DETALJI TRAGEDIJE NA A6

Gazda vozača koji je u punoj brzini ubio radnike HAC-a: ‘U teškom je šoku. To su bili mladi dečki‘

Zaustavio se nakon stotinjak metara, razbijenog vjetrobranskog stakla kroz koje je uletio dio kombija
 Zeljko Puhovski/Cropix

Dvojica radnika Hrvatskih autocesta, u dobi od 31 i 44 godine, izgubila su život jutros oko 9,20 sati na autocesti A6 kod čvora Stara Sušica, između tunela Podvugleš i Čardak, kada je punom brzinom na njih naletio teretnjak sisačkih oznaka. Treći radnik, njihov kolega, pred čijim su se očima odvile nemile scene, pukim je slučajem neozlijeđen. Naime, u kobno vrijeme trojca djelatnika HAC-a radila su svoj posao privodeći ga kraju. Kao i svaki put do tada, ophodarsko su vozilo uredno zaustavili u zaustavnom traku te ga označili čunjevima i potrebnim oznakama.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon završetka posla dvojica su radnika počela sakupljati čunjeve, a treći je bio ispred vozila. Međutim, u tom je trenutku, nakon sat i 48 minuta vožnje od istarskog Kanfanara, propisnom brzinom kretanja u desnom traku naišao teretnjak sisačke tvrtke i pritom u blagom desnom zavoju naletio na HAC-ovo vozilo. I tek je tada 64-godišnji vozač kamiona, inače BiH državljanin, počeo kočiti, što je bilo prekasno. Zaustavio se stotinjak metara od mjesta naleta, razbijenog vjetrobranskog stakla kroz koje je uletio dio kombija te bez donjeg prednjeg branika.

Alkotest negativan

Nije dugo trebalo da se alarmiraju sve potrebne službe, od Hitne pomoći, koja je, nažalost, mogla samo konstatirati smrt, do policije, nadležnih rukovoditelja HAC-a, zamjenika nadležnog riječkog tužiteljstva te vatrogasaca, koji su rezali lim na vozilima i čistili kolnik nakon dovršetka očevida. Na mjesto užasa pristigao je i vlasnik sisačke tvrtke JASD, gazda vozača koji je skrivio nesreću te zavio u crno dvije obitelji, ali i vlastitu.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Dok je promatrao poprište užasa i organizirao transport teretnjaka, Marijan Jajčinović od šoka nije mogao doći sebi.

- U totalnoj sam nevjerici, vjerujte mi. Izražavam sućut obiteljima poginulih. To su bili mladi dečki. I ne mogu pojmiti što trenutno proživljavaju njihovi najmiliji. Gledam razmjere nesreće i ne vjerujem - drhtavim je glasom izgovorio za Jutarnji Jajčinović. Na upit o njegovu djelatniku koji je skrivio nesreću, je li dugo u tvrtki i je li, eventualno, u tom trenutku bio umoran, odgovorio je da to profesionalni vozač sa svim potrebnim dozvolama, koji za njegovu tvrtku radi od prošle godine.

- Jedino što znam o njemu trenutno jest da se nalazi u bolnici. Nije ozlijeđen, nego je u stanju teškog šoka. On je čovjek u 60-im godinama i itekako je svjestan da ljudske živote ne može ništa vratiti. Svjestan je i posljedica koje slijede. Na taj put kamionom je krenuo u srijedu ujutro iz Kanfanara, gdje se odmarao od jučer otprilike od 15 ili 16 sati. Tako da se ne može reći da je dugo vozio, nego je vozio prema propisima, prema tahografu 1,48 sati - zaključuje Jajčinović.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Neki od žitelja Delnica s kojima smo razgovarali kažu nam da su čuli kako je mlađi poginuli tek odnedavno bio zaposlen u HAC-u, a da je stariji bio dugo u tvrtki. Za obojicu imaju samo riječi hvale.

Točne okolnosti tragedije koja je zaprepastila obitelji i kolege poginulih i stvorila kilometarske kolone na puni pet sati bit će poznate nakon dovršetka policijskog očevida i istraživanja. Vozač kamiona, neslužbeno doznajemo, prošao je alkotest, međutim, finalne rezultate dat će analiza krvi i urina, koji su mu izuzeti. Kad bude otpušten iz bolnice, vozač sisačke tvrtke bit će uhićen i odveden na kriminalističko istraživanje, a potom i na ispitivanje u Državno odvjetništvo koje će tada odlučiti hoće li za njega zatražiti istražni zatvor.

image
/Hajdi Karakaš Jakubin

Nije prvi put

Nažalost, nesreće u kojima smrtno stradavaju djelatnici ophodarske službe HAC-a nisu rijetkost. Od 2012. godine do jučerašnje nesreću, uključujući i nju, na autocestama je poginulo sedam radnika HAC-a. U pravilu su smrtno stradali nakon što je na njih u zaustavnom traku naletio kamion ili osobni automobil. Jedna od najstrašnijih nesreća dogodila se 2021. godine, kada se mladić u gluho doba noći osobnim vozilom zabio u radne prostorije HAC-a na naplati Mraclin, u kojima je bio djelatnik HAC-a koji je na mjestu preminuo. Posljednja tragična nesreća u zaustavnom traku dogodila se prošlog mjeseca kod Buzina, gdje su čak dva kamiona prešla preko osobnog automobila i usmrtila vozača. Prije tri godine kod Jastrebarskog je, također u zaustavnom traku, šleper usmrtio četiri djelatnika šumarije koji su tamo stali zbog kvara na kombiju.

Policija objavila nove detalje

Dvojica radnika Hrvatskih autocesta (HAC) koja su poginula u srijedu ujutro na autocesti Rijeka - Zagreb starosti su 31 i 44 godine, a kamionom koji je naletio na njihovo ophodno vozilo upravljao je državljanin Bosne i Hercegovine, izvijestila je primorsko-goranska policija.

Prema dosadašnjim saznanjima do prometne nesreće došlo je oko 9,20 sati između čvora Ravna Gora i Vrbovsko u smjeru Zagreba uslijed naleta teretnog vozila na ophodarsko vozilo izvan kojeg su se u trenutku nesreće nalazili stradali radnici, utvrdila je policija.

Teretnim vozilom je, kažu u policiji, upravljao državljanin Bosne i Hercegovine, a po pisanju medija riječ je o 64-godišnjaku koji je zadržan u riječkom KBC-u na liječenju.

Zbog prometne nesreće promet između čvora Ravna Gora i čvora Vrbovsko bio je u prekidu do 13,10 sati nakon čega se odvijao preticajnim jecajnim trakom do oko 16 sati kada je normaliziran.

HAC je priopćio da se nesreća dogodila po završetku radnog zadatka i pripreme ophodarskog vozila za odlazak s lokacije. Ophodarsko vozilo je bilo na zaustavnoj traci i propisno obilježeno. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 20:54