NEPOPRAVLJIVI BBB-ovac

Grčka ga traži zbog navijačkih nereda u Ateni, a sada mora u zatvor u Zagrebu

B. S. (27) pravomoćno je osuđen na tri godine zatvora zbog imovinskih delikata, no 18 mjeseci mora odslužiti, dok je ostatak uvjet

Dvorište Zatvora Zagreb u Remetincu

 Goran Mehkek/CROPIX

Dok nešto više od sto pripadnika Bad Blue Boysa s neizvjesnošću iščekuju idući korak grčkog pravosuđa oko sramotnih navijačkih nereda u Ateni krajem kolovoza prošle godine, kad je ubijen navijač grčkog AEK-a, Michalis Katsouris, pa ih je stotinjak bilo pritvoreno, a za njih 11 Grčka je raspisala Europski uhidbeni nalog, neki od njih započinju otplaćivati svoje hrvatske grijehe s druge strane zakona.

Pa tako 27-godišnji B. S., stari policijski znanac, 5. ožujka mora kročiti u remetinečki zatvor, točnije u Centar za dijagnostiku Zatvora Zagreb zbog obavljanja stručnih poslova i predlaganja pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora i same kaznionice. Jer nepopravljivi B. S. je osuđen na tri godine zatvora zbog imovinskih delikata na Općinskom sudu u Novom Zagrebu, no od toga pola kazne od godine i pol mora odslužiti u nekoj od kaznionica u zemlji, dok je (pre)ostalih 18 mjeseci s četverogodišnjim rokom kušnje.

Karlovački sud je tu prvostupanjsku presudu potvrdio lani u travnju i ona je u lipnju, dva mjeseca prije grčkih nereda, postala izvršna. Stoga na visinu kazne više nema pravo žalbe, ali ima na potonju odluku velikogoričke sutkinje izvršenja Županijskoga suda o njegovu odlasku na odsluženje kazne za dva tjedna.

image

Pritvoreni navijači BBB-a u dvorištu suda u Ateni

CROPIX

Podsjetimo, nakon atenskih nereda stotinjak navijača Dinama provelo je četiri mjeseca po grčkim zatvorima zbog niza prekršajnih i kaznenih djela koja im se stavljaju na teret. Nakon održanih ročišta u Ateni krajem godine, uslijedile su odluke o njihovim puštanjima iz istražnog zatvora na slobodu uz plaćanje jamčevine. U Hrvatsku su dolazili organizirano avionima, u skupinama. No na zagrebačkom aerodromu većina ih je negodovala zbog prisutnosti sedme sile i fotografiranja. Neki se pritom nisu libili ni počastiti novinare, fotoreportere i snimatelje psovkama, srednjim prstom..., a palile su se i baklje njima u čast.

O sudbini 11 pripadnika BBB-a, čije je izručenje tražila Grčka te su raspisali Europske uhidbene naloge, odlučivala su izvanraspravna vijeća nekoliko hrvatskih sudova te su izručenja bila odbijena u njihovu korist jer ni u dopunjenim uhidbenim nalozima nije bilo dovoljno elemenata iz kojih bi se moglo zaključiti da bi se hrvatskim državljanima u Grčkoj garantirala temeljna ljudska prava.

No u nekim slučajevima postupci izručenja su prekinuti zbog činjenice da se protiv pojedinaca vode drugi kazneni postupci u Hrvatskoj, kao što je to bilo u slučaju 27-godišnjeg B. S. s početka priče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:14