BLAMAŽA NA POMOLU

GLASNOGOVORNIK SUDA U ZADRU O MOGUĆNOSTI PADA PRESUDE PROTIV DARUVARCA 'To su omaške u pisanju, razlikuju se samo datumi...'

 
Darko Kovačević Daruvarac (lijevo) i Mitra Meštrović (desno)
 CROPIX

- Sutkinja je napravila samo omaške u pisanju- rekao je u srijedu glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić demantirajući da je sutkinja Mitra Meštrović napravila bitne povrede procesnog prava zbog kojih bi nepravomoćna presuda Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) od pet godina bezuvjetnog zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke mogla biti ukinuta u rekordnom roku.

Sutkinja Meštrović je, naime, prilikom izricanja presude Daruvarcu 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupku. Štoviše, pisani tekst presude upućuje na zaključak da je sutkinja presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu, što bi značilo da je sutkinja Daruvarca osudila unaprijed, a da nije održala niti jedno ročište

- Ne mogu komentirati sudske odluke pogotove ove koje su nepravomoćne, no gledao sam sadržaj zapisnika objave presude i pisani otpravak presude i tu nema nikakvih odstupanja osim u datumima. Kada su u pitanju standardne greške u datumima i imenima, sud u svakoj fazi postupka može otkloniti taj nedostatak rješenjem o ispravku, što je jasno predviđeno Zakonom o kaznenom postupku. Jeli to ispravljeno takav podatak nemam, što ne znači da to neće biti jer se u svakoj fazi postupka to može ispraviti- izjavio je Klarendić.

Hoće li u postupku žalbe biti preispitivan taj dio nije htio detaljnije komentirati.

- To je nepravomoćna odluka i teško mi se upuštati u procjenu procesnih pretpostavki da li će u postupku po žalbi biti preispitivan taj dio. To su omaške u pisanju. Takve omaške sud ispravlja po službenoj dužnosti - rekao je.

Naglasio je kako sutkinja nije unaprijed osudila Daruvarca zbog toga što je već na zadnjem ročištu imala napisanu presudu već da je takav dojam stvoren zbog toga što se suci moraju unaprijed pripremiti za postupak.

- Naravno da se sudac priprema i slaže "kostur", tako svi rade. Mogu samo reći ono što je ovdje bitno, a to je da je sadržaj zapisnika o objavi identičan s izrekom presude osim u tom dijelu koji se tiče datuma. Prilikom usmenog izlaganja presude ne može se ni očekivati da će sve do zadnjeg zareza biti identično s pisanim dijelom- pojasnio je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:57