MAKSIMALNA KAZNA

FOTO Stravični zločini u Hrvatskoj: Ovo su ubojice osuđeni na 40 godina zatvora!

 Željko Šop / Cropix

Mate Oraškić

Prva osoba koja je u Hrvatskoj osuđena na zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora. U sudnici Općinskog suda 1999. godine bivši policajac ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić s kojom je bio u brakorazvodnoj parnici. Teško je ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Marsel Budimir

Nakon što je u veljači 2003. orobio poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću, u bijegu je ubio policajca Željka Murka, a pucao je i na policajca Stjepana Balića.

Vladimir Duvnjak

Osuđen na 40 godina zatvora jer je u Vukovaru 2004. godine provalio u dom Janoša i Katrine Sić te ih više puta izbo nožem. Heroinski ovisnik iz kuće je odnio manju svotu novca.

Vlastimir Kihalić

Bivši policajac iz Petrinje osuđen na 40 godina zatvora jer je 2005. iz automatske puške ubio suprugu i njezine dvije prijateljice, a razlog je bio pokretanje brakorazvodne parnice. Kasnije se objesio u zatvoru.

Šime Medanić

Osuđen na 40 godina zatvora jer je 2005. godine naručio likvidaciju vlastite sestre, slavice Medanić, poznate vrsarske poduzetnice. Prije toga, već je odslužio 12 godina zatvora jer je naručio likvidaciju prvog ministra turizma Antona Marčela Popovića.

Perica Majstorović

Zajedno s Nikolom Grbićem likvidirao sestru Šime Medanića, a objesio se tijekom izdržavanja kazne. Grbić je kasnije pronađen u gmrlju pored Pule prostrijeljene glave.

Dražen Kozman

U okučanskom lokalu As 2006. godine počinio trostruko ubojstvo kalašnjikovom i bombom. Usmrtio je Dragomira Došlića, Mladena Belinu i Marka Maroša te ranio još šest osoba.

Dražen Dorčec

U đurđevačkoj poslovnici Fine 2006. prilikom pljačke ubio zaštitara Sokol Marića i svog bratića Miroslava Benšića te stranku Ivana Matiševa.

Ivan Dvorski zvani Psiho

U Rijeci 2007. godine hicima iz pištolja ubio 75-godišnjaka, njegova 42-godišnjeg sina i 29-godišnju djevojku. Kako bi prikrio trostruko ubojstvo, zajedno sa supočoniteljima zapalio je stan.

Stjepan Rošker

U obiteljskoj kući u Križevcima u veljači 2009. ubio je svog bratića, njegovu 14-godišnju kćerku i majku. Teško je ranio 19-godišnjeg dečka kćerke Roškerovog bratića, a on je od teških ozljeda preminuo u bolnici.

Kazimir Dužnović

Prilikom pljačke banke u Sesvetama 2009. godine hicima iz automatske puške ubio 24-godišnjeg policajca Ivana Grbavca.

Pero Lukić

Osuđen na 40 godina zatvora jer je sudjelovao u okrutnom ubojstvu iz koristoljublja Hrvoja Filipovića (71) iz Zagreba. Zajedno s nevjenčanom suprugom u siječnju 2011. preko oglasa Filipovića je namamio u unajmljeni stan. Tamo su ga omamili sedativima te ga odvezli u šumu na granici Zagrebačke i Korpivničko-križevačke županije. Polio ga je s nekoliko litara benzina i živog zapalio.

Željko Milovanović

Zbog sudjelovanja u likvidaciju Ive Pulkanića i Nike Franjića u listopadu 2008. godine dobio 40 godina zatvora. No, ta presuda još nije pravomoćna.

Boris Galinac

Osuđen na 40 godina zatvora jer je u siječnju 2010. godine u Rugvici usmrtio Dragicu Martek (77). Ubio ju je dok je bio na uvjetnom otpust sa zatvorske kazne za ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:07