IZ PESCARE NA KVARNER

FOTO: POLICIJA ZATEKLA DVOJICU MLADIĆA S TALIJANSKOM ZASTAVOM I PRIVELA IH! Ovo je letak koji su Talijani jutros ostavljali po ulicama

 
 Twitter

Dvojica talijanskih državljana uhićena su jutros ispred Guvernerove palače, potvrdili su na iz PU Primorsko-goranske. Iz policije ističu da su 'zatekli dvojicu talijanskih državljana, 19-godišnjaka i 20-godišnjaka, s povijesnom zastavom Kraljevine Italije manjih dimenzija.

Navode da su obojica privedena i sankcionirana temeljem odredbi Zakona o prekršajima o javnog reda i mira.

- Na taj smo način osobe spriječili u daljnjoj namjeri - kažu u PU, dodajući da se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Neslužbeno smo doznali da je dolazak u Rijeku najavila udruga sportskih zrakoplovca iz Pescare, grada koji je rodni grad D'Annunzija, međutim, oni su svoj dolazak ipak otkazali. Planirali su doći zrakoplovom, ali nisu zatražili dozvolu za slijetanje.

U ovom trenutku je nejasno jesu li oni dijelili letke i vješali zastave po Rijeci.

Zbog podizanja spomenika D'Annunziju reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova.

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna - kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu.

- Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima - kaže se dalje u kratkom priopćenju koje završava informacijom da je "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem u četvrtak prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu".

Veneto Fronte Skinheads
 

Na vrata hrvatskog konzulata u Trstu neonacisti zalijepili plakate u čast D'Annunzijevog zauzimanja Rijeke

Provokacija s talijanskom zastavom na Guvernerovoj palači nije i jedina provokacija upućena Hrvatskoj na stotu obljetnicu zauzimanja Rijeke. Na fasadu hrvatskog konzulata u Trstu, naime, tri mlađe muške osobe sinoć su zalijepile plakate s provokativnim sadržajem, javlja Novi list.

Na plakatima je citat Gabriele D'Annunzia, koji govori o tome da cijeli talijanski narod traži da se "Rijeku poveže s domovinom". Za ovu provokatorsku akciju odgovornost je preuzela neonacistička organizacija Veneto Fronte Skinheads. Članovi ove organizacije plakate sadržaja provokativnog za Hrvatsku i Rijeku nisu zalijepili samo na vrata hrvatskog konzulata. Akcija je poduzeta u više gradova na sjeveru Italije, a plakati su lijepljeni uz oznake ulica koje nose ime D'Annunzia i Rijeke (Fiume).

U priopćenju za javnost koje su ovim povodom dali neonacisti iz Veneto Fronte Skinheads stoji da "kulturno udruženje Veneto Fronte Skinheads", akcijom provedenom u noći između 11. i 12. rujna u mnogim gradovima sjeverne Italije, Talijane želi podsjetiti na stogodišnjicu od zauzimanja Rijeke.

- Bilo je 12. rujna 1919. kada je Gabriele D'Annunzio doveo gotovo tri tisuće legionara, koji su Rijeku okupirali šesnaest mjeseci. Stotinu godina kasnije odajemo počast onima koji su, preuzimajući razne rizike, bili junačka i umjetnička avangarda. Mi se kao europski nacionalisti i talijanski patrioti s ponosom i divljenjem sjećamo podviga onih koji su hrabrost, patriotizam i dobro Italije stavili ispred konformizma, stoji u proglasu neonacističke organizacije.

Veneto Fronte Skinheads
 

 

Zagreb, 140718. 
Iblerov trg 9.
Clanovi Glavnog odbora SDP-a dolaze na sjednicu u sjediste na Iblerovom trgu.
Na fotografiji: Vojko Obersnel.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Vojko Obersnel
 

Obersnel osudio podizanje spomenika D'Annunziju i provokacije u Rijeci

I gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel oglasio se o provokacijama u Rijeci, ali i podizanju spomenika  D'Annuziju u Trstu.

 

"Najstrože osuđujem podizanje spomenika čovjeku koji je u osvajačkom pohodu nametnuo talijansku vlast u Rijeci, prije sto godina, suprotno svim tadašnjim odlukama pozicija vlasti i svjetskih sila. Osuđujem i provokacije koje su se u Rijeci dogodile danas, razbacivanjem letaka i postavljanjem zastave na ogradu Muzeja, a koje su očito povezane s istom idejom glorifikacije ovog začetnika i preteče fašističke ideologije.

