EKSTRADICIJSKO ROČIŠTE

Hoće li Mamići iz trećeg pokušaja napokon biti izručeni Hrvatskoj? Evo što bi moglo biti ključno

Bosanskohercegovački Sud pravde nepravomoćno će rješenje objaviti 12. kolovoza
Zdravko Mamić i Zoran Mamić
 Vlado Kos/Cropix

Hoće li Zdravko Mamić i njegov brat Zoran biti izručeni Hrvatskoj iz trećega pokušaja, ovaj put u sklopu istrage koju je zapravo Zdravko Mamić sam inicirao tvrdeći da je podmićivao osječke suce koje su ga na kraju osudili? Odgovor na ovo pitanje moći će se po svemu sudeći bar naslutiti za manje od tjedan dana, točnije u četvrtak 12. kolovoza.

Za tada je, naime, na sudu BiH zakazano ekstradicijsko ročište, po najnovijem, trećemu, hrvatskome zahtjevu za izručenjem Mamića koji se pak, u BiH u nalazi od lipnja 2018. i čije državljanstvo uz hrvatsko, kao i njegov mlađi brat Zoran, posjeduje. Zoran Mamić, pak, nalazi se u BiH tek nekoliko mjeseci, nakon što se izbjegavši služiti kaznu od 4 godine i 8 mjeseci zatvora pridružio starijem bratu u Međugorju te zatražio da tamo odsluži kaznu iz Hrvatske, a što je hrvatsko Ministarstvo uprave i pravosuđa odbilo.

Pretpostavke za izručenje

Odluka Suda pravde u BiH, ma kakve bila, treba reći tek je nepravomoćna, a na nju će se nezadovoljna strana moći žaliti drugostupanjskom vijeću istoga suda. Međutim, sudovi tek donose odluku postoje li pretpostavke za izručenje, dok je u ovakvim slučajevima, kada se okrivljenici protive izručenju, konačna odluka na ministru pravosuđa BiH.

Hrvatska je pak već dva puta tražila izručenje Zdravka Mamića zbog dva različita postupka koje su se protiv njega vodili u Osijeku. Onoga u kojemu je na koncu pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora, te drugoga slučaja, optužnice za tzv. off-shore tvrtke, za koji se Zdravku i Zoranu još uvijek u odsutnosti sudi na Županijskome sudu u Osijeku. U oba su puta sudovi BiH, ali i tamošnje državno odvjetništvo, zaključili kako ne postoje pretpostavke da se Zdravka Mamića izruči Hrvatskoj.

U prvome slučaju u kojemu je izručenje odbijeno Mamića je štitilo državljanstvo BiH. U drugome slučaju Hrvatska je, pak, tražila da se primijene odredbe Ugovora o izručivanju vlastitih državljana iz 2014. godine, no sudovi BiH su donijeli odluku prema kojoj djela koja za koje se tereti Mamića, a riječ je o zloporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, ne postoje u zakonu BiH.

No, još važnije, zaključili su da se na konkretno izručenje ne mogu primijeniti odredbe sporazuma jer su djela počinjenja prije njegova stupanja na snagu sporazuma 2014. godine. No, ovaj treći zahtjev za izručenjem, zbog podmićivanja osječkih sudaca, zbog nekih karakteristika slučaja, pravno je ipak drugačiji. Naime, nedvojbeno je da kazneno davanja mita postoji u zakonu BiH te su djela nedvojbeno počinjena nakon 2014.

Zatražen istražni zatvor

Podsjetimo, Mamić je sam utvrdio da je novac sucima osječkoga Županijskoga suda davao 2018. i 2019. godine. Kakvu će pak strategiju pripremiti odvjetnik Mamića Zdravko Rajić, jučer nismo uspjeli doznati jer Rajić nije javljao na naše pozive.

Čitavu priču o podmićivanju sudaca osječkoga Županijskoga suda otvorio je pak u jesen prošle godine sam Zdravko Mamić, poslavši USKOK-u audiosnimku svoje izjave u kojoj je tvrdio da je tijekom trajanja suđenja protiv njega u Osijeku, ali i nakon toga, kada je već pobjegao u BiH, trojici osječkih sudaca davao novac i razne poklone, a kako bi ga oni na kraju oslobodili u jednome postupku, te odbili optužnicu protiv njega u drugome postupku.

Nakon višemjesečnih izvida USKOK je otvorio istragu protiv sudaca, ali i protiv samoga Zdravka Mamića zbog davanja mita, te njegova brata Zorana zbog posredovanja u podmićivanju. Protiv njih je u odsutnosti zatraženo i određivanje istražnoga zatvora, a što je bio preduvjet za traženje ovoga, najnovijega izručenja, ovaj put po odredbama ugovora koje potencijalno mogu dovesti do izručenja braće Mamić Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:33