PONOVNO SUĐENJE ZA MASAKR U KUTINI

Gluhi Stevo Štula nije pouzdan svjedok. Nije mogao čuti priznanje...

Petnaest godina nakon okrutnog trostrukog ubojstva u Kutini, koje je zgrozilo hrvatsku javnost, Marko Grgić i Neđo Ajdarić - koje je Županijski sud u Sisku zbog toga u rujnu 2006. osudio na maksimalne zatvorske kazne od po 40 godina - dobit će priliku da u obnovljenom postupku dokažu ono što tvrde sve vrijeme: da nisu ubojice vlasnika mjenjačnice, bračnog para Renata Serdarušića i Ingrid Šipek-Serdarušić, i njihova zaposlenika Gorana Cvrteka.

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je rješenje kojim preinačuje raniju odluku Županijskog suda u Sisku i uz Neđu Ajdarića obnovu postupka dopušta i za Marka Grgića. Županijski sud u Sisku danas će odlučivati o zahtjevu Grgićeva i Ajdarićeva odvjetnika da se dvojici osuđenika prekine izdržavanje zatvorske kazne. Grgić kaznu izdržava u Lepoglavi, a Ajdarić, budući da je državljanin Bosne i Hercegovine, u Foči. Usvojili li Županijski sud u Sisku taj zahtjev - a obojica odvjetnika, Grgićev - Veljko Topolovec i Ajdarićev - Željko Olujić, uvjereni su da će se to dogoditi - i Grgić i Ajdarić mogli bi se u obnovljenom postupku braniti sa slobode. Obojica su u zatvoru od kraja 2005., dakle već osmu godinu.

Analiza dokaza

Preokret u toj nevjerojatnoj sudskoj priči nastao je prošle godine kad je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Ajdarić protiv Republike Hrvatske presudio u korist Neđe Ajdarića i naredio hrvatskom pravosuđu obnovu postupka. Bilo je to prvi put, kako je to u listopadu prošle godine za Jutarnji list izjavio Gabriel Lansky, ugledni bečki odvjetnik koji je u Strasbourgu zastupao Ajdarića, da je Europski sud ušao u analizu dokaza na temelju kojih je presudio nacionalni sud. U Strasbourgu su bili šokirani činjenicom da je sutkinja Županijskog suda u Sisku Melita Avedić Ajdariću mogla dosuditi 40 godina zatvora samo na temelju izjave jednog svjedoka, Steve Štule, čiji je iskaz Europski sud za ljudska prava ocijenio nevjerodostojnim i krajnje problematičnim.

Odluka Suda u Strasbourgu postala je pravomoćna 4. lipnja prošle godine i trebala je biti provedena u roku od šest mjeseci. Međutim, zbog sporosti Županijskog suda u Sisku i kontradiktornih rješenja o dopuštanju, pa uskraćivanju prava na obnovu postupka i za Marka Grgića, pa potom njegovih žalbi Vrhovnom sudu, odluka je priopćena tek jučer. Kao što je Jutarnji već pisao, Marko Grgić na prvom suđenju, okončanom na Županijskom sudu u Sisku 6. srpnja 2000. godine zbog nedostatka dokaza, oslobođen je i pušten iz pritvora gdje je proveo više od 20 mjeseci. No pet godina nakon toga Vrhovni će sud poništiti tu presudu pa će Grgić početkom listopada 2005. ponovno u pritvor. Na ponovljenom suđenju, u što je sada pod krajnje neobičnim okolnostima upleten i Neđo Ajdarić, obojica - i Grgić i Ajdarić - dobit će po 40 godina zatvora.

Dvojbeni svjedok

Za takvu drastičnu kaznu zaslužan je Stevo Štula, koji se u zimu 2005., zajedno s Ajdarićem i Grgićem, našao u sobi 206 Zatvora za osobe lišene slobode u Zagrebu, na Svetošimunskoj cesti. Štula je u zatvorsku bolnicu dospio iz pritvora u Bjelovaru, gdje mu se sudilo zbog pokušaja ubojstva supruge. Bio je niži časnik JNA, poslije se pridružio Hrvatskoj vojsci, gdje je bio u artiljerijskoj jedinici, pa je u invalidsku mirovinu otišao zbog nagluhosti. Taj detalj osobito je važan za ono što se događalo nakon toga.

