TREĆA EKSPLOZIJA

FOTO: POLICIJA IMA PRVI TRAG Nadzorna kamera snimila muškarca u crvenom Fordu: Istražuje se ima li on veze s eksplozijom na Trgu bana Josipa Jelačića!

Nitko nije ozlijeđen niti je pričinjena materijalna šteta u manjoj eksploziji koja se dogodila noćas u 2.25 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Građani su na Trgu dobacivali policajcima: 'Oslobodite Voju!' i 'Zatvorili ste krivog bombaša'
 Damjan Tadić, Srđan Vrančić / CROPIX

NOVO Provokacija ili treća u nizu međusobno povezanih eksplozija?

Iako policija detonaciju, navodno tek jačeg pirotehničkog sredstva, podno spomenika banu Jelačiću zasad službeno ne povezuje s napadima Vojislava Blaževića u zapadnom dijelu grada otprije dva tjedna, ovaj najnoviji incident shvaća itekako ozbiljno.

Prije svega zbog toga što je eksplozija odjeknula na Trgu bana Josipa Jelačića, u srcu metropole te ispred ureda Općinskog državnog odvjetništva, oko 2.30 ujutro.

Prve i najvažnije tragove istražiteljima su dale videosnimke događaja jer lokacija je gusto pokrivena nadzornim kamerama okolnih institucija i obrta. Na području Trga i Ulice Pod zidom postoji desetak kamera koje bi svakako mogle pomoći u otkrivanju počinitelja koji su aktivirali eksplozivnu napravu.

Zbog snimke s kamere Partner Banke gotovo deset sati nakon eksplozije, dakle danas oko pola jedan poslijepodne, naređeno je raščišćavanje ulice Pod zidom od prolaznika, a trakama je ograđen prostor s druge strane prolaza Harmica.

Snimke su, doznajemo, otkrile da se u vrijeme detonacije nepoznata muška osoba iz Harmice udaljila kroz ulicu Pod zidom u smjeru Kaptola. Navodno je nešto odbacila u jedan od plastičnih kontejnera za smeće, pored kojih su dotad neometano prolazili građani, policajci i novinari.

Na mjestu događaja ubrzo se pojavio policijski kombi s pirotehničarom koji je na sebe navukao 40 kilograma teško protueksplozijsko odijelo i počeo provjeravati kante pred očima istražitelja, predvođenih Goranom Burušićem, načelnikom PUZ-a.

Napetost je potrajala dvadesetak minuta. U prvoj kanti koju je pirotehničar prevrnuo pronađena je kartonska kutija, za koju se ubrzo pokazalo da je prazna.

Drugim kantama pirotehničar je pristupio mnogo opreznije. Prvo ih je otvarao pomoću dugačkog žutog štapa, a onda detaljno pretresao, ali ni u njima, srećom, ništa nije pronađeno. Nakon njega posla su se primili forenzičari i izuzimali predmete za koje su sumnjali da bi im mogli poslužiti kao tragovi.

Još zanimljivije su snimke, kako su nam otkrili zaposlenici, s kamere koja je montirana na Optiku Stepinac. - Dvadeset puta su istražitelji dolazili pa odlazili. Sve su pregledali, rekao je jedan od zaposlenika, dodajući kako su dio snimki izuzeli. Navodno ih je najviše zainteresirao crveni Ford, čiji se prolazak podudara s vremenom eksplozije. Potragu za njim koja je odmah pokrenuta, otežava činjenica da na snimkama nisu vidljive registarske oznake. Prema onome što smo uspjeli rekonstruirati na mjestu očevida, istražitelji sumnjaju da je muškarac koji je aktivirao ili pirotehničko sredstvo poput topovskog udara ili neku vrstu improvizirane naprave, pobjegao stražnjom ulicom u smjeru Kaptola, gdje ga je navodno dočekao automobil. Je li riječ o crvenom Fordu ili crnom Golfu u kojem je bila grupa muškaraca, kako se spekulira, još nije poznato.

