IZDAO GA MIRIS BENZINA

FOTO: POGLEDAJTE GDJE JE BUGARIN U SVOM CITROENU SAKRIO ILEGALCE Pao je na Bajakovu, hrvatskim policajcima odmah je bilo nešto sumnjivo

 
 MUP RH

Policijski službenici granične policije u ponedjeljak ujutro su na graničnom prijelazu Bajakovo otkrili vozilo s preinačenim podvozjem, u kojem su se skrivale tri osobe koje su pokušavale izbjeći graničnu kontrolu, objavio je u utorak MUP.

Osobno vozilo marke Citroen C8 bugarskih registracijskih oznaka vozio je 39-godišnji državljanin Bugarske, koji je pokušao ući u Hrvatsku.

Vodeći se procjenom vrste i karakteristika vozila, policijski službenici su posumnjali u krijumčarenje ljudi ili roba zbog čega su vozilo izdvojili na dodatnu kontrolu, priopćio je MUP. U suradnji s djelatnicima carine, pregledom podvozja vozila uočili su prepravke, a potom i osobe koje su se skrivale u podvozju. Utvrđeno je da se radi o dvojici državljana Iraka i jednom državljaninu Afganistana.

Policijski službenici pronašli su trojicu stranih državljana u prostoru dimenzija 180x60x25 cm. Podnicu prostora čini građevinska oplata, ispod koje se nalazi izmijenjena cijev auspuha napravljena od profilne čelične cijevi dimenzija 8x2 cm. Također, na vozilu je preinačen i spremnik goriva, a kako bi se dobio veći prostor za skrivanje osoba.

MUP RH

Prilikom pregleda vozila, policijski službenici osjetili su intenzivan miris goriva u podvozju što je kod njih dodatno pobudilo sumnju da bi se moglo raditi o preinačenom vozilu. S obzirom na preinake, lako je moglo doći do zapaljenja u vožnji i stradavanja osoba koje su se sakrivale u preinačenom „bunkeru“ što dovoljni govori o beskrupuloznosti krijumčara čiji je jedini cilj stjecanje materijalne koristi, ističe se u priopćenju.

Zbog sumnje da je krijumčario nezakonite migrante, vozač je uhićen i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje, a nad trojicom stranih državljana proveden je upravni postupak sukladno Zakonu o strancima.

MUP RH

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policija je nadležnom državnom odvjetništvu kazneno prijavila bugarskog državljanina zbog sumnje da je krijumčario ljude, odnosno počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj (čl. 326. Kaznenog zakona).

Tijekom 2018. hrvatska policija otkrila je 619 takvih kaznenih djela, a 2017. godini 365. Samo tijekom siječnja i veljače ove godine policijski su službenici otkrili i procesuirali 112 kaznenih djela krijumčarenja ljudima te prijavili ukupno 122 počinitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 19:41