LINDA KVILTEN

'GLEDALA SAM KAKO JE IZ ŽRTVE IZVUKAO NOŽ I PLJUNUO GA U LICE' Šveđanka koja je svjedočila ubojstvu u Splitu opisala susret licem u lice s egzekutorom

Policiji je trebalo 9 dana da kontaktira turistkinju koja je svjedočila zločinu u Sinjskoj ulici: “Vratit ću se u Split i pomoći policiji”, kaže
Željko Melvan (u krugu)
 Vojko Bašić / Hanza media

Splitski policajci u četvrtak su, potaknuti medijskim napisima, konačno stupili u kontakt sa švedskom obitelji koja je prošle srijede izravno svjedočila ubojstvu Vedrana Marendića (53) u središtu Splita.

Kako nam je ispričala Šveđanka Linda Kvilten, sa svojim sinom i kćeri šetala je Splitom kad je došlo do svađe dvojice muškaraca, nakon čega je jedan izvadio nož. Nakon što je stigla policija, Linda je, tvrdi, odmah prišla policajcu i željela mu dati iskaz, no on ju je ignorirao - vjerojatno zbog slabog poznavanja stranih jezika.

Ubojica ih gledao

- Bili smo u Splitu otprilike 30 minuta kad se dogodio zločin pred našim očima. Ja sam bila udaljena oko 10 metara, a moja kći Ida i sin Philip bili su na samo par metara. Ubojica je zurio u moju djecu i mene jednu do dvije minute nakon zločina. Vidio nas je izbliza i jako dobro, a mi nismo mogli ništa napraviti dok nije pobjegao. Oboje moje djece je potrčalo prema ranjenom muškarcu i pokušali su mu pomoći. Mislila sam da je mrtav, ali sam poslije čula da je živio još 48 sati. Dojurila je jedna žena u suzama, uz krikove, pomislila sam da je to možda supruga izbodenog muškarca. Moj sin je i njoj pokušavao pomoći da je smiri - priča nam Šveđanka.

Iako u stranom gradu, Linda je odmah htjela nazvati policiju, ali svjesna da ne bi znala objasniti lokaciju, prvo je molila jednog taksi vozača da to napravi.

Sve ispitali

- On se samo odvezao bez osvrtanja. Tada je na balkon izašao jedan čovjek koji je čuo da vičem: “Zovite policiju!” Kada je vidio što se dogodilo, on ih je i pozvao. Kada su došli, Hitna pomoć je odvezla ozlijeđenog, a policajci su pričali s okupljenim ljudima. Prvo su razgovarali s tri muškarca Hrvata koji su bili tamo. Nakon toga sam se ja obratila jednome, ali imam osjećaj kao da me nije shvatio ozbiljno. Samo je rekao: “Da, da!” i zanemario me. Policija je od nas uzela kratke izjave, ali bez uzimanja naših podataka poput imena, brojeva telefona... a policajac na očevidu nije baš bio pretjerano zainteresiran za situaciju. Kad smo mu rekli da smo sve vidjeli, slegnuo je ramenima i rekao: “Baš, da, kao i oni drugi”. Kad smo se vratili u Švedsku, surfali smo po portalima da vidimo sudbinu ranjenog čovjeka. Vidjeli smo da je umro i da je objavljena slika ubojice, međutim, ubojica je u vrijeme događaja bio ćelav - otkriva nam još Kvilten.

Policija pak tvrdi da su obavili razgovore s osobama koje su imale saznanja o samom događaju, a provjerom nije utvrđeno da se, osim tih osoba, bilo koja druga osoba obraćala policiji radi davanja informacija o događaju. No, s obzirom na navode iz medija, policija je, kažu, krenula u otkrivanje identiteta osobe za koju se navodi da se nalazila na mjestu događaja te je s njom stupila u kontakt radi dobivanja potrebnih informacija.

- Iz švedskog konzulata su me kontaktirali jutros te su proslijedili moje podatke splitskoj policiji - potvrdila nam je u četvrtak Kvilten i naglasila da je spremna doći u Hrvatsku ako to može pridonijeti rasvjetljavanju ubojstva.

Bolni krik

Policija je upozorila da je utvrđen identitet potencijalnog ubojice Željka Melvana, za kojim se još traga, te da je poduzeto sve što je bilo potrebno.

Svjedočenje brutalnom ubojstvu ostavilo je traga na Lindi Kvilten i njezinoj djeci.

- Začuo se bolni krik, okrenuo sam se i vidio muškarca kako izvlači krvavi nož iz tijela drugoga koji je ležao na tlu. Onda je pljunuo svojoj žrtvi u lice i počeo mu nožem rezati kosu s glave. Odrezao mu je otprilike polovinu kose kada su se počeli okupljati prolaznici te se pokušao sakriti iza obližnjeg grma. Nije tu dugo stajao nego je pobjegao. Sestra i ja smo pritrčali ranjenom muškarcu koji nam je na engleskom kazao: “I am OK, you can go!” (“U redu sam, možete otići!”). Nakon toga je počeo gubiti svijest. Bilo je prestrašno vidjeti tu krv i odsječenu kosu oko njega - priča mladić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:47