PAO U PONOR

FOTO: OTKRIVAMO DETALJE HORORA NA KRVAVCU, OVDJE JE HRVATSKI SNOWBOARDER IZGUBIO ŽIVOT Strašnoj nesreći svjedočila je njegova djevojka...

 
 RTC KRVAVEC

Hrvatski snowboarder smrtno je stradao u nedjelju oko 13.30 sati nedaleko od skijaškog centra Krvavec u Sloveniji, a identitet stradaloga još nije poznat.

Detalje tragedije prenose slovenski mediji, pozivajući se na kranjsku policijsku upravu, koji pišu kako je mlađi hrvatski državljanin u jednom trenutku ostao bez svoje daske za boardanje. Naime, izgleda kako mu je ona ispala iz ruke te je završila izvan zaštićenog područja skijališta, nakon što je sama otklizala po stazi.

Stradali se uputio po dasku, a spuštajući se niz kosinu, izgubio je ravnotežu zbog skliskog terena, pao u ponor i poginuo. Neslužbeno doznajemo da je s njim bila djevojka koja je sve to vidjela.

RTC KRVAVEC

Tragedija strašno podsjeća na pogibiju iz 2009., kada je stradao Slavko Mrvica, mlađi brat poznatoga pijanista Maksima Mrvice, strastveni sportaš i snowboarder. To se dogodilo na skijalištu Bjelolasica, gdje je mladić također ostao bez svoje daske koja mu je ispala iz ruku te završila na dnu strme staze Vrelo, koja je u tom trenutku bila zatvorena za skijaše i boardere.

Kako je staza bila ledena i strma, Mrvica se, hodajući niz strminu prema svojoj dasci, poskliznuo te je nastavio dvjestotinjak metara nekontrolirano kliziti niz padinu, pritom udarajući o stabla i kamenje. Ozljede su bile fatalne i mladić je od teških ozljeda glave preminuo nakon četrdesetak minuta.

RTC KRVAVEC

U oba su slučaja nesretni snowboarderi, čini se, podcijenili opasnosti zaleđenog terena pod nagibom. Njime se, naime, lako može spustiti skijama ili snowboardom, no kada se poželi istom rutom spustiti pješke - i to bez alpinističke opreme - lako dođe do fatalnog ishoda.

Budući da trenje na tako zaleđenim nagibima gotovo i ne postoji, klizećem tijelu se vrlo teško zaustaviti. Pritom brzina klizanja raste ovisno o zaleđenosti staze i nagibu. Bez alpinističke opreme, u ovom slučaju cepina i dereza, čovjek koji se našao u takvoj situaciji da klizi niz padinu gotovo nema šanse zaustaviti se.

Ni zaštitna oprema poput kacige za glavu ne pomaže mnogo u takvoj situaciji jer osoba koja se kliže niz padinu bez kontrole može udarati o stabla i kamenje, zbog čega može doći do strašnih ozljeda unutarnjih organa.

RTC KRVAVEC

Neki boarderi koriste tzv. leash, odnosno vezicu koja im spaja snowboard s nogom, zbog čega ne mogu doći u situaciju da ga izgube. Moguće je da bi leash možda spasio živote Mrvice i zasad neidentificiranog Hrvata koji je stradao na Krvavcu.

Obje su tragedije strašno upozorenje da se nikad ne bi smjelo upustiti u hodanje niz zaleđenu skijašku stazu ili niz prostore koji je okružuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:26