NEIZVJESNA SUDBINA

HOĆE LI PAS KOJI JE UGRIZAO 4 OSOBE IPAK BITI POŠTEĐEN? Veterinari mogu Ottu dati novu šansu, njegov dosadašnji vlasnik preklinje: On zaslužuje život

 FACEBOOK

Hoće li trogodišnji pas Otto, koji je prošlog tjedna na zagrebačkom Ksaveru ugrizao četiri osobe, biti 32. pas koji je u protekle dvije godine u Hrvatskoj eutanaziran, i dalje je neizvjesno.

Iako je rješenje veterinarskog inspektora o njegovu usmrćenju izdano krajem prošle godine, nije nužno da veterinarska inspekcija po njemu postupi i ne izda novo u kojem će se Ottu, pasmine cane corso, i u petak ipak dati još jedna nova prilika.

- Molim vas, ostavite Otta na životu! On zaslužuje život. Resocijalizirajte ga i dajte na udomljenje ljubitelju pasa s vojničkim drilom. Kao vlasnik sam napravio grešku u odgoju. Od psa sam napravio kućnog ljubimca, mačku! Mene i partnericu nije doživljavao kao vođe jer u našem domu nema vojničke strogoće. I sama dresura za mene je zlostavljanje. Za rješenje o eutanaziji nisam znao, niti sam ga ikad primio, a kamoli potpisao! O Ottovoj dobroćudnosti i pitomosti može posvjedočiti najmanje 30 naših prijatelja, a uvjeren sam da su ga buka i radovi u stanu koje smo imali iživcirali pa je došlo do nemilog napada na Ksaveru - rekao je tri dana prije eutanazije za Jutarnji list Ivan Sporiš (62), Ottov gazda, vlasnik propale tvrtke Epimen koja je na hrvatsko tržište lansirala kapsule za potenciju.

Budući da upućeni u problematiku upozoravaju da je Otto u Dumovec "doveden pod stresom te da ga je kontinuirano ponašanje vlasnika isprovociralo na obranu", pitali smo Sporiša je li pas zlostavljan.

- Ma kakvo zlostavljanje! On je u našem domu imao svoj kožni dvosjed, masažnu fotelju i 80 m2 vrta. Imao je maksimalan komfor. A sada je u kavezu, bez pažnje, u samici. Tek je sad pod stresom. Mi kao vlasnici pogriješili smo u startu. I u cijelom ovom procesu nismo važni ni ja kao vlasnik, ni moja partnerica Tamara koja će kazneno odgovarati jer je za njim trčala ulicom dok je napadao ljude. Važan je samo Otto koji nije kriv što ga nismo dresirali kako ta pasmina zahtijeva - kaže nam još Sporiš ogorčen što su, pak, svjedoci napada na Ksaveru rekli da je njegova Tamara T. (45) trčala za psom pijana i poput zombija.

Uvjerava nas da je samo "bila bez kondicije jer je 40 minuta trčala za psom po Ksaveru pa je u trenucima kad su je zaustavili, pokušavala doći do zraka, a ne da je teturala".

I dok su u Dumovcu, gdje je pas trenutačno u karanteni, uvjereni u Ottovu resocijalizaciju, pritom nudeći svesrdnu pomoć u daljnjoj brizi, veterinarska je inspekcija, čini se, neumoljiva. Prema onom što se može čuti u njihovim krugovima, Ottu će presuditi prema lanjskom rješenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07