MORA NA LIJEČENJE

FOTO Ovaj mladić (24) iz Osijeka osuđen je na 11 godina zatvora: Maltretirao obitelj punih 6 godina, a onda ubio djeda!

 Emica Elvedji / CROPIX

OSIJEK - Svebor Olujić Špigel (24) osuđen je na 11 godina zatvora nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku zbog ubojstva svoga djeda Mate Olujića (81) u obiteljskoj kući u naselju Kneza Borne u Osijeku 19. veljače ove godine. Sud mu je odredio i obvezno psihijatrijsko liječenje, ali ne duže od pet godina. Svebor je svoga djeda, pokazala je obdukcija, devet puta ubo ili zarezao oštricom noža dugom 18 cm.

- Kada smo došli sjedio je na stepenicama unutar kuće i pušio cigaretu. Bio je potpuno smiren i opušten. Preminuli je sjedio na stolici, baka je jecala, a njihova kći, majka optuženoga, histerično je vrištala - opisao je trenutak kada je stigao na očevid policajac Renato Novak.

Ubojstvu je prethodio je cijeli niz incidenata i policijskih postupanja u kući Olujićevih, zbog kojih je Svebor ranije dva puta uvjetno nepravomoćno osuđivan . Prvi put zbog namjernog izazivanja požara 2009. godine, kada je osuđen na 16 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, a onda i zbog nasilničkog ponašanja u obitelji u rujnu 2010. godine, za što je dobio osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Tada je na djeda bacio invalidska kolica i pogodio ga u glavu, a nakon što je baka pokušala nazvati policiju, oteo joj je telefon, iščupao žice iz zida i ženu udario nogom u grudi.

U optužnici je stajalo kako su incidenti počeli još 2006. godine, a sumnjalo se da je požar iste kuće izazvao i te godine, pri čemu je vatra zahvatila i susjednu kuću. Policija je često morala intervenirati u njihovoj kući, a jednom je djeda pokušao napasti i nožem za maslac. Optuženi se na suđenju branio šutnjom, dok su mama i baka iskoristile svoje pravo da ne svjedoče.

Ubojica je četiri mjeseca prije nesretnog događaja dva puta bio hospitaliziran, a vještaj je ustvrdio da ima poremećaj osobnosti graničnog tipa. Majka Dijana je tražila da se nad njezinim sinom provede novo psihijatrijsko vještačanje, tvrdeći da je on bolestan te da se šest godina liječi, što prisilno, što dobrovoljno po psihijatrijskim ustanovama. Sud je to odbio.

- Mogao je shvatiti što čini i upravljati svojim postupcima, ali su njegove sposobnosti bile umanjene u znatnom stupnju - rekao je u obrazloženju presude sudac Zvonko Vrban, koji je optuženog za djedovo ubojstvo osudio na 10 godina zatvora, ali kako mu je opozvana uvjetna kazna za požar, izrekao mu je jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:50