‘SUVEREN‘

Gospodin Aljoša je zbog bizarne registracije osuđen na zatvor: ‘To nije auto, nego pomagalo!‘

Na mojem putnom pomagalu nalazi se poruka "Suveren". Zar se ljudima mora objašnjavati što to znači, upitao je osuđeni Aljoša Đ.
Aljoša Đ.

Zbog lažnih registarskih oznaka na kojima je pisalo SUVEREN i koje je stavio na svoj auto, Aljoša Đ. (52) je nedavno na Općinskom sudu u Puli osuđen na 10 mjeseci zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje. Nepravomoćna je to presuda prema kojoj mora nadoknaditi i 300 kuna sudskih troškova. Protiv njega je pulsko tužiteljstvo podignulo optužnicu zbog krivotvorenja isprava.

image
Privatna arhiva

A sve je počelo u studenom 2016. kada su policajci uočili na njegovom autu Kia Rio tablice koje ne odgovaraju pravom stanju stvari. Na prednjoj je pisalo 'suveren', a na stražnjoj 'sovereign', i tada je svima dao do znanja da auto nije auto već "putno pomagalo za putovanje planetom Zemljom u vlastite privatne svrhe".

- Ja sam vlasnik tog putnog pomagala koje se nalazi na fotografijama u spisu. I ja sam stavio te oznake na moje putno pomagalo. Ranije su tu bile registarske oznake ali se ne sjećam kako su glasile jer su iste tamo bile do 2014.godine. Inače, to nije moj automobil već moje putno pomagalo - branio se Đurić.

Unatoč toj tvrdnji da je to putno pomagalo, sud nije posumnjao u njegovu neubrojivost u vrijeme krivotvorenja tablica već je njegovu obranu ocijenio svjesnim i namjernim izbjegavanjem posljedica koje njegovo ponašanje može izazvati.

Nakon uhićenja Đurić je medijima davao intervjue te je ukratko objasnio da "on nije osoba već čovjek i da je auto njegovo putno pomagalo te da tablice nisu tablice već informativne poruke".

- Ja sam čovjek, a čovjek nad čovjekom nema nikakvu moć. Budući da su i oni ljudi, oni nadamnom nemaju nikakav autoritet. Na mojem putnom pomagalu nalazi se informativna poruka "Suveren". Zar se ljudima mora objašnjavati što to znači? Suveren znači da je netko vrhovan. Da iznad njega nema nikoga. Da nije rob. Ja sam čovjek, suveren. Nepobitna je činjenica da se svaki čovjek rađa suveren. To što tu suverenost, deset sekundi nakon rođenja, kad ga upišu kao osobu, čovjek gubi - to je stvar sa strane. Iznad mene nema nikoga tko mi može išta naređivati – objasnio je Đurić za Glas Istre nakon uhićenja na Verudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:45