TRAGEDIJA KOD JOSIPDOLA

HELIKOPTER ZA SPAS PIROTEHNIČARA BIO JE - ZAUZET! 'Dali smo sve od sebe, ali ozljede su jednostavno bile preteške...'

Helikopter kojim je Ivan Jurić (26) trebao biti transportiran u Zagreb bio je zauzet
 CROPIX

Na poljoprivredni, ali brežuljkasti teren Sabljaka Modruških 20 pirotehničara iz hotela Josipdol, gdje su smješteni, stiglo je u ponedjeljak u jutarnjim satima.

Točno u 8 sati počeo je njihov peti radni dan na razminiranju 3,8 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina. Nijedan od 10 strojeva zbog neravnog terena nije mogao pristupiti površini nedaleko od ruševne kuće, stotinjak metara od mjesne prometnice, pa je Ivan Jurić, 26-godišnjak iz Lipovca kod Vinkovaca, odlučio teren pretražiti osobno. Mladić iza sebe ima sedmogodišnje iskustvo pirotehničara pa je to za njega trebao biti rutinirani posao. Ipak, još jednom se pokazalo da je posao pirotehničara opasan svake sekunde provedene na minama zagađenom terenu. Ivan je slučajno aktivirao jednu od najopasnijih protupješačkih mina, odskočnu rasprskavajuću minu PROM1 koja u krugu od 30 metara ubija, a do 100 metara ranjava. Na mjestu događaja njega je teško ranila, odsjekla mu obje noge u predjelu potkoljenice te ga ozlijedila i u predjelu trbušne šupljine. Tridesetak metara dalje stajao je njegov kolega, 36-godišnji Dario Skender iz Tenje kraj Vukovara.

Krhotine u trbuhu

Krhotine mine zarile su mu se u trbuh. I on je pao.

Na mjestu događaja dežurala su tri medicinska tima. Dva tima odmah su se uključila u spašavanje mladih života, prevezli su ih u Opću bolnicu Ogulin i prepustili dežurnim kirurzima, a treći tim ostao je na mjestu događaja osiguravati teren za djelatnike karlovačke kriminalističke policije koji su došli odraditi očevid.

Ivan je u bolnicu stigao bez pulsa i tlaka, međutim liječnici su ga, usprkos teškim ozljedama i gubitku velike količine krvi, uspjeli vratiti u život. Odmah su kontaktirali Zavod za hitnu medicinu i zatražili helikopterski transport za Zagreb, procjenjujući da taj put vozilom HMP-a ne bi izdržao. Nažalost, helikopter je bio zauzet, a Ivan je oko 13 sati podlegao ozljedama.

- Dali smo sve od sebe da ga spasimo, ali ozljede su jednostavno bile preteške. Druga ozlijeđena osoba je stabilno nakon operativnog zahvata - potvrdila je ravnateljica ogulinske bolnice Jadranka Francetić. Pitali smo je bi li hitan helikopterski prijevoz za Zagreb povećao šanse za njegovo preživljavanje, no onao tome nije željela spekulirati.

S mjesta događaja otišli su svi kolege stradalih pirotehničara, a potom su napustili i smještaj u Josipdolu, a na mjesto tragedije stigli su čelni ljudi vukovarske tvrtke Detektor koje su stradalnici bili zaposlenici, zatim Dražen Jakopec, ravnatelj HCR-a, i njegov zamjenik Tomislav Ban, a onda i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

EU milijuni za projekt

Zamjenik Ban rekao je da je nositelj poslova poduzeće Cor iz Požege, a da ukupno ima 11 tvrtki čiji će radnici, svatko na svoj način, sudjelovati u razminiranju terena. Među njima su i pirotehničari Detektora.

- Ovo je tragedija. Sve nas pogodi kada se to dogodi ovim mladim ljudima koji samozatajno i hrabro obavljaju svoj posao i izloženi su svakodnevnom riziku. Jednostavno, možemo se samo nadati da će sve proći najbolje. Tragedija - rekao je ministar Jakovina na mjestu događaja dok su još postojale nade da će Ivan preživjeti.

Dodao je ministar da je razminiranje kraj Josipdola dio velikog projekta razminiranja u šest županija vrijednog 75 milijuna eura iz fondova Europske unije. U konkretnom slučaju, radi se o 3,8 četvornih kilometara minski sumnjivog područja u Karlovačkoj županiji koji bi se trebali razminirati u iduća tri mjeseca.

Čisto do 2019.

Projekt na karlovačkom području vrijedan je gotovo 29 milijuna kuna. Na karlovačkom području preostalo je 15 kvadratnih kilometara miniranog i 55 kvadratnih kilometara minski sumnjivog terena, a od mina bi se ti dijelovi trebali očistiti do 2019. godine.

Na poslovima razminiranja u RH od 1996. godine do danas stradalo je 120 pirotehničara, a od njih čak 34 smrtno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:26