RAČUNALNA PREVARA

Hakeri presreli prepisku zagrebačke tvrtke pa ih naveli da im na račun uplate više od 5 milijuna kuna

Zagrebački poduzetnik sve je prijavio policiji čim su mu strani partneri iz EU javili da im novac nikako ne sjeda na račun
Računalni kriminal/ilustracija
 Lbeddoe/Alamy/Alamy/Profimedia

Nešto više od pet milijuna kuna prisvojili su nepoznati prevaranti koji su presreli komunikaciju zagrebačke tvrtke s njezinim stranim poslovnim partnerom te uplatu novca preusmjerili na svoj račun.

Zagrebačkoj policiji je stoga poduzetnik, čim su mu javili strani partneri iz EU da im novac nikako ne sjeda na račun, prijavio navedene makinacije sredinom ovom mjeseca i od tada za nepoznatim varalicom zbog računalne prijevare intenzivno tragaju.

- Tijekom kolovoza ove godine zagrebačka policija zaprimila je prijavu odgovorne osobe trgovačkog društva sa zagrebačkog područja da je nepoznata osoba putem elektroničke pošte presrela njihovu komunikaciju s poslovnim partnerom, trgovačkim društvom iz države članice EU.

Nepoznati počinitelj je trgovačkom društvu iz Zagreba dostavio podatke o broju svog bankovnog računa na koji je potrebno izvršiti plaćanje usluge. Na taj način izvršena je uplata više milijuna kuna na račun počinitelja – otkrivaju iz PU zagrebačke.

Kod takvih događaja počinitelji se telefonski, pismom ili e-mailom predstavljaju kao klijenti, dobavljači, davatelji usluga ili vjerovnici te navode djelatnike firmi da izvrše uplate za određene usluge na bankovni račun koji kontrolira počinitelj i to nakon što su od njih zatražili da bankovne pojedinosti o računu primatelja promijene.

Kako se zaštititi? Iz policije apeliraju da osoblje odgovorno za plaćanje računa detaljno sve treba provjeravati zbog mogućih nepravilnosti. Preporučuje se i uvesti postupak za provjeru legitimiteta zahtjeva za plaćanjem.

- Provjerite sve zahtjeve koji se čine da dolaze od vaših vjerovnika, posebno ako zatraže promjenu bankovnih podataka za buduća plaćanja. Za isplate iznad određenog praga uspostavite postupak potvrde ispravnosti bankovnog računa primatelja i ne koristite detalje kontakta dobivene emailom gdje se traži izmjena podataka – apelira policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:04