VANDALIZAM

HDZ Ogulin: Devastacija Tuđmanovog spomenika napad je na vrijednosti Franje Tuđmana

Nada Murganić je također osudila svaki oblik vandalizma i napad na simbole institucija
Nada Murganić
 Dragan Matić/Cropix

Devastacija biste dr. Franje Tuđmana u petak u Ogulinu napad je na vrijednosti koje je on zastupao, poručio je u subotu predsjednik gradskog HDZ-a Tomislav Lipošćak, dok je saborska zastupnica te stranke Nadu Murganić naglasila kako se radi o opasnom širenju mržnje.

Žalosno je da danas u Ogulinu postoje skupine kojima smeta lik i djelo dr. Franje Tuđmana, navodi Lipošćak u priopćenju te poziva sve da ne nasjedaju na takve provokacije i ne uvlače se u spiralu primitivizma i vandalizma.

“Rezultat je to učestalog iskrivljavanja suvremene povijesti i neutemeljene retorike pojedinih aktera”, smatra Lipošćak te optužuje ogulinskog gradonačelnika Dalibora Domitrovića (SDP) za “izjednačavanje Franje Tuđmana s Titom i Pavelićem”.

Dodaje Lipošćak i da su gradonačelnikovi vijećnici svojevremeno “prijetili bacanjem Tuđmanove slike u rijeku Dobru”, iako je, kaže Lipošćak, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana stvorena moderna hrvatska država, izborena pobjeda u časnom i pobjedničkom Domovinskom ratu te diplomatska pobjeda u obliku mirne reintegracije.

Naglašava da je Hrvatska pod Tuđmanovim vodstvom ušla u Ujedinjene narode i otvorila si put u euroatlantske integracije, a uz to je predsjednik Tuđman “ustrajao na pomirbi Hrvata kao temeljnoj odrednici ostvarenja državotvornog sna generacija”.

Saborska zastupnica i obnašateljica dužnosti predsjednika županijskog HDZ-a Nade Murganić oštro je priopćenjem osudila vandalizam prema “čovjeku koji je zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom poveo naš hrvatski narod u oslobodilački Domovinski rat”.

Murganić, ujedno i saborska zastupnica, također je osudila svaki oblik vandalizma i napad na simbole institucija, ustvrdivši da smo ovih dana svjesni “da je to itekako prisutno u našem društvu”.

“Ovakvi napadi dokaz širenja mržnje i mogu biti vrlo opasni, mogu dovesti i do ozljeđivanja ljudi, da se gube životi i molim sve građane da ovakve oblike vandalizma osude i da se svi sustegnemo od širenja bilo kakvih oblika mržnje”, poručila je.

Obnašateljica dužnosti župana Martina Furdek Hajdin Karlovačka županija također je oštro osudila uništavanje biste prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana, pobrojala također Tuđmanove zasluge u stvaranju neovisne Republike Hrvatske, a da je jedna od njih i da “danas hrvatski građani imaju Ustavom zajamčeno pravo izražavanja misli”, no da ta sloboda nikome ne daje pravo na uništavanje kulturnih vrednota. Izrazila je vjeru da će nadležne institucije uspjeti pronaći i sankcionirati počinitelje ovog vandalizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 02:20