AFERA SMS

FRANJO VARGA SATIMA BIO U USKOK-u Njegov odvjetnik medijima otkrio što je rekao istražiteljima i je li nekog teretio

 
Ilustracija: Franjo Varga u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu
 Emica Elvedji / CROPIX

>>> NOVO - 15:50 <<< "Došli smo raščlaniti datoteke koje su bile predmet vještačenja. To smo pokušali analizirati i htjeli smo utvrditi do koje su mjere ti podaci bitni. Htjeli smo vidjeti je li vještačenje napravljeno ispravno i temeljito, odnosno treba li nešto možda dodati", rekao je nakon boravka u Uskoku odvjetnik Franje Varge Marijo Poljak te dodao da nikakva nagodba nije sklopljena te da Varga nije teretio nikog drugog.

Poljak je upitan o tekstu u Nacionalu od 30. travnja pod naslovom 'Transkripti o špijuniranju', u kojem je taj tjednik objavio kako je otkrio tko su, uz bivšu suprugu potpredsjednika Sabora i HDZ-a Milijana Brkića, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije navodno osumnjičeni Brkić, njegov brat Jozo, kum Blaž Curić te Varga.

"Mi nemamo nikakve veze s tim, nismo vidjeli spis, niti znamo o čemu se radi, niti možemo reći da o tome imamo neka saznanja. To što je Nacional objavio očito je došlo od negdje drugdje. Je li vjerodostojno ili nije ne možemo reći jer nismo vidjeli spis i dokaze pa to ne možemo reći", rekao je Poljak.

Vargin je odvjetnik rekao da u srijedu u Uskoku nije bilo riječi o presretanju emailova već da je u fokusu bio postupak koji je već pokrenut, a koji se tiče navodne izrade lažne prepiske visokih dužnosnika i drugih osoba "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja" u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje Ivice Todorića Hrvatskoj pred sudom u Velikoj Britaniji.

"Nismo iznosili detalje budući da još uvijek nismo koncipirali obranu. Prije koncipiranja obrane moramo raščlaniti podatke. Postupak je kompleksan", rekao je Poljak i konstatirao da njegov klijent nije nikome uključenom u predmet htio poslati javnu poruku. "Današnji je dan protekao dobro, ništa nam nije uskraćeno", zaključio je Poljak.

---------------------------------------------------

Informatičar Franjo Varga koji je optužen za izradu lažnih SMS-ova, koji su trebali Mamiću pomoći u postupku koji se protiv njega vodio na Županijskom sudu u Osijeku, prije desetak minuta je zajedno sa svojim odvjetnikom Marijom Poljakom došao u zgradu Uskoka u Gajevoj ulici u Zagrebu kako bi prema vlastitim tvrdnjama dao informacije odakle potječu SMS-ovi za Agrokor, za čiju je izradu Uskok također inkriminirao njega.

Odvjetnik i Varga pri ulasku u zgradu nisu bili raspoloženi za izjave.

Poljak je samo kratko okupljenim novinarima rekao: 'Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.'

Prošli ponedjeljak je Varga,po dolasku u osječko Županijsko državno odvjetništvo kazao kako je došao "po svoju opremu", dok je njegov odvjetnik Mario Poljak medijima izjavio da je "kasno dobio obavijest o sastanku pa nije stigao doći iz Zagreba".

Kada je u srijedu dolazio u sjedište Uskoka u Zagrebu nije želio davati izjave novinarima, no očekuje se da bi nešto mogao reći nakon ispitivanja.

U međuvremenu Varga je prošlog utorka ispitan pa pušten iz osječke policije koja nastavlja kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je odavao službene tajne i povrijedio tajnost postupka.

Razlog novog postupka je tekst u Nacionalu od 30. travnja pod naslovom 'Transkripti o špijuniranju', u kojem je taj tjednik objavio kako je otkrio tko su, uz bivšu suprugu potpredsjednika Sabora i HDZ-a Milijana Brkića, još dvije od ukupno četiri osobe za čije su špijuniranje, odnosno presretanje mobilne komunikacije navodno osumnjičeni Brkić, njegov brat Jozo, kum Blaž Curić te Varga.

Varga je u aferi SMS optužen da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018. izrađivao lažnu prepisku visokih dužnosnika i drugih osoba "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja" u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika kao i postupku predaje Ivice Todorića Hrvatskoj pred sudom u Velikoj Britaniji.

Uz Vargu je optužen i bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, kojega tužiteljstvo tereti da je Vargi dostavljao telefonske kontakte dužnosnika i drugih osoba te da je Vargu upozorio da se nalazi pod mjerama tajnog praćena i da mu se sprema uhićenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:05