RAT PODZEMLJA

FOTO: POVIJEST BRUTALNIH LIKVIDACIJA U 25 godina kod nas je bilo više od 30 mafijaških ubojstava, riješeno ih je tek pet...

Članovi mafijaških klanova češće su presuđivali jedni drugima nego što im je sudilo hrvatsko pravosuđe
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - U zadnjih 25 godina u Hrvatskoj se odvilo više od 30 brutalnih atentata, egzekucija i mafijaških ubojstava. Pravosuđe se često našlo nemoćno pred zakonom šutnje koji vlada u podzemlju, a pripadnici mafijaških klanova češće su presuđivali jedni drugima nego što im je sudilo hrvatsko pravosuđe.

UBIJEN ZA DESET SEKUNDI Otkrivamo kako su napadači izveli brutalnu likvidaciju Vinka Žuljevića Klice

Donosimo listu nekih od najpoznatijih slučajeva od 1991 do danas:

LISTOPAD 1991. Niko Mioč, navodni pripadnik Sliškova klana, ubijen ispred Casandre. Sumnjičilo se Zorana Petrovića, a za poticanje Miljenka Žaju Krojfa, no ništa im nije dokazano.

OŽUJAK 1992. Mato Šabić, tada na glasu kao najpoznatiji osječki kriminalac, ubijen ispred lokala Kiwi. Ubojica nepoznat.

VELJAČA 1993. Ubijen Damir Kovačić Šerif koji je prethodno teško ranio ‘kralja poker automata’ Vjeku Sliška. Ubojica nepoznat.

RUJAN 1995. Mladen Šiškić, desna ruka Vjeke Sliška, smaknut iz snajpera. Ubojica nepoznat.

VELJAČA 1997. - Ivana Mirka Krpelnika, vještog kradljivca automobila, ubio Zdravko Šiškić, brat ubijenog Mladena Šiškića.

LIPANJ 1997. Ubijen Ivan Šakota, na čijim je rukama izdahnuo Krpelnik. Teretilo se Davora Zečevića, no ništa nije dokazano.

SRPANJ 1997. Izrešetan Shpejtim Taqi koji se bavio reketarenjem. Optužnica teretila Ranka Momčilovića, ali ništa nije dokazano.

KOLOVOZ 1997. Omer Zahirović, koji je bacio bombu na kockarnicu Zlatka Bagarića, ubijen nakon izlaska iz zatvora. Pravosuđe je teretilo Gordana Kolarića i Zorana Petrovića, no nije bilo dovoljno dokaza.

KOLOVOZ 1997. Mijat Vrdoljak, navodni opasni utjerivač dugova iz bosanske Posavine, ubijen u unajmljenoj kući u Kozari boku.

OŽUJAK 1998. Alberta Burića, povezivanog s reketarenjem, raznijela autobomba. Ubojica nepoznat.

SVIBANJ 1998. Bernard Hutinski, legionar i prijatelj Alberta Burića, smaknut za šankom noćnog kluba u Čakovcu. Ubojica nepoznat.

SRPANJ 1998. Zlatka Bagarića, hrvatskog kralja kocke, Lazar Rodić ubio ispred NK Dubrava jer je satima maltretirao njega i braću u lokalu.

OŽUJAK 1999. Željko Šobot, čije se ime spominjalo u aferi s lažnim tolarima Promdei banke, izrešetan dok je jeo burek na križanju Selske i Ozaljske. Davor Zečević oslobođen zbog nedostatka dokaza.

FOTOGALERIJA: Mafijaške likvidacije u zadnjih 15 godina

SRPANJ1999. Smaknut Ibrahim Dedić, vlasnik Promdei banke. Na njega je pucano i u siječnju 1998. Počinitelji nepoznati.

STUDENI 1999. Damir Džeba, povezivan s iznudom, ubojstvom i dilanjem ukradenih auta, ubijen ispred Male kavane na Prisavlju. Ubojica nepoznat. Ostao upamćen po gaženju maćuhica ispred HNK džipom.

OŽUJAK 2001. Nikola Remenarić, evidentiran zbog šverca ljudi, ubijen kod Jarunskog jezera. Ubojica nepoznat.

OŽUJAK 2001. Vjeku Sliška smaknuo belgijski plaćenik James Cappiau, a kojeg je potom ubio Sliškov tjelohranitelj. Supočinitelj Marko Nikolić u odsutnosti je osuđen, a Samir Ivošević dobio 13 godina.

SVIBANJ 2002. Bugarskog tajnog agenta Veselina Marinova u kafiću NBA, ubio Vinko Žuljević Klica, kasnije oslobođen jer je pucao u samoobrani.

TKO JE BIO ŽULJEVIĆ KLICA? Javnost je za njega čula nakon što je u nužnoj obrani s 5 hitaca u glavu ubio Veselina Marinova

LIPANJ 2005. Nogometni menadžer Dino Pokrovac likvidiran u zgradi gdje stanuje. Ubojica nepoznat.

STUDENI 2003. Ubijen Željko Bilen koji je kao dječak glumio u ‘Smogovcima’. Bio je povezivan s trgovinom drogom. Atentator neotkriven.

VELJAČA 2004. Tonija Kasala, utjerivača dugova, ubio Zoran Grbavac u konobi Gajeta nakon svađe.

OŽUJAK 2006. U Travnom ubijen navodni albanski boss Lulzim Krasniqi. Ubojica nije otkriven.

PROSINAC 2007. Hicem u glavu smaknut Davor Zečević Zec, svojedobno optuženik iz tzv. zločinačke organizacije. Ubojica nepoznat.

VELJAČA 2008. Vinka Rodića nepoznata osoba izrešetala u lokalu Bugsy u Dubravi.

SRPANJ 2008. Ubijen Tvrtko Tomičić, ubojica Miroslav Jeleč Ćiro osuđen na 14 godina zatvora.

LISTOPAD 2008. Ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić, osuđena skupina na čelu s izvršiteljem Željkom Milovanovićem, naručitelj nepoznat.

OŽUJAK 2010. Na Jarunu pronađeni dijelovi tijela Cvetka Simića, beogradskog dilera kokaina. Sumnja se da su ga ubili pripadnici zemunskog klana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 08:23