AFERA SOFTVER

Gabrijela Žalac izašla iz pritvora! Pred kaznionicom u Remetincu dočekala je odvjetnica Sloković

Uz bivšu ministricu su optuženi i bivši ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric te vlasnici IT tvrtki Mladen Šimunac i Marko Jukić

Gabrijela Žalac

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon nepuna dva mjeseca provedena iza rešetaka remetinečkog zatvora, na slobodu je u ponedjeljak oko 17.30 sati izašla bivša Plenkovićeva ministrica Gabrijela Žalac, inače jedna od okrivljene četvorke iz afere softver. Po nju je došla njezina odvjetnica Jadranka Sloković, a sudeći prema tome, ispitano je i (pre)ostalih 18 od ukupno 29 svjedoka zbog kojih je prošli mjesec Županijski sud u Zagrebu, kako ne bi utjecali na svjedoke, produžio pritvor za Žalac i suokrivljenicima - bivšem ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislavu Petricu te vlasnicima IT tvrtki Mladenu Šimuncu i Marku Jukiću.

Kako doznajemo, svima je boravak u zatvoru u gužvovitim ćelijama doista teško pao, pogotovo u blagdansko vrijeme, ali su se nastojali prilagodili novonastalnim uvjetima i s nestrpljenjem iščekuju povratak svojim obiteljima nakon što im je "zapaprilo" europsko tužiteljstvo.

Podsjetimo, PNUSKOK je podnio prijavu EPPO-u protiv Žalac, Petrica, Šimunca i Jukića zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i RH. Svi redom negirali su krivnju, počevši od Žalac koja je uvjeravala da je samo potpisala ugovor koji su pripremili suradnici iz njezina Ministarstva.

Žalac se sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, Petric za zloporabu položaja i ovlasti, Šimunac za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, a Jukić za pomaganje.

Točnije, Žalac se sumnjiči da je kao ministrica te predsjednica Upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u Ministarstvu te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU. Žalac je, smatra europsko tužiteljstvo, kao članica Upravnog vijeća SAFU zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave financirane iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave softvera koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju, a na što je Petric pristao.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovu softveru, dogovorio s Jukićem da za svoje tvrtke podnese ponudu u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver koji su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. Na natječaj su se javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocijenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena od 16,2 milijuna kuna.

Time je sklopljen štetni ugovor kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda i to u iznosu od 13,4 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:20