PROCES

'GOSPODINE SAUCHA, JESTE LI SE ISPUHALI?' Sutkinja morala smirivati napetosti na suđenju u aferi dnevnice, saborski zastupnik se posvađao s tužiteljem

Tomislav Saucha
 Zeljko Puhovski / CROPIX

U prostorijama zagrebačkog Općinskog kaznenog suda u utorak je nastavljeno suđenje bivšem predstojniku Ureda premijera Tomislavu Sauchi i tajnici Sandri Zeljko, optuženima u aferi dnevnice. USKOK ih tereti da su, dok je Saucha bio šef Ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, na temelju lažiranih putnih naloga za navodna inozemna putovanja Milanovićevih posebnih savjetnika uzeli i podijelili akontacije dnevnica.

Prema optužnici, Zeljko je nakon Sauchina odlaska sa spomenute pozicije nastavila s identičnom praksom te je i dalje lažirala putne naloge za razne osobe, krivotvoreći potpise Sauchinih nasljednika na čelu Ureda premijera, Nevena Zelića i Davora Božinovića. Ukupno su tako, tvrdi USKOK, od 2013. do veljače 2017. izvukli i stavili u džepove gotovo milijun kuna.

Saucha, inače, poriče da je sudjelovao u inkriminiranim radnjama, a jedan od ključnih dokaza optužbe je nalaz grafoloških vještaka koji su ustanovili da je većinu spornih putnih naloga potpisao, odnosno parafirao upravo Saucha. Obrana, pak, tvrdi da je netko krivotvorio Sauchine potpise.

Nakon što su na posljednjim raspravama, održanima prije pauze zbog epidemije koronavirusa, ispitani vještaci grafolozi Zvonimir Ćorić i Đuro Črnjak, u utorak je obrana iznijela niz primjedbi, ne samo na njihov vještački nalaz, nego je osporila i njihovu vjerodostojnost.

Sauchin odvjetnik Darko Maržić naglasio je kako je upravo vještak Ćorić, kada je izbila afera dnevnice, za razne medije komentirao sporne putne naloge i potpise na njima, pri čemu se jasno odredio i usto je davao negativne komentare na nalaz vještaka obrane.

Sauchina obrana smatra da se vještak Ćorić time nesporno kontaminirao te kako nije ni smio sudjelovati kao vještak u ovom predmetu. Odvjetnik Maržić također smatra da su vještaci tijekom ispitivanja bili nedosljedni te je ukazao na niz, kako drži, manjkavosti u njihovu vještačkom nalazu.

I sam Tomislav Saucha žestoko se obrušio na vještake, pri čemu je zamjeniku ravnateljice USKOK-a Krešimiru Ostrogoncu imputirao da je u određenim segmentima savjetovao vještake kako da se ponašaju tijekom ispitivanja.

Nakon toga došlo je do verbalnog sukoba između Sauche i tužitelja, pri čemu je pala i poneka uvreda o manjku inteligencije i slično. Na kraju je sutkinja Sanja Mazalin prekinula daljnju raspravu, upitavši Sauchu je li se ispuhao te mu je savjetovala da dalje ne ulazi u verbalne sukobe s tužiteljima.

Suđenje se nastavlja sljedećega tjedna saslušanjem trojice vještaka grafologa iz MUP-ova Centra za krim istraživanja, koji su izradili prvi, za Sauchu također nepovoljni, nalaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:17