OBRAČUN U VIŠKOVU

HGSS-ovci BRANE KOLEGU KOJI JE U PRITVORU ZBOG NAPADA NA SRPSKOG POVRATNIKA Matko je kratkog fitilja, ali nema šanse da bi napao po nacionalnoj osnovi

“Matko Škalamera je spasio stotine života. On nikad ne bi napao nekoga zbog toga što je Srbin”, kažu prijatelji riječkog spasioca
Zbog napada na umirovljenika Dobrivoja Arsića (u krugu) uhićen je istaknuti HGSS-ovac Matko Škalamera (lijevo)

- Ja se sada osjećam ugroženim još više. Samo čekam da me netko sačeka, likvidira i završi posao. Nikome nikad nisam ništa ružno rekao, osim “dobar dan” i “kako ste”. Što sam kriv? Jer sam Srbin i što sam načeo kriminal vrijedan milijardu kuna - kaže nam Dobrivoje Arsić (70), umirovljenik iz Viškova, koji je poznatog riječkog HGSS-ovca Matka Škalameru (42) optužio da ga je fizički i na nacionalnoj osnovi verbalno napao prije sedam dana.

Parkirno mjesto koje je tome bilo povod, tvrdi on, u stvarnosti je samo poslužilo da se obavi prljav posao i da ga se otjera. Iako za to nema dokaze ni direktnu vezu, smatra da u pozadini napada stoji osveta za njegovu pobunu protiv loše gradnje stanova za Srbe povratnike, što je nekoliko puta prijavljivao raznim institucijama, pa i USKOK-u.

Član HDZ-a

- Dobio sam stan koji se raspada, izvana i iznutra, rasparenih pločica, kažu u prizemlju, a on u suterenu, kažu da ima spremište, a nema, kažu ima lođu, a ima balkon, a i manje je kvadrature nego što piše u papirima. U tom sam pitanju tražio pravdu, a evo što je uslijedilo - kaže Arsić.

Potvrđuje da je bio vojno lice u JNA do 1981., kao i da se “nakon Titove smrti skinuo jer nije bio politički podoban, a dalje je radio u Hitnoj službi sve do 1991.”

- Tada sam dobio otkaz iako sam bio na godišnjem, a u stan su mi upali naoružani ljudi i rekli da imam 15 minuta da ga napustim. Što sam mogao nego otići - pita.

Komentare da je imao problema sa susjedima oko parkinga 80-ih godina na staroj adresi, kao i sada na novoj, gdje živi od 2008., negirao je, rekavši da ima problema s jednim susjedom koji mu često baca petarde na auto. No, problema oko parkirališta ispred zgrade ipak je, kaže, bilo jer mu je isti čovjek znao reći da će ugraditi rampu te da se vrati odakle je došao. Napad ovakvih razmjera nije doživio. Osjeća se zdravstveno loše, a dobio je podršku brojnih novinara. Iz HDZ-a, čiji je član, nitko mu se nije javio. Ponavlja da mu je prije fizičkog napada psovana srpska majka i upućene prijetnje ubojstvom. Svemu je, kaže, svjedočila publika na balkonu i njegova supruga.

- Vlasnik stana mi je pokazao prema njima i rekao da će svi posvjedočiti da sam ja prvi udario, a vlasnik vozila, koji mu je bio gost, prošao je sa suprugom koja je vozila taj furgon na kojemu je pisalo nešto u vezi psa, prije dolaska policije. Posebno mi je teško palo što nije stao ni nakon što sam rekao da sam nedavno operirao srce. Kazao je: “Umri” - tvrdi Arsić.

Kratak fitilj

Osumnjičeni HGSS-ovac Matko Škalamera uhićen je u nedjelju zbog sumnje da je prema Arsiću počinio kaznena djela prijetnje i tjelesne ozljede počinjene na osnovi nacionalne pripadnosti.

Po neslužbenim informacijama, nije negirao sukob, ali je kategorički odbio da je bio na nacionalnoj osnovi. Razgovarali smo s nekoliko njegovih bliskih suradnika i prijatelja. Te se izjave slažu u nekoliko stvari: vrhunski je profesionalac, HGSS-u je podredio život, karakter je s relativno kratkim fitiljem, ali nikad ne može planuti zbog mogućih međunacionalnih sukoba. Njegovi kolege podvlače da su mu neki od najboljih prijatelja Srbi i da je gotovo nemoguće da bi on spao na tako nešto.

- Matko je jedan od mojih najboljih prijatelja i o njemu mogu pričati kao o prijatelju i profesionalcu u HGSS-u, čovjeku koji je naš dugogodišnji član i jedan od velikih uzora nama koji smo se GSS-u pridružili kasnije. Radi se o vrhunskoj, kvalitetnoj osobi. On i nacionalizam jednostavno ne mogu stati u istu rečenicu. Ne opravdavam nasilje, ali sklon sam vjerovati da je sve to odraz aktualne političke situacije i da su se tu neke stvari izokrenule - kaže dopročelnik riječke Stanice HGSS-a Marko Andrić.

Članovi navijačke skupine Armada “Over Forty Crew” pozvali su Riječane na prosvjed podrške svom članu, koji će se kao mirno okupljanje održati u srijedu u 19.30 sati ispred istražnog zatvora u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:44