OBRAČUN U ZAGREBU

FOTO: Zajmodavca izrešetao kraj Ministarstva obrane

Mladen Z. koji je pucao na Sinišu Vitasa odmah nakon pucnjave svojim se Golfom odvezao do policije u obližnjoj Bauerovoj ulici
Zagreb, 140610.Tvrtkova ulica br. 8.Iza 14 sati ispred ureda tvrtke za izdavanje kredita dogodio se pokusaj ubojstva. S nekoliko hitaca ranjen je djelatnik kreditne agencije.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Hici iz pištolja odjekivali su danas usred bijela dana centrom Zagreba. Ranjen i krvav, 37-godišnji muškarac pao je na cestu ispred ureda na kojem stoji natpis “Krediti za umirovljenike”. Čovjek koji ga je pokušao ubiti odjurio je u Golfu. Mala i inače mirna Tvrtkova ulici, u neposrednoj blizini Ministarstva obrane, oko 14 sati postala je poprište zločina.

Panični pozivi u pomoć

Izrešetanom Siniši Vitasu, direktoru nekoliko tvrtki za kreditno poslovanje, građevinske poslove i prometovanje nekretninama, pritrčali su građani. Panično su zvali policiju i Hitnu pomoć. Tri ili četiri hica, od pet-šest ispaljenih, pogodila su Vitasa. Prema prvim informacijama, najmanje jedno zrno dobio je u glavu i teško je ozlijeđen.

Istodobno, dok su ranjenom pružali pomoć, Mladen Z. (48), koji je na njega zapucao, sam se predao u policijskoj postaji u Bauerovoj ulici, udaljenoj samo nekoliko minuta. Tamnocrvenim Golfom “dvojkom” vukovarskih registarskih oznaka dovezao se pred postaju, priznao da je on počinitelj zločina i rekao da se pištolj nalazi u autu.

Golf je još neko vrijeme nakon pucnjave stajao ispred postaje ograđen trakom. Prozori su bili spušteni, na vjetrobranskom staklu oznaka je za invalide, a na sjedalu je ostala kutija cigareta.

Sinaša Vitas svoje je radno vrijeme svakog dana provodio u kreditnom uredu u Tvrtkovoj 8. Na toj adresi registrirana je tvrtka Sivico Prom, u kojoj je Vitas direktor, a koja je, među ostalim, registrirana i za davanje zajmova. Čini se da se iza ovog pokušaja ubojstva kriju “narušeni poslovni odnosi”. Za sada nije poznato kako su poslovali, je li Mladen Z. kod njega podigao kredit koji nije mogao više otplaćivati ili je pak riječ o nečem drugom, pokazat će istraga. No, sigurno je da su se poznavali.

Poznavali su se

- Siniša je gledao utakmicu Svjetskog prvenstva Nizozemska - Danska u obližnjem kafiću. Pred kraj prvog poluvremena krenuo je prema uredu. Ovaj drugi bio je u autu na cesti, ispred njegova ureda. Siniša je razgovarao s njim kroz otvoren prozor, bio je naslonjen na auto izvana. Tada ga je upucao - prepričavaju očevici pucnjave.

U dresovima Newcastlea

Vitas je, prema pričanju gostiju kafića, ali i prema oznakama koje su iscrtali krim inspektori na cesti, ranjen pao pored automobila. No, potom je ustao i krenuo prema uredu u prizemlju zgrade, u koji se ulazi s ulice. Tada su ga sustigli i ostali hici pa je ponovno pao ispred ureda.

Osim direktorskih uloga u raznim tvrtkama Vitas je bio i tajnik nogometnog kluba Tekstilac - Ravnice koji igra u 4. nogometnoj ligi. Na utakmicama najčešće nastupa u dresu engleskog kluba Newcastlea.

Banke ih ne vole pa novac moraju tražiti od sumnjivih agencija

Umirovljenički krediti namijenjeni su ljudima treće životne dobi koji su “diskriminirani” u većini banaka jer zbog niskih mirovina i visokih godina starosti nemaju uvjete za podizanje kredita.

Rok u kojem moraju otplatiti kredit uglavnom je između dvije i tri godine, a u većini banaka na snazi je “limit” od 65 godina starosti, do kada kredit mora biti otplaćen. Umirovljenici su zbog toga česti klijenti raznoraznih “agencija” koje im nude “povoljne” kredite, bez kamata, bez jamaca, a u kojima uglavnom budu nasamareni raznim cakama. Primjerice, u jednom takvom kreditnom uredu bombastično najavljuju umirovljeničke kredite od 1000 do 10.000 kuna bez kamata, bez jamaca.

Ali, s naknadom obrade kredita od 6 posto od iznosa kredita i vrlo kratkim rokom otplate od svega 10 mjeseci. Tako na kraju ispada da umirovljenici uzeti kredit itekako skupo plate. Na svakom stupu javne rasvjete vrebaju raznorazni oglasi, koji primame osiromašene penziće koji ubrzo završavaju u nekoj vrsti reketa. (Sanja Mikolčević)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:33