POŽAR PROGUTAO TVORNICU

FOTO, VIDEO: 240 RADNIKA OSTALO BEZ POSLA PREKO NOĆI Požar u Đurđenovcu izazvalo iskrenje u silosu

Djurdjenovac, Nasice, 290615.Oko 17 sati u postrojenju nekadasnje tvornice DIK Djurdjenovac koja sada proizvodi namjestaj izbio je veliki pozar. Pozar je zahvatio velik dio tvornice. 100- tinjak radnika koji su u tom trenutku bili unutra uspjeli su se spasiti. Pozar jos uvijek nije ugasen.Foto: Ivan Cosic / Nasice.com / CROPIX
 Ivan Cosic / Nasice.com / CROPIX / Ivan Cosic Naice

ĐURĐENOVAC - Požar u tvornici namještaja Pro Wood, koji je u ponedjeljak u potpunosti progutao jedan njezin pogon uzrokovalo je zapaljenje koje se dogodilo u silosu tvrtke.

Očevid i vještačenje na mjestu događaja pokazali su kako je vatra nastala uslijed odvajanja podložne pločice i udaranja u lopatice turbine što je izazvalo iskrenje, a iskra je aktivirala zapaljivu smjesu nakon čega se požar proširio na krovište i proizvodnu halu. Iako su u početku govorilo kako u požaru nije bilo ozlijeđenih, ispostavilo se da je jedan radnik ipak lakše ozlijeđen. Materijalna šteta bit će utvrđena naknadno, no tvornica koja je s radom započela prije pet mjeseci u prostorima propalog AG-Dinasa, do daljnjega neće biti u funkciji.

U Pro Woodu su bila zaposlena 322 radnika, a iako je požar uništio jedan pogon - onaj u kojem su se proizvodile prednje fronte i masivi, bez njega nema posla niti za zaposlene u lakirnici, odnosno u drugom pogonu gdje se rade korpusi. Direktor tvrtke Ivica Fridl najavio je kako će u razgovorima s poslovnim partnerima, dobavljačima i kupcima pokušati iznaći rješenje da prekid proizvodnje bude što kraći.

Ova nesreća dovela je do toga da će od 322 radnika njih 240 završiti na Zavodu za zapošljavanje, dok će ih 80 ostati na poslu s time što će ih se premjestiti na druge lokacije. Dio opreme će se pokušati osposobiti, a u upravi se nadaju da bi nakon mjesec dana mogli stvoriti uvjete za povratak svih radnika i proizvodnju u punom kapacitetu.

Načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović najavio je da će radnike koji završe na burzi Općina osloboditi plaćanja komunalnih računa koji su pod njezinom ingerencijom, a isto je zatražio i od državnih tvrtki. Vladi će pak uputiti zamolbu da iznađe novac kako bi se radnicima koji su ostali bez posla isplatila poneka plaća dok se ne vrate an svoja radna mjesta.

U pogonu su izgorjele zalihe sirovine, nedovršeni proizvodi, gotovi proizvodi od masivnog drveta, strojevi, oprema i alati, ali i privatne stvari radnika. Spašena je linija za lakiranje i skladište te dokumentacija. Bilo je 90 strojeva i većina ih je uništena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:23