PAO ZAGREPČANIN (30)

Glumio ženu preko oglasa pa iznuđivao novac: ‘Ako mi ne platiš, poslat ću tvoje intimne fotografije svima na Facebooku!‘

Jednom je Dalmatincu on-line ‘poznanstvo‘ doslovno prisjelo pretvorivši ga u žrtvu iznude. Sve je počelo u ožujku prošle godine...

Ilustracija

 Dmitri Maruta/Alamy/Alamy/Profimedia

Da nije svaki oglas objavljen u dobroj vjeri, pa niti oni vatreni s ponudama seksualnog druženja, uvjerio se jedan Dalmatinac kojem je "poznanstvo" preko jedne stranice doslovno prisjelo pretvorivši ga u žrtvu iznude.

Njegova noćna mora, kako je utvrdila policija nakon što im se obratio za pomoć, je 30-godišnji Zagrepčanin D.G. koji je u porukama fingirao da je pripadnica ljepšeg spola iz Zagreba.

Sve je počelo 25. ožujka prošle godine kada je muškarac pregledavao oglase na stranici te ga je zaintrigirao jedan iza kojeg se, zapravo, krio iznuđivač.

Komunicirali su preko WhatsAppa, a nije dugo trebalo da razgovor poprimi drugu dimenziju. Osim što je varalica tražio od žrtve da mu pokaže profil na Facebooku, tražio ga je i da fotografira svoje intimne dijelove tijela. Naivni muškarac željan druženja i pažnje je to učinio te fotografiju poslao "dami" iz oglasa. Uslijedio je i dogovor oko tobožnjeg susreta na zagrebačkom Črnomercu.

- Nakon nekoliko razmijenjenih poruka, kad sam shvatio da su poruke lažne i da osoba nije iskrena te sam to dao do znanja, zaprimio sam glasovni poziv s privatnog broja od nepoznate muške osobe koja mi je rekla da mu uplatim novac preko A-bona ili da će moje intimne fotografije proslijediti svim Facebook prijateljima. To mi je izazvalo strah i paniku, bojao sam se sramote pa sam otišao na benzinsku i kupio A-bonova za 1100 kuna. Namjeravao sam uplatiti samo 500 kuna nadajući se da će me ostaviti na miru, ali su s ucjenama nastavili pa sam i 5. travnja uplatio još 300 kuna - ispričala je žrtva iznude koja je, vidjevši da to neće stati jer se iznos iznude na kraju popeo na 2200 kuna, prijavila sve policiji.

Istražitelji su brzo ušli u trag osumnjičenom D.G., točnije "dami iz oglasnika" te su od njega oduzeli mobitel. Novac je završavao na kladioničarskom računu Germania Sporta s kojeg je D.G. novac podizao.

U prilog mu, kako doznajemo, nikako ne ide pronađena korespondencija s njegovom djevojkom iz koje je vidljivo da joj prepričava da čeka isplatu određenog novca.

Ujedno joj iskazuje i strah koji ga je obuzeo jer mu je policija ispred kuće, a u prilog mu ne ide ni fotografija podignutog novca koju je objavio na aplikaciji Tik-tok navodeći da su njegova redovna primanja 7800 kuna.

- Ne trebaju mi više problemi. Bacit ću svoj mobitel - pisao je još ucjenjivač svojoj djevojci. I to mu, kako su otkrili istražitelji, čini se nije jedina iznuđivačka internetska avantura jer je i od drugih osoba tražio da mu šalju slike svojih spolovila a nakon toga ih je tražio uplatu novca putem A-bona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:52