SAMOUBOJSTVO U ZATVORU

Haralda Kopitza pronašli s ozljedama na rukama i nogama, prijetio je: ‘Ubit ću se prvom prilikom‘

Neslužbeno doznajemo da je Kopitz bio smješten na odjelu gdje kaznu većinom služe osobe osuđene za ratne zločine

Harald Kopitz

 Goran Mehkek/Cropix

Austrijski državljanin Harald Kopitz, čovjek koji je u rujnu u Zagrebu ubio svoje troje djece, četverogodišnjeg dječaka i sedmogodišnje blizance, dječaka i djevojčicu, oko 17 sati u kaznionici u Lepoglavi počinio je samoubojstvo, objavio je prvi Jutarnji list. Odmah je pozvana Hitna pomoć, međutim, Kopitz je preminuo u vozilu Hitne pomoći. Zatečen je s ozljedama na rukama i nogama.

Iz Ministarstva pravosuđa kažu da se utvrđuju sve okolnosti događaja od danas popodne u Kaznionici u Lepoglavi. Također kažu i da su o slučaju obaviještena sva nadležna tijela.

- Uprava za zatvorski sustav i probaciju provest će izvanredni stručni nadzor, a o utvrđenim okolnostima javnost će pravovremeno biti obaviještena - kažu iz Ministarstva pravosuđa nakon što su potvrdili da je Kopitz počinio samoubojstvo te da je preminuo u vozilu Hitne pomoći.

image

Harald Kopitz

Goran Mehkek/Cropix

Neslužbeno doznajemo da je Kopitz bio smješten na odjelu gdje kaznu većinom služe osobe osuđene za ratne zločine. Iako do sada nije odbijao svakodnevne odlaske u dopuštenu šetnju unutar zatvorskog kruga, danas nakon ručka, koji nije pojeo, odlučio je ostati u ćeliji. I dok su njegovi cimeri bili u šetnji, on je odlučio dignuti ruku na sebe izrezavši se po rukama i nogama još uvijek nepoznatim predmetom.

Kako neslužbeno doznajemo, Kopitz je sam tražio da ga iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, gdje je bio 24 sata pod nadzorom u samici, premjeste u Lepoglavu. Žalio se da je pod nadzorom.

- Ubit ću se prvom prilikom, čim to bude moguće, rekao je.

Iako zasad nema informacija da je ostavio ikakav pisani kraj o namjeri samoubojstva, kako smo doznali, to je najavio u nekoliko navrata, ali nisu poznate okolnosti, odnosno je li to došlo i do službenih osoba.

image

Harald Kopitz

Goran Mehkek/Cropix

Kontaktirali smo večeras i njegova branitelja po službenoj dužnosti, odvjetnika Ivicu Marka, kojeg je iznenadila informacija da je njegov branjenik počinio samoubojstvo. - To mi je prva informacija, ne znam ništa o okolnostima i ne mogu ništa komentirati, rekao je kratko.

Podsjetimo, Harald Kopitz u lipnju je nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora. Na suđenju iza zatvorenih vrata, koje je isti dan počelo i završilo, Kopitz je priznao krivnju za trostruko teško ubojstvo.

Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina, što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina.

Peteročlano sudsko vijeće za mladež, na čelu sa sutkinjom Ivom Gradiški Lovreček, presudu je donijelo u istom danu, nakon dvoipolsatnog održanog ročišta te još isto toliko vijećanja.

image

Harald Kopitz

Goran Mehkek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:00