CARINICI U ŠOKU

Francuzi preko Hrvatske švercali kalašnjikove i bombe: Dok se ona tresla, on je na ispitivanju zaspao

Prihvatili su ponudu neimenovanih naručitelja da za 5000 eura odu u BiH i tamo preuzmu paket te ga prevezu do Francuske
 PU dubrovačko-neretvanska

U vrijeme turističke sezone, nisu svi turisti posvećeni kupanju i razgledanju znamenitosti. Koncem prošlog tjedna na graničnom prijelazu Nova sela između Ljubuškog i Metkovića oko 1 sat po ponoći pred spuštenom rampom iz smjera susjedne Bosne i Hercegovine i GP Bijakovići, zaustavili su se Francuz i pratilja. Nervoza je bila očita tijekom čekanja na dovršetak skeniranja putovnica kod oboje suputnika, piše Dubrovački vjesnik.

Na kraju je utvrđeno kako su u vozilu, neprijavljena skrivali čak 12 "kinder- jaja", što je drugi naziv za ručne bombe M- 75. Taj proizvod kragujevačke vojne fabrike Crvena zastava, zbog dodatka koji pri aktiviranju otpadne, poznat je i pod nazivom "kašikara" koja u radijusu od 10 do 12 metara može raniti tridesetak osoba. No, to nije bio kraj čuđenju policije i carinika: u vozilu se nalazilo i nekoliko kalašnjikova. Navodno, riječ je bilo o "cigankama", odnosno kalašnjikovima proizvedenim u Kragujevcu.

Zaspao na ispitivanju

Naravno, Francuzi su uhićeni i privedeni dežurnom općinskom državnom odvjetniku u Metkoviću, a potom prepraćeni u Dubrovnik gdje je tijekom saslušanja kod suca istrage došlo do neobične situacije. Naime, tijekom ispitivanja je Christophe B.P.(41) iz Annecya zaspao, dok se Isabelle M-J.C. (53), kako je sama priznala, neudana majka dvoje djece dobrog imovnog stanja iz Lovagnya, počela doslovce tresti te je sâma zatražila metadonsku terapiju! Njezin prijatelj je ubrzo odveden u dubrovačku Opću bolnicu gdje je na Odjelu psihijatrije boravio dva dana, da bi se uskoro ponovno susreli u dubrovačkom zatvoru jer im je sudac istrage, zbog opravdane bojazni od bijega, kao stranim državljanima odredio mjesec dana istražnog zatvora.

Dubrovački vjesnik neslužbeno doznaje kako su Francuzi, u svoju obranu, izjavili tek da su prihvatili ponudu neimenovanih naručitelja da za protuvrijednost od 5.000 eura odu u BiH i tamo preuzmu paket kojeg trebaju prevesti u Francusku. Lako je zaključiti da se iza ne baš osobito pametno sročene laži krije prikrivanje uloge "mazgi", kako se u slengu nazivaju osobe što za novac ili drogu, za račun treće strane prevoze neki nezakoniti teret.

Šutnja u policiji

Iz policije u međuvremenu nije bilo priopćenja na ovu temu, a na upit o učincima Granične policije PU dubrovačko-neretvanske u segmentu ilegalnog uvoza, odnosno izvoza oružja preko državne granice odgovoreno da je na graničnim prijelazima najjužnije hrvatske Policijske uprave "u posljednjih deset godina evidentirano 775 slučajeva zapljena raznog oružja i streljiva. Po vrsti, najveći udio zapljena, gotovo 90 posto predstavlja hladno oružje kao što su primjerice bokseri, bodeži i raspršivači":

- Od ostalih zabilježenih slučajeva najviše se radilo o raznim vrstama streljiva i to najčešće onom koje posjeduju lovci, a koje nisu prijavili prilikom prelaska državne granice. Najmanji udio oružja, oko 0,02 posto otpada na zapljene plinskog oružja, oružja za signalizaciju, zračnog oružja, vatrenog oružja i slično. Ukupno, kao način počinjenja prekršaja, najčešće se radilo o propustu prijave oružja nadležnim tijelima prilikom prelaska državne granice, a koje je pronađeno tijekom obavljanja granične kontrole- odgovor je glasnogovornice dubrovačke PU Andrijane Biskup, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2021 09:13