NASTAVLJENO SUĐENJE

Franciškovićevi i Kovačevićevi sporni javni istupi ‘pušteni‘ u sudnici: ‘Bolje primiti metak nego cjepivo‘

Na početku suđenja optuženi su negirali krivnju, a Francišković je optužnicu nazvao besmislenom i iskonstruiranom

Marko Francišković

 Damjan Tadic/Cropix

Na Županijskom sudu u Zagrebu, u nastavku suđenja Marku Franciškoviću (53), njegovoj supruzi Lani Ujdenici (30) te Natku Kovačeviću (58) za poticanje na terorizam pregledane su tri tužiteljstvu sporne snimke. Treba pregledati još dvije, nakon čega slijedi čitanje dokumentacije te ispitivanje predloženih svjedoka.

Na početku suđenja optuženi su negirali krivnju, a Francišković je optužnicu nazvao besmislenom i iskonstruiranom. Na optuženičku klupu dospjeli su zbog optužbi da su imali za cilj ozbiljno narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura RH jer su bili nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Franciškovića optužnica tereti da je od 13. studenoga do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim prosvjedima protiv covida. Na društvenim je mrežama objavljivao videosnimke prosvjeda na kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura. Tereti ga se i da je djelo za koje je optužen počinio i dok je bio u istražnom zatvoru jer je iz Remetinca telefonski komunicirao sa suprugom Lanom Ujdenicom, a ona je razgovor snimala te kasnije, kao njegovo obraćanje iz zatvora, objavljivala na društvenim mrežama.

Kovačević je optužen da je 28. studenoga 2021. s Franciškovićem sudjelovao na javnom okupljanju na kojem su pozivali na mobilizaciju. Na neprijavljenim skupovima protiv covida također je govorio o tome kako je "cjepivo žig zvijeri (...) te da je bolje primiti metak nego cjepivo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:52