U TIJEKU ISTRAGA

FOTO Pozvana policija: U grmlju na Medveščaku pronađena ljudska lubanja s rupom od metka

Odmah je pozvana policija koja je ogradila čitavo područje te izuzela lubanju radi pregleda
 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Ljudska lubanja s rupom od metka u predjelu sljepoočnice pronađena je danas u grmlju pokraj ceste u Ulici Horvatovac kod kućnog broja 104.

Lubanju su najvjerojatnije pronašli slučajni prolaznici budući da je riječ o području na koje ljudi često odlaze u šetnju.

Odmah je pozvana policija koja je ogradila čitavo područje te izuzela lubanju radi pregleda.

Ostatak ljudskog kostura još uvijek nije pronađen, no policija će i sutra nastaviti pretraživati šire područje oko mjesta pronalaska lubanje da bi prikupila još tragova.

Premda policija o pronalasku nije službeno izvijestila javnost, neslužbeno doznajemo kako je riječ o dijelu skeleta na kojemu nisu pronađeni nikakvi tragovi tkiva pa se za sada sa sigurnošću može reći jedino da je starija od nekoliko godina, no ne točno koliko.

To će biti poznato tek kad bude pregledana na Zavodu za sudsku medicinu sutra ujutro. Medicinski vještaci tada će sa sigurnošću moći potvrditi ili demantirati pretpostavke potječe li lubanja iz Drugog svjetskog rata ili je do nasilne smrti njezina vlasnika došlo u novije vrijeme.

Činjenica da je pronađena u poluraspadnutom stanju, odnosno da na njoj nedostaje donja čeljust ipak ukazuje na to da je dulji niz godina bila izložena truležnim promjenam.

Također, vrlo je vjerojatno da će se u njezinim kostima pronaći dovoljno biološkog materijala da se napravi DNK profil ubijenog čovjeka. Ako postoji uzorak s kojim ga mogu usporediti, uskoro bi se mogao otkriti i identitet osobe. Ipak, najveće nade policija polaže u sutrašnju pretragu terena. Nadaju se da bi mogli otkriti neke tragove koji bi im olakšali utvrđivanje indentiteta, poput odjeće ili dokumenata.

No ono što je svakako intrigantno je rupa od metka u području sljepoočnice, što je nedvosmislen trag kako je osoba stradala. Iskusnim kriminalistima i lokacija ozljede može nešto značiti pa se pretpostavlja da bi to mogli biti ostaci osobe koja je počinila samoubojstvo.

Ako se doista radilo o tome, u blizini pronalaska lubanje moralo bi biti i vetreno oružje kojim je samoubojstvo počinjeno. Stoga će se područje pretraživati i detektorima za metal. Ako se pak oružje ne pronađe, izvjesno je da će policija imati posla s još jednim neriješenim ubojstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:29