IZDAŠNA SVOTA

Gotovina za obranu sa slobode: Okrivljeni za ubojstvo Ibrahima Dedića nudi jamstvo od 6,5 mil. kuna

Basa je od uhićenja prošle godine u Remetincu zbog opasnosti od bijega i mogućnost da nakon puštanja na slobodu napusti zemlju.
Tomislav Viktor Basa
 Marko Todorov/Cropix

Umirovljeni časnik specijalnih postrojbi HV-a te osoba s čak tri državljanstva, Tomislav Viktor Basa (51) kojega je policija, nakon dva desetljeća istrage, prije godinu dana uhitila zbog likvidacije kontroverznog bankara Ibrahima Dedića 1999. godine, ponudio je sudu 6,5 milijuna kuna u gotovini kao jamstvo za puštanje na slobodu.

Basa je od uhićenja u siječnju prošle godine u Remetincu zbog opasnosti od bijega, a argumenti za to su upravo njegovo trojno državljanstvo i mogućnost da nakon puštanja na slobodu napusti zemlju. Basa, uz hrvatsko i nizozemsko, ima i državljanstvo Švicarske te posljednjih 15 godina živi u toj zemlji. Već nakon uhićenja Basa je ponudio jamstvo od milijun kuna u gotovini za puštanje na slobodu, no ono što nije poznato jest da je taj iznos, nakon što ga je sud odbio, stalno povećavao, došavši nedavno do 6,5 milijuna kuna.

I taj je iznos, međutim, zagrebački Županijski sud odbio, no kao i do sada, izvjesno je da će se Basa žaliti drugostupanjskoj instanci. Za razliku od prijašnjih žalbi, koje je rješavao Vrhovni sud, najnoviju će razmatrati novoosnovani Visoki kazneni sud.

Postupak zbog ubojstva Dedića u fazi je razmatranja optužnice koju je protiv njega podignulo zagrebačko županijsko tužiteljstvo. Jučer se održala druga po redu sjednica optužnog vijeća, na kojoj su Basini odvjetnici, kako doznajemo, pokušali osporiti niz nalaza iz istrage. Sljedeće ročište zakazano je za utorak 2. veljače u 8.45 sati.

Hoće li tada optužno vijeće odlučiti o samoj optužnici ili će odlučivati samo o prijedlozima obrane, vidjet će se. Basa je u siječnju 2020. uhićen na osnovi svojeg dva desetljeća staroga DNK, koji je policija 1999. pronašla na mjestu ubojstva Ibrahima Dedića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:53