KRIMEN IZ 2015.

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković i još tri osobe optuženi za malverzacije u rekonstrukciji - svlačionica

Dogovorio je nabavu materijala za nogometni klub od tvrtke u kojoj mu je supruga direktorica

Županijski sud u Zagrebu (ilustrativna fotografija)

 Boris Kovacev/Cropix

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1960., 1959., 1959., 1980.) zbog počinjenja kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja i pomaganja u zloporabi položaja i ovlasti.

Prvookrivljeni je Josip Mišković kojega se tereti da je u razdoblju od lipnja 2015. do kraja prosinca 2015. godine kao gradonačelnik Popovače (HSP), nakon što je četvrtookrivljeni predsjednik nogometnog kluba iz Osekova dogovorio s drugookrivljenim direktorom trgovačkog društva da će to društvo obavljati radove na rekonstrukciji svlačionica kluba, pristao na traženje četvrtookrivljenog da za obavljanje tih poslova angažira upravo društvo u kojem je drugookrivljeni direktor.

Mišković je u srpnju 2015. putem četvrtookrivljenog angažirao to društvo za izvođenje tih radova, iako je znao da prije ugovaranja tih poslova treba provesti postupak nabave bagatelne vrijednosti. Pritom je Mišković dogovorio s predsjednikom kluba i drugookrivljenim da će nabavu i postavljanje elektroinstalacija na svlačionicama kao podizvođač obavljati trgovačko društvo u kojem je Miškovićeva supruga direktorica.

Kako bi prikazao da su radovi ugovoreni sukladno odredbama gradskog pravilnika, Mišković je 8. rujna 2015. donio odluku o početku postupka nabave bagatelne vrijednosti, iako je bio svjestan da su radovi na rekonstrukciji svlačionica u tijeku i da su počeli u srpnju 2015. godine. Potom je naložio da se poziv za davanje ponude, osim društvu u kojem je drugookrivljeni direktor, uputi i prema još dva društva - jednom za koje je unaprijed znao da neće podnijeti ponudu i drugom za koje je, sukladno dogovoru s četvrtookrivljenim, drugookrivljeni dogovorio sačinjavanje nepotpune ponude.

Tako su okrivljenici osigurali da ponuda društva u kojem je drugookrivljeni direktor bude odabrana kao najpovoljnija, pa je na temelju odluke o odabiru, koju je 18. rujna 2015. donio Mišković, isti dan sklopljen ugovor za izvođenje radova između Grada Popovače kao naručitelja, zastupanog po Miškoviću, i trgovačkog društva kao izvođača, zastupanog po drugookrivljenom direktoru.

Kako bi prikazao da su radovi obavljeni sukladno sklopljenom ugovoru, drugookrivljeni je sačinio i potpisom ovjerio građevinski dnevnik u kojem je neistinito naveo da su izvedeni od 21. rujna 2015. do 19. studenoga 2015. godine. Taj je dnevnik svojim potpisom ovjerio i trećeokrivljeni nadzorni inženjer, iako su obojica znala da su radovi počeli još u srpnju 2015. godine.

Nakon što je drugookrivljeni ispostavio Gradu račun i okončanu situaciju za izvedene radove u ukupnom iznosu od 344.681,10 kuna, iako je njihova vrijednost iznosila 263.853,40 kuna, Mišković je naložio plaćanje računa, premda je bio svjestan uvećane vrijednosti radova. Tako je društvu u kojem je drugookrivljeni direktor omogućio korist od 80.827,70 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:20