Policijski doušnik

Ajdarić je u Svetošimunsku dospio iz Remetinca, gdje je pritvoren zbog sumnje na šverc automobila iz Hrvatske u BiH (zbog čega će poslije biti oslobođen). U zatvorsku bolnicu potom će doći i Grgić, koji je bio pritvoren u Sisku, gdje mu se ponovno sudilo za trostruko ubojstvo u Kutini. Ajdarić i Grgić - obojica su to poslije izjavljivala na sudu - u zatvorskoj su se bolnici vidjeli prvi put u životu.

Nakon nekoliko dana provedenih u zatvorskoj bolnici, u sobi s Grgićem, Ajdarićem i još nekolicinom zatvorenika, Štula se vraća u bjelovarski zatvor, gdje je upravitelj Drago Ivančić, bivši načelnik krim policije u Policijskoj upravi Bjelovarsko-bilogorskoj. On je vodio istragu o trostrukom ubojstvu u Kutini i dobro je upoznat sa svim detaljima zločina.

Štula će dva mjeseca od povratka u bjelovarski pritvor traži kontakt s policijom tvrdeći da ima saznanja o ubojstvu u Kutini. Policiji će reći da je tijekom boravka u zatvorskoj bolnici prisluškivao razgovore Grgića i Ajdarića, u kojima su oni detaljno pričali o ubojstvu koje su zajedno počinili. Taj Štulin iskaz istražitelji prihvaćaju pa će se Ajdarić - koji se, kako smo rekli, u pritvoru našao zbog navodnog šverca automobila - odjednom naći i u priči o trostrukom ubojstvu u Kutini.

PRESEDAN HRVATSKOG PRAVOSUĐA

Sutkinja im je presudila isključivo na temelju iskaza svjedoka

Optužnica koju je nakon Štilina iskaza podiglo Državno odvjetništvo u Sisku obuhvatila je i Neđu Ajdarića pa se i njemu u jedinstvenom postupku zajedno s Grgićem sudilo za ubojstvo vlasnikâ kutinske mjenjačnice i njihova zaposlenika.

Sutkinja Melita Avedić, izričući presudu, i sama je priznala da je Ajdarića osudila isključivo na temelju iskaza Steve Štule. No zanimljivo je da ni u presudi Grgiću - koji je nakon što je na prvom suđenju 2000. godine bio oslobođen sumnji za ubojstvo sada osuđen na 40 godina zatvora - nije bilo novih dokaza. Stoga je Štulin iskaz i njega očito stajao maksimalne zatvorske kazne.

Sutkinja Avedić nije smatrala važnom činjenicu da je Štuli dijagnosticirana ne samo nagluhost već i histrionski poremećaj, pa je i Ajdariću i Grgiću odrezala 40 godina. Nije joj bilo važno ni što ni jedan od zatvorenika u zatvorskoj bolnici, osim nagluhog Štule, nije čuo navodne razgovore Ajdarića i Grgića.

Ponovljeni sudski postupak Grgiću i Ajdariću zato će biti jedan od najzanimljivijih slučajeva hrvatskog pravosuđa posljednjih desetljeća. Štulin iskaz, onako kako ga je dao na suđenju - u svjetlu odluke Europskog suda za ljudska prava - više neće imati onu težinu koju mu je pridala sutkinja Avedić. A bez Štulina svjedočenja, za Ajdarića drugih dokaza nema. Kako ni za Grgića nije bilo novih dokaza (rekli smo, na prvom je suđenju oslobođen), sve dok se nije pojavio Štula, bit će iznimno zanimljivo pratiti kako će postupiti sudac kojem u ruke dođe obnova postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:48