Zasad jedina osoba koja bi mogla pomoći istražiteljima je zaštitar Zagrebačkih tržnica, koji je jučer radio do 3 sata ujutro. Zaštitar koji nadgleda parkiralište i rampu u Ulici Pod zidom, u vrijeme eksplozije, kako doznajemo bio je u zaštitarskoj kućici kraj stepenica koje vode prema Dolcu.

U obližnjem kafiću u kojem su gosti čekali da očevid završi, doznajemo kako su od policajaca čuli da je, što god da je eksplodiralo, bilo punjeno većim brojem kuglica. Tome u prilog ide i veliki broj krugova nacrtanih kredom kojima su istražitelji označavali komade eksplozivnog sredstva na mjestu detonacije.

Osim osnovnih informacija koje je policija pustila u javnost, malo toga je sigurno, osim činjenice da je treća eksplozija u samo dva tjedna ponovno prestrašila građane, posebno zbog odabira lokacije, dakle samog središta hrvatske metropole.

- Ovo je ozbiljno. Sve je više nezaposlenih, građani su nezadovoljni i depresivni. S druge strane, umjesto da popravljaju situaciju, političari dižu tenzije i samo se svađaju, što međusobno, što s Crkvom. Uostalom, nije li se i u Splitu počelo potresati? Ljudima je dosta, govori jedan od stanara zgrade na uglu Jelačić placa. Eksploziju je čuo, ali nije stigao do prozora koji je okrenut prema trgu pa ne zna tko bi ju mogao postaviti. Drugi, pak, stanari kažu da je riječ o obijesnim klincima, provokatorima neke vrste ili jednostavno ljudima koji na valu panike nakon Vojislava Blaževića privlače pozornost i šire paniku.

- Bila je strašna eksplozija. Pazite, mi živimo na Trgu, svake godine se tu bacaju petarde za Novu godinu, no ovo, sigurna sam, nije bila petarda. Zaspali smo s djecom i strašna detonacija nas je probudila, unatoč tome što zgrada ima dobru izolaciju - kaže nam jedna stanarka.

Isto tako, kažu stanari, nikakvog zaštitara ni policajca u sitnim noćnim satima nema oko Trga. Ne žele vjerovati da se radi o osobi s terorističkim namjerama. Većina smatra da se radi tek o delinkventima koji su već “postupali” prema uredu ODO na Jelačićevom trgu.

- Neki huligani su vam prije nekoliko godina išli toliko daleko da su skinuli ploču Odvjetništva u ulazu u zgradu. Mislim da ih nikad nisu našli. Eto, toliko smo zaštićeni - kaže nam jedan stanar.

S obzirom na to da su u okolnim zgradama uglavnom uredi raznih tvrtki koje noću ne rade, ostatak malobrojnih stanara nije bio od prevelike pomoći policiji. Zaposlenici noćne smjene u kioscima preko puta trga eksploziju su čuli, ali nikog nisu vidjeli. Malobrojni prolaznici već su ispitani, a u većinu tvrtki (samo Pod zidom pokriva pet kamera) koje imaju videonadzor policija je stigla odmah rano ujutro i snimke pregledala ili izuzela.

Iako se govorilo da ja zbog snažne detonacije napuklo jedno staklo u obližnjim trgovinama i uredima, jučer nije bilo nikakvih oštećenja. Jedino puknuto staklo je na uredu ODO-a, no od zaposlenice doznajemo kako se to dogodilo ranije, a ne uslijed detonacije.

Oštećenja nema ni na samome mjestu eksplozije. Iako su prva izvješća govorila o oštećenim pločama, ona ipak nisu vidljiva.

-----------------------------------------------------------------------------------

14:50 Neslužbeno doznajemo kako je jedna nadzorna kamera u Ulici Pod zidom upravo u vrijeme kada se dogodila eksplozija snimila siluetu muškarca kako ulazi u crni automobil i odlazi prema katedrali. Policija istražuje ima li to veze s eksplozijom na Trgu bana Jelačića.

