RATNI ZLOČIN

Hajdua oslobodili optužbe da je 1991. ubio 16-godišnjaka, priča oko uhićenja jako je zanimljiva

Hajdua je optužila Ružica Barbarić je prije rata bila udana za njegova rođenog brata. No, o tom događaju nije pričala 29 godina
Siniša Rajković i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru
 Privatni album, Cropix

Dragutin Hajdu (71), kojemu se na Županijskom sudu u Osijeku sudilo za ratni zločin nad maloljetnim Sinišom Rajkovićem u studenome 1991. u Vukovaru nepravomoćno je oslobođen optužnice koju je protiv njega podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Rajković je zadnji put viđen u logoru u Veleprometu 18.11.1991. godine.

Bilo mu je tada 16 godina, a nakon toga izgubio mu se svaki trag i njegovo tijelo do danas nije pronađeno. Da je sudjelovao u usmrćivanju 16-godišnjaka, Hajdua je optužila Ružica Barbarić, koja je u svom iskazu rekla kako je osobno vidjela kako su ''Hajdu te Stevo Curnić i još dvojica četnika koje nije poznavala krvnički udarali malog Rajkovića i zabadali mu noževe u tijelo.''

Kazala je i kako misli da je Siniša tada još bio živ, ali da je „nedugo zatim morao umrijeti.” Ispričala je i kako je Curnić malo poslije došao u prostor 'stolarije', gdje je bila i Sinišina majka Sofija kojoj je Curnić rekao da je Siniša ranjen u nogu te da je helikopterom prebačen u Beograd. Barbarić je čak i skicirala prostoriju u zgradi 'stolarije' gdje je vidjela zlostavljanje 16-godišnjeg dječaka. Njegovoj majci nikada nije ispričala što je vidjela, jer se, kazala je, bojala za svoju sigurnost.

Ni nju ni Sinišu nakon toga više nikada nije vidjela.

image
Siniša Rajković
Privatni album

Barbarić je, inače, prije Domovinskog rata bila udana za Hajduovog rođenog brata. No, zanimljivo je da o tom događaju nije pričala 29 godina, odnosno dok nije dobila informaciju da je Hajdu došao u Hrvatsku iz Kanade, gdje živi od sredine 90-ih.

Jako je zanimljiva i priča oko njegova uhićenja. Hajdu je, naime, u Hrvatsku došao 2. ožujka 2020. godine sa svojom suprugom kako bi ostvario pravo na mirovinu i ishodio osobne isprave. Tada nije imao pojma da ga je Barbarić prijavila za ratni zločin.

Štoviše, Hajdu je 3. ožujka 2020. u Policijskoj postaji Vukovar predao zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, a kako danima nije dobio odgovor, 9. ožujka je podnio zahtjev za ubrzani postupak što je dodatno platio da bi 11. ožujka podigao osobnu u PU vukovarsko-srijemskoj, otvorio račun u banci te 12. ožujka zajedno sa suprugom otišao u Srbiju iz koje su 16. ožujka imali let za London te dalje za Kanadu.

No, ŽDO u Osijeku 12. ožujka protiv njega donosi rješenje o provođenju istrage i traži određivanje istražnog zatvora, a u konačnici izdaje i europski uhidbeni nalog na temelju kojeg je Hajdu uhićen u zračnoj luci Heathrow u Londonu 16. ožujka da bi ga Velika Britanija izručila Hrvatskoj 30. studenoga 2020.

Od tada je bio u istražnom zatvoru u Osijeku iz kojeg je pušten u utorak nakon što ga je sudsko vijeće osječkog suda pod predsjedanjem Davora Mitrovića oslobodilo optužbe. Hajdu je cijelo vrijeme tvrdio da nema nikakve veze s ubojstvom Rajkovića, a svjedočenje Ružice Barbarić ocijenio je kao njezinu osvetu prema njemu zbog svojevremeno narušenih odnosa u obitelji. Na kraju je i sud njezin iskaz ocijenio nevjerodostojnim i neistinitim.

Tijekom postupka provedena je i rekonstrukcija događaja u Veleprometu, gdje jedina svjedokinja koja je teretila Hajdua nije mogla suvislo odgovoriti o točnoj lokaciji ubojstva maloljetnog Siniše, jer takva prostorija kako ju je ona opisala u svom iskazu tamo ne postoji. S obzirom na to da dokazi nisu bili uvjerljivi te da Hajdua nitko drugi nije teretio, on je oslobođen optužbe i može slobodno otputovati u Kanadu. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku vjerojatno će se žaliti na presudu, ali Hajdu se isto tako vjerojatno više nikada neće vratiti u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:19