 

Ujedno pozivam sve građane Hrvatske i naše prijatelje iz Italije na riječku izložbu "D'Annunzijeva mučenica koja se večeras otvara u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja. Ova izložba pokazuje dio strahotne vladavine D'Annunzija u Rijeci. Vladavine čovjeka koji je uništio sve što je doticao. Kako ovaj grad, tako i žene koje su mu bile odane, zaljubljene i pokorne. Naime, upravo o tom aspektu D'Annunzijeve vladavine i Rijeci koja je bila mučenica njegova boravka ovdje govori riječka izložba.

 

Gabriele D'Annunzio je okupirao Rijeku, sa svojim je postrojbama ušao u do tada slobodan grad i nasilno nametnuo svoju vlast koja je terorizirala hrvatsko i ostalo netalijansko stanovništvo smatrajući da Rijeka treba biti talijanska. Bilo je to krvavo i teško razdoblje za Rijeku u kojem je propala u gospodarskom i svakom drugom smislu. 

 

Također, Gabriele D'Annunzio je bio preteča talijanskog fašizma i inspiracija Benitu Mussoliniju.

 

Treba reći i da mnogi danas žele dokazati da D'Annuzio nije bio preteča fašizma, no činjenica je da je njegova politika bila nacionalistička, šovinistička i priznavala samo Talijane i talijansku kulturu dok je sve ostale stanovnike Rijeke i njihovu kulturu D'Annunzio smatrao manje vrijednom. Što je to nego fašizam?

 

Jasno je da D'Annunzio nije bio tek pjesnik, vizionar i nekakav moderni političar kako ga sada dio talijanske javnosti pokušava prikazati već okupator i nasilnik. Stoga ne mogu razumjeti da netko danas, sto godina nakon D'Annunzijevog pohoda na Rijeku, usred ujedinjene Europe, slavi okupaciju jednog grada jer podizanje spomenika D'Annunziju, upravo na današnji datum, ne može se tumačiti nikako drugačije.

 

Riječ je o sramotnom, ali i izuzetno opasnom potezu, posebice kada se stavi u kontekst nedavnih izjava talijanskih političara u kojima su svojatali hrvatsku obalu. No, i Rijeka, i cijeli Kvarner i Istra i Dalmacija su hrvatski krajevi i to ne mogu promijeniti nikakve nostalgične težnje pojedinih talijanskih političara i skupina. Od fašista su naše krajeve u Drugom svjetskom ratu oslobodili partizani. Baš kao i Trst koji danas slavi fašističku okupaciju susjednog mu grada.

 

Ponavljam, kao gradonačelnik Rijeke, ali i kao hrvatski građanin, oštro osuđujem ovakve poteze dijela talijanskih političara, ne razumijem čemu obilježavanje okupacije jednog grada i kakvu poruku time žele poslati. Isto je i s postupkom onih koju su jutros postavili zastavu nekadašnje Kraljevine Italije ispred riječke Guvernerove palače s koje se D'Annunzio prije sto godina obratio okupljenom mnoštvu. Pobacali su i letke s D'Annunzijevim citatima te izdali svojevrstan proglas koji kruži talijanskim internetskim prostorom, a u kojem, među ostalim, veličaju D'Annunzija i njemu slične te njihove poteze.

 

To su opasne stvari, a populističke ideje, što sve ovo svakako jest, već su nas u povijesti skupo koštale. Ipak, vjerujem da većina talijanskih građana ne vidi ništa dobrog u slavlju okupacije jednog grada ili pak u današnjoj žalosnoj akciji skupine očitih neofašista, a to potvrđuje i dopis kojeg sam nedavno dobio od Pokreta povijesnog otpora Trsta, Udina i Ronchija koji su protiv “proslave okupacije Rijeke”.

 

Zbog te tihe većine koja vjerujem postoji i koja ne želi svađe, zategnute odnose ili čak nešto gore, ali i zbog Rijeke i svih Riječana, i zbog ostalih građana Hrvatske, nadam se da se ovakvi performansi, i u Trstu, i jutros ispred riječke Guvernerove palače, neće ponoviti. Isto tako, pozivam našu Vladu i predsjednicu da osudi ovakve poteze dijela talijanskih političara, a očekujem i reakciju struktura Europske unije. U konačnici, nadam se i da će talijanski birači svojim odabirom na sljedećim izborima reći ne ovakvoj politici", rekao je Obersnel.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2021 09:47