PROTUPRAVNA IMOVINSKA KORIST

GOSPODARSKI KRIMINAL U KARLOVCU Direktor poduzeća utajio porez od skoro 2 milijuna kuna

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Zbog sumnje da je neplaćanjem poreza na dodanu vrijednost državu oštetio za gotovo dva milijuna kuna karlovačka policija je prijavila 32-godišnjeg poduzetnika.

Sumnjiče ga da je "kao direktor poduzeća izbjegavao tijekom prošle godine plaćati PDV po osnovi izvršenih isporuka roba (motorna vozila) kupcima u Republici Hrvatskoj, odnosno propustio podnijeti mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost".

- U razdoblju od veljače do svibnja 2019. godine trgovačko društvo ispostavilo je veći broj računa raznim pravnim i fizičkim osobama, a navedeni 32-godišnjak kao odgovorna osoba nije predavao redovne mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost čime je izbjegao plaćanje PDV-a i oštetio proračun Republike Hrvatske za iznos veći od 1.900.000 kuna - kažu u policiji.

Također se 32-godišnjaka sumnjiči da kao direktor trgovačkog društva, u istom razdoblju, nije osigurao pravilno vođenje trgovačkih i poslovnih knjiga.

- Ujedno, osumnjičenik kao direktor trgovačkog društva povrijedio je dužnost zaštite interesa trgovačkog društva o čijim se imovinskim interesima bio dužan brinuti budući da je navedeno trgovačko društvo platilo drugom trgovačkom društvu izvođenje radova za osumnjičenika kao fizičke osobe.

Na taj način 32-godišnjak je sebi, a na štetu trgovačkog društva čiji je direktor pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većim od 80.000 kuna - dodaju u PU karlovačkoj.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine, povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, protiv osumnjičenog je Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu proslijeđeno posebno izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 04:25