UVJETNA KAZNA ZA LIJEČNIKA

“Hitnoj je trebalo pola sata da prijeđe 500-tinjak metara”

Stjepan Čičić (42) umro je pred očima svog sina i kćeri ne dočekavši potrebnu liječničku pomoć
Obitelj Čičić tužila je Dom zdravlja u Petrinji i dobila 34.950 kuna odštete
 Miro Arbutina / CROPIX

Što reći kada liječniku u Domu zdravlja u Petrinji, nakon što zaprimi hitan poziv u pomoć, treba točno pola sata da prijeđe doslovno 500 metara, a mogao je krenuti istog trena?

Osim što želimo vjerovati da je to izolirani slučaj u kojem je smrt bila brža jer je Stjepan Čičić (42) do dolaska Hitne pomoći izdahnuo, pravosuđe je također reklo svoje.

Dr. Milan Bićanić je zbog nepružanja neodgodive medicinske pomoći osuđen pravomoćno na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, a u parničnom postupku sinu preminulog Ivanu Čičiću, pred čijim se očima kao 19-godišnjaku ugasio očev život, Dom zdravlja u Petrinji, prema nedavnoj nepravomoćnoj presudi sisačkog suda, mora platiti 34.950 kuna odštete, u što su uključeni i troškovi odvjetnika.

Masirao mu srce

Bičanić je tog dana, 8. ožujka 2008. godine, bio dežurni liječnik u petrinjskom Domu zdravlja. Kad je u 6.22 sata zaprimio poziv u pomoć, nije odmah okupio liječnički tim i krenuo prema kući Čičićevih, nego je, prema vlastitim navodima, otišao na toalet, gdje se zadržao deset minuta.

- Kad je umro moj otac, imao sam 19 godina. Sa mnom je bila i maloljetna sestra. Od prvog mog poziva upućenoj Hitnoj pa do zadnjeg poziva prošlo je 30 minuta. Cijelo to vrijeme ocu sam davao umjetno disanje i masirao mu srce. Bio sam uvjeren da Hitna stiže svaki čas. Otac je sve teže disao. Kad su konačno došli, pitao sam ih gdje su dosad, na što su mi odgovorili da nisu bogovi i da zašutim.

Iako su rekli da je otac mrtav, počeli su ga oživljavati elektrošokovima. Liječnik je pokušavao stimulirati rad srca da bi to na kraju prepustio tehničaru - prisjetio se Ivan Čičić jutra kad je ostao bez oca.

Nema dokaza

Njega i tada 13-godišnju sestru liječnici su ostavili još dva sata u kući s tijelom, rekavši im da poslije dođu po dokumente na Hitnu.

- Pretrpio sam intenzivan stres. Više od pola sata gledao sam kako mi otac umire u teškim mukama od epileptičnog napadaja. Do smrti ne bi došlo da mu je pružena pravodobna pomoć. - dodao je sin pokojnog.

Tuženi Dom zdravlja nije osporio presudu kojom je njihov liječnik osuđen, no ističu da obdukcija nije učinjena, pa je točan uzrok smrti nepoznat. Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju te Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor Zagreb izvijestili su Dom zdravlja da nisu našli dokaze da je bilo odstupanja od pravila medicinske struke te je Čičić nakon dolaska liječnika već bio mrtav iako mu, prema presudi, nije pružena neodgodiva medicinska pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:43