što se dogodilo. Ne znam koja je to eksplozivna naprava, ni kako se tamo pojavila, a sada mi je najvažnije da s našim radnicama bude sve u redu. Mi smo tamo imali svoju čuvarsku službu i ne znam što se dogodilo - rekao je Bede, čija se tvornica inače bavi proizovodnjom i preradom plastike u partnerstvu s tvrtkom Eko-Slavonija, u kojoj su članovi uprave i najmoćniji čovjek hrvatskog rukometa Zoran Gobac te Višeslav Vukojević, sin bivšeg suca Ustavnog suda Vice Vukojevića.

Na mjesto događaja odmah su izašli i osječki vatrogasci kako bi spriječili daljnje potencijalno širenje opasnosti na okolne stambene zgrade. Uslijed eksplozije izbio je i požar koji je zahvatio strop hale i krov. Vatrogasci su inače prijašnjih godina na istom prostoru često morali intervenirati gašenjem manjih ili većih požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:34