14:04 Završio je očevid u Ulici Pod zidom, trake su uklonjene i pirotehničari su otišli. Kako doznajemo, prilikom pretrage pronađeno je nekoliko dokaza koji su izuzeti radi daljnjeg vještačenja, ali nije pronađena nikakva eksplozivna naprava.

12:29 Pirotehničar je detaljno pregledao šest kanti za smeće. Preplašenim građanima nije jasno zašto je policija tek sada ogradila to područje i pregledava ga, kada su tom ulicom do samo prije pola sata svi nesmetano hodali.

12:28 Pirotehničar pretražuje područje oko ulaza na tržnicu Dolac, zbog sumnje kako se tamo nalazi još jedna eksplozivna naprava. Policija je ogradila cijelu ulicu Pod zidom i okolno mjesto, te su svi građani uklonjeni.

Pirotehničar u oklopnom odijelu pregledao je dvije kante za smeće i dvije sumnjive kartonske kutije koje su se nalazile u toj ulici.

----------------------------------------------------

11:48 Još nije utvrđeno kakva je eksplozivna naprava noćas eksplodirala na glavnom zagrebačkom gradskom trgu i tko ju je podmetnuo, a ne isključuje se mogućnost da je riječ o nekakvom pirotehničkom sredstvu, izvjestio je načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred sjedišta policije u Matičinoj ulici, Burušić je brojnim novinarima potvrdio da u eksploziji na Trgu bana Josipa Jelačića kod kućnog broja 6. noćas oko 2,30 sati nitko nije ozlijeđen, a oštećen je samo jedan prozor.

Rekao je da policija za sada nema sumnjivca i da nikoga nije privela na obavijesni razgovor, te da se ovaj slučaj ne povezuje s dvije eksplozije koje su prije dva tjedna odjeknule u zapadnom dijelu grada i za koje je osumnjičen pritvoreni 53-godišnji Vojislav Blažević.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić

"U ovoj fazi ne može se govoriti o povezanosti s tim slučajevima", kazao je Burušić zamolivši za pomoć građane koji imaju bilo kakva saznanja o noćašnjoj eksploziji da se jave policiji. Izvijestio je da je policija izuzela snimke nadzornih kamera koje pokrivaju Trg bana Jelačića te da je u tijeku pregledavanje tih snimki.

Dodao je da su svi tragovi s mjesta eksplozije izuzeti i poslani u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić o kojemu kako je kazao ovisi kada će se znati o kakvoj vrsti eksplozivne naprave je riječ.

Operativno komunikacijski centar zagrebačke policije je prvu dojavu o eksploziji dobio od jednog od policajaca koji je bio u ophodnji u blizini središnjeg zagrebačkog gradskog trga.

Burušić je rekao da je više polaznika u "širem krugu trga" čulo detonaciju no da za sada nemaju očevica koji bi mogao dati neke značajnije informacije o eventualnom počinitelju.

Na konferenciji se pojavila i glasnogovornica ravnateljstva policije Jelena Bikić koja nije odgovarala na pitanja.

Glavni trg još uvijek je blokiran, a vatrogasci sa šmrkovima peru mjesto eksplozije.

Policajci su ogradili ulaz na Dolac, točnije stepenice koje su nasuprot prolazu Harmica i priječe prolaznicima put prema gornjoj tržnici.

Načelnik Burušić zajedno s mnoštvom policajaca i inspektora pretražuje područje.

------------------------------------------------------

10:03 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije jutros želio govoriti o prirodi noćašnje eksplozije na središnjem zagrebačkom trgu, te da će o svemu izvijestiti policija, a on se želi kloniti bilo kakvog govora o terorističkom napadu.

