StoryEditor
DVIJE SJEDNICE

HOĆE LI VRHOVNI SUD SMANJITI KAZNE DVOJICI MLADIH UBOJICA? Roditelji Davida Komšića: 'Osudili su nam dijete zato jer je iz Bosne!'

Ovisno o ocjeni Vrhovnog suda, i u jednom i u drugom slučaju sud može potvrditi već izrečene kazne, povećati ih ili smanjiti, ili ukoliko je ustanovio da je tijekom postupka nisu pravilno ustanovljene sve činjenice odrediti nova suđenja pred istim ili izmijenjenim sudskim vijećem
David Komšić (lijevo), Tin Šunjerga (desno)
 Luka Gerlanc, Ronald Gorsic / CROPIX

Vrhovni sud će danas na dvije sjednice, u dva odvojena vijeća i bez prisustva javnosti odlučivati o žalbama na presude za dva teška zločina. Ponovo će se raspravljati o svim činjenicama ubojstva kojeg je počinio Tin Šunjega, koji je ubio vlastite roditelje Silvanu i Marina 25. ožujka 2017. u Čistoj Velikoj, a sjednica vijeća Vrhovnog suda počet će u 8.30 sati.

Šunjerga je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora na zadarskom Županijskom sudu 17. svibnja prošle godine, a presudu mu je izreklo vijeće kojem je predsjedala sutkinja Sandra Radanović.

Sat i pol kasnije, u 10 sati drugo vijeće počet će rapravljati o žalbama na presudu za ubojstvo 19-godišnje Kristine Krupljan koju je 22. veljače 10“7. godine u njezinoj Opel Astri na parkirallištu u zagrebačkoj Ulici Svetog Josipa Radnika 16 ubio David Komšič zadavši joj 88 uboda nožem. Komšić je za taj zločin osuđen na 30 godina zatvora, a kaznu mu je 9. travnja prošle godine izreklo vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Sanja Mazalin. Na tu kaznu burno su reagirali Davidovi roditelji koji su napustili sudnicu uz komentar: "Osudili ste dijete zato jer je iz Bosne!".

David Komšić već služi i kaznu za gaženje pješaka, a 19. ožujka u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu osuđen je zbog protupravnog oduzimanja slobode Kristini Krupljan čiji je auto zajedno sa svojim prijateljima zaustavio na Bukovačkoj cesti, demolirao, a sve to dogodilo se tri mjeseca prije ubojstva. Obojica još uvijek nepravmomoćno osuđenih mladića sada su u dobi od 21 godine, a zločine su počinili kad su imali 19 godina.

Tin Šunjerga, je kako je obrazložila sutkinja Radanović, roditelje ubio iz bezobzirne i podmukle osvete, a potom. Majku Silvanu je likvidirao u automobilu, a oca Marina, splitskog specijalca u garaži, a nakon toga se nastavljao zabavljati s prijateljima. Na presudu se žalio i državni odvjetnik koji traži maksimalnih 50 godina zatvora za Tina Šunjergu, a žalio se i njegov branitelj, odvjetnik Karlo Surić.

I u slučaju Davida Komšića vijeće će raspravljati o žalbama. Nakon što sudac izvjestitelj ukratko upozna vijeće sa predmetom, svako vijeće čut će žalbe i argumente kojima se pobija nepravomoćna presuda. Danas će biti donesena i odluka, ali ona odmah neće biti poznata jer odluka mora biti napisana, mora proći sve faze postupka na Vrhovnom sudu i bit će objavljena tek kad se dostavi strankama u postupku.

Ovisno o ocjeni Vrhovnog suda, i u jednom i u drugom slučaju sud može potvrditi već izrečene kazne, povećati ih ili smanjiti, ili ukoliko je ustanovio da je tijekom postupka nisu pravilno ustanovljene sve činjenice odrediti nova suđenja pred istim ili izmijenjenim sudskim vijećem. Ukolko je pak počinjen neka bitna povreda odredbi kaznenog postupka, a ako je na to ukazao netko od branitelja u svojoj žalbi tada se o "meritumu" žalbi ne bi niti raspravljalo već će se presuda ukinuti i odrediti novo suđenje. Ali, ništa od toga neće se znati dok presuda ne izađe sa Vrhovnog suda.

Ukoliko bi pak Tinu Šunjergi Vrhovni sud povećao kaznu na 50 godina zatvora to bi bila ujedno i prva izrečena maksimalna zatvorska kazna od pola stoljeća u Hrvatskoj. Prva najviša maksimalna kazna od 40 godina zatvora izrečena je 20. studenog 2000. godine Mati Oraškiću zbog trostrukog ubojstva i pokušaja ubojstva u rujnu prošle godine na zagrebačkom Općinskom sudu.

Oraškić je, 22. rujna 1999., u sudnici zagrebačkog Općinskog suda tijekom brakorazvodne rasprave pištoljem ubio suprugu Gordanu, sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Nakon što je Tin Šunjerga prošle godine osuđena na 40 godina zatvora on je bio 18. osuđenik kojem je izrečena dotada maksimalna zatvorska kazna, koja je sada povećana za najteže zločine do 50 godina izmjenama kaznenog zakona koje su stupile na snagu 1. siječnja 2013. godine.

Optuženici ne moraju biti prisutni na sjednicama vijeća Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:53