SUĐENJE BEZ TIJELA

Hoće li DNK analiza skeleta iz Save otkriti misterij nestanka Zorice Fadljević?

Za njezino ubojstvo, iako tijelo nije pronađeno, sudi se bračnom paru Slavici (62) i Miji (64) Karamazan
Mijo i Slavica Karamazan
 Vlado Kos/Cropix

Hoće li analizom DNK uzorka sa skeleta ženske osobe pronađenog prije mjesec dana u rijeci Savi konačno biti razriješen misterij nestanka Zorice Fadljević (49) iz Sibinja kod Slavonskog Broda, kojoj se svaki trag izgubio 18. studenoga 2019. godine?

Odgovor na to pitanje sada s velikim nestrpljenjem čeka prvenstveno Zoričina obitelj, ali i tužiteljstvo i Županijski sud u Slavonskom Brodu te bračni par Slavica (62) i Mijo (64) Karamazan iz Šumeće kod Slavonskog Broda, kojima se sudi za ubojstvo Zorice Fadljević, iako njezino tijelo nikada nije pronađeno.

Zorica Fadljević je, prema tvrdnjama tužiteljstva, posljednji put viđena u društvu Slavice i Mije. U Županijskom državnom odvjetništvu smatraju da imaju dovoljno dokaza, među kojima je i jedan trag krvi pronađen u Mijinu automobilu, temeljem kojih su protiv bračnog para Karamazan podignuli optužnicu prema kojoj im se sudi u Slavonskom Brodu, iako tijelo nestale nikad nije pronađeno. Za njom su tragali i policija i ronioci i HGSS, no nisu je uspjeli pronaći.

image
Zorica Fadljević

Ipak, istraga je vrlo brzo usmjerena prema Karamazanima koji su ubrzo nakon Zoričina nestanka uhićeni, a zatim i optuženi. Suđenje im je počelo krajem veljače ove godine kada su se izjasnili da se ne smatraju krivima, a kao i tijekom istrage, u sudnici su se branili šutnjom. U utorak su trebale biti iznesene završne riječi nakon kojih bi uslijedila prvostupanjska presuda, no tada se dogodio preokret.

Odgoda rasprave

Policijski službenici PU brodsko-posavske pronašli su 22. travnja u Savi ženski skelet te posumnjali da bi se moglo raditi o nestaloj Zorici. O tome su 27. travnja izvijestili Županijsko državno odvjetništvo. Oni su, pak, odmah dali nalog da se obavi DNK analiza uzorka iz bedrene kosti, no ta analiza do današnjeg dana nije gotova pa je Mirjana Madunić, predsjednica sudskog vijeća koje sudi Karamazanima, odgodilo raspravu do 7. srpnja do kada se očekuje da bi mogli biti poznati rezultati analize.

Ako se potvrdi da je riječ o Zorici Fadljević, to bi prvenstveno najviše značilo njezinoj obitelji koja bi, iako s tragičnim završetkom, barem prestala živjeti u neizvjesnosti. No, što to znači za sudski postupak, tek će se vidjeti jer Zoran Mataić, branitelj Mije Karamazana, tvrdi da je pozicija njegova branjenika i njegove supruge Slavice i dalje ista.

- Prvo se treba sa sigurnošću utvrditi je li to tijelo Zorice Fadljević, a zatim, ako se potvrdi da jest, i je li, kada i kako usmrćena, odnosno kako je njezino tijelo dospjelo u Savu. Želim naglasiti da je njezin nestanak prijavljen tek nakon 24 sata, a mi smo sudu dostavili dokaze o obiteljskom nasilju u obitelji. Znači, ima puno nepoznanica koje prethodno treba razriješiti pa tek onda tvrditi jesu li Slavica i Mijo Karamazan počinitelji. Ja ne kažem da je tako, samo otvaram dilemu - rekao je Mataić.

Iskazi svjedoka

Podsjetimo, Zorica Fadljević je posljednji put viđena ispred bolnice u Slavonskom Brodu gdje ju je dovezao suprug Drago kojemu je rekla da se treba sastati s nekom ženom. Tako je i bilo. On je ostao kod auta, a ona je otišla prema bolnici i vidio je kada se susrela s nekom njemu nepoznatom ženom, a nakon toga su njih dvije ušle u bolnički krug.

On je čekao nekoliko sati, par puta se prošetao po bolničkom krugu, a kod sebe nije imao mobitel i tek je poslije te večeri, posudivši mobitel od jednog prolaznika, nazvao kući pitati najmlađu kćer je li se mama vratila. Ona mu je odgovorila da nije, a on se vratio kući.

Sljedeći dan prijavili su nestanak. Na suđenju se, pak, moglo čuti da su se Zorica i Karamazani upoznali tijekom hodočašća u Međugorje kamo je Mijo vozio autobus jednog prijevoznika koji je to organizirao. Svjedoci su pričali da je između Slavice i Zorice bilo otvorenih sukoba.

- Slavica je mislila da je muž vara sa Zoricom. Kada smo kretali iz Međugorja, Slavica je vikala Zorici: "Kur.., nisi dostojna ovog društva. Ustani, makni se odavde..."- ispričala je svjedokinja Ana Čičak.

Dr. Sabine Cviljević, liječnica u bolnici u Požegi kamo je iz požeškog zatvora dovezena Slavica Karamazan nakon što je pokušala izvršiti suicid žiletom, u svom je iskazu navela da je Slavica "vikala nepovezano, dozivala je neku Kristinu i govorila: Ubio ju je, ubio ju je".

Spominjala je krv i govorila: "Krv je bila svuda, bila je i na meni krv, on je rekao da je očistim. Uzela sam sanitar i očistila. Reći ću svima da ju je on ubio!" Vještačeni su i predmeti izuzeti iz kuće Karamazanovih na kojima su pronađeni tragovi krvi, ali vještak nije mogao reći kome ta krv pripada. U svakom slučaju, misterij će još neko vrijeme ostati neriješen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:21