- PU zagrebačka će izvijestiti o noćašnjem događaju. Ja bih se klonio bilo kakvog govora o terorizmu i slično s obzirom da je oštećena jedna ploča. Vidjet ćemo što će policija reći.

Nije želio reći niti može li se ovaj događaj povezati s nedavnim eksplozijama u zagrebačkom Stenjevcu.

- Ne mogu povezivati ništa, kad to još policija povezala, izjavio je.

------------------------------------------

9:47 Iz Policijske uprave zagrebačke poručili su da je odgođena redovna tiskovna konferencija s terminom u 10 sati, a zakazana je nova za 11 sati koju će ispred zgrade PUZ-a održati načelnik PU zagrebačke Goran Burušić.

Neslužbeno, iz MUP-a je stigao strogi naputak da se novinarima o eksploziji na Trgu bana Josipa Jelačića ne daju nikakve informacije.

Tijekom očevida iz grupe okupljenih građana mogla su se čuti dobacivanja 'oslobodite Voju' i 'zatvorili ste krivog čovjeka', aludirajući time na Vojislava Blaževića koji je osumnjičen da je u Zagrebu nedavno podmetnuo dvije bombe.

------------------------------------------

07:16 - Nitko nije ozlijeđen niti je pričinjena materijalna šteta u manjoj eksplozivnoj reakciji koja se dogodila noćas u 2.25 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, priopćila je policija.

U eksploziji je oštećena jedna od ploča kojima je popločen glavni zagrebački trg, dok na obližnjem šatoru i spomeniku banu Jelačiću nema vidljivih oštećenja, niti su popucala stakla na obližnjoj kavani.

Članovi protueksplozijske ekipe PU zagrebačke na mjestu gdje je aktivirana naprava postavili su na desetke oznaka koje označavaju pozicije tragova eksplozije.

Već od 8 sati od otvaranja prvih lokala na Trgu bana Josipa Jelačića policajci u civilu od zaposlenika su tražili video zapise sa sigurnosnih kamera, ako su postavljene tako da pokrivaju i površinu oko spomenika.

Svi ti tragovi vještačit će se u krim-centru za vještačenja Ivan Vučetić, a tek nakon rezultata moći će se reći o kavkom eksplozivu se točno radi.

Za sada postoje samo izjave očevidaca, točnije, ljudi koji su čuli eksploziju.

Tako je zaštitar iz obližnje banke na mjestu događaja izjavio da ga je eksplozija prestrašila, a kada je istrčao iz svog štićenog objekta na ulicu primijetio je skupinu policaja i zaštitara iz druge zaštitarske kuće kako užurbano hodaju od mjesta eksplozije prema Kaptolu.

- Možda im je zbog odbijanja zvuka od zidova netko dojavio da je tamo centar eksplozije, no nakon nekoliko minuta vratili su se na točno mjesto gdje se u roku desetak minuta okupio velik broj ljudi u raznim uniformama, ponajviše policije. Ogradili su zonu spomenika i započeli pomono pretraživati tlo. Koliko vidim, a i tako mi kaže kolega, oštećenja nije bilo pa pretpostavljamo da je cilj bombaša bio samo zastrašiti ljude, izjavio je očevidac.

Policija je blokirala područje i istražuje o čemu se radi. Ostale pojedinosti zasad nisu poznate.

Podsjetimo, početkom mjeseca u zapadnom dijelu Zagreba dogodile su se dvije snažne eksplozije.

Prva eksplozija dogodila se 9. siječnja u blizini željezničke postaje Podsused . Oštećeni su teretni vlak, pruga i nekoliko kuća.

Druga eksplozija dogodila se 11. siječnja na Aleji grada Bologne, kod Gospodske ulice , prilikom čega je ozlijeđen je Vojislav Blažević (53) kojeg policija sumnjiči da je i postavio eksplozivne naprave.

Osumnjičeni bombaš brani se šutnjom, te odbija i infuziju, kojom su ga umjetno hranili.

Blažević je zadržan u jednomjesečnom pritvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:15