BRZO JE LOKALIZIRAN

FOTO Požar u tvornici za obradu otpada u Varaždinu: Gorjela veća količina smeća, pogoni puni dima

Iako uzrok još nije poznat, najvjerojatnije se radi o samozapaljenju
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - U utorak poslijepodne buknuo je požar u tvornici za mehaničko-biološku oporabu otpada u Varaždinu.

Požar je buknuo u pogonu u kojem je u tijeku bila obrada veće količine otpada, a brzom intervencijom vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Varaždin brzo je lokaliziran.

Iako uzrok požara još nije poznat, prema neslužbenim informacijama najvjerojatnije se radi o samozapaljenju.

Vatrogasci su nam rekli da situaciju drže pod kontrolom i da ne bi trebalo biti većih problema, odnosno da ne vjeruju da bi požar ponovno mogao buknuti.

Ekotime MBO R+ tvornica, smještena u varaždinskom naselju Brezje, je investicija tvrtke T7 VIS u vlasništvu poduzetnika Davora Patafte vrijedna oko 180 milijuna kuna i prva je tvornica za obradu otpada mehaničko-biološkom metodom u Hrvatskoj. No, taj je veliki i skupi projekt koji je dugoročno trebao riješiti problem zbrinjavanja komunalnog otpada u gradu Varaždinu i okolici, i predmet optužnice koju je USKOK podigao protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i poduzetnika Davora Patafte. USKOK je naime optužio Čehoka da je u tom poslu pogodovao Patafti. Optužnica je prije nekoliko mjeseci potvrđena na zagrebačkom Županijskom sudu i uskoro bi trebalo početi suđenje Patafti i Čehoku u tom slučaju.

Tvornica MBO je počela s pokusnim radom u siječnju prošle godine no u njoj se još uvijek ne obrađuje varaždinski otpad. Novi varaždinski gradonačelnik Goran Habuš je naime, nakon što je stupio na vlast na prijevremenim izborima koji su bili raspisani nakon što je Čehok podnio ostavku budući da je bio uhićen i u pritvoru, u ime grada pokrenuo postupak utvrđivanja ništetnosti ugovora koji je sklopljen između gradske komunalne tvrtke Varkom i T7 VIS-a oko obrade i zbrinjavanja varaždinskog otpada.

Pitanje otpada je inače jedno od najvažnijih pitanja za sve Varaždince. Grad Varaždin naime još uvijek nema rješenje za pitanje zbrinjavanja komunalnog otpada koji balira u plastične folije i odlaže na području koje zakonski nije namijenjeno za odlaganje otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:51