SKANDALOZAN ZLOČIN

HOMOFOBNI NAPAD U DUBROVNIKU Taksist jeizmlatio jer je poljubila djevojku

Nisam znao da je žensko, govorio je taksist policajcima koji su utvrdili da je to samo svađa te da nije bilo kaznenog djela!
 Jutarnji list

Otvorena rana na čelu i gornjoj usni, ozljede lica, nosa i oka posljedice su napada taksista na putnicu koji se u Dubrovniku dogodio prošlog četvrtka. Napadnuta djevojka tvrdi da ju je pretukao homofobni taksist zbog lezbijskog poljupca u taksiju, a on optužbe odbacuje, tvrdeći da je zapravo on napadnut.

Nemili događaj, tvrdi djevojka, dogodio se u ranim jutarnjim satima, kada se s prijateljicom i djevojkom vraćala kući. Priznaje da se tu večer popilo. Napadnuta djevojka, koju ćemo nazvati Mihaela (podaci poznati redakciji), do taksija je došla grleći svoju djevojku Tanju, a s njima je bila i prijateljica.

‘Treba vas sve takve...’

- Čim smo prišle taksiju, vozač je počeo prigovarati da ćemo povraćati unutra i zaprljati vozilo. Uvjeravale smo ga da se tako nešto neće dogoditi. Nakon što smo sjele, Mihaela i ja smo se počele ljubiti. Vozač je tada izašao vičući kako ćemo sigurno povratiti u taksiju. Bio je glasan i agresivan, pa smo rekle da ćemo naći drugo vozilo - priča Tanja. Izašle su iz taksija, a gnjevni vozač je nastavio urlati: “Treba vas sve takve namlatiti”. Već uzrujana Mihaela mu je odgovorila: “Dobro onda, hoćeš li me udariti?” Potom je taksist nasrnuo na nju.

- Ošamario ju je i više puta udario šakom u glavu, nakon čega se srušila. Otrčala sam po policajce, kojima je napadač samo govorio da nije znao da je Mihaela djevojka: ‘Nisam znao da je žensko, pogledajte na što liči, mislio sam da je dečko’. Policajci ga nisu maknuli od nje - govori šokirana Tanja.

Mihaelu su pregledali liječnici, a potom su je policajci odveli u postaju. Tamo je s djevojkom, prijateljicom i napadačem sjedila u čekaonici i čekala ispitivanje. Policija ih je oboje prekršajno prijavila zbog remećenja javnog reda i mira.

‘Ona je napala mene’

- Mihaela je morala na dodatni pregled u bolnicu u devet sati, a policajci su rekli da će je oni odvesti. Pola sata prije tog termina stavili su je u pritvor. Kad ih je pitala što se događa i zašto nema pravo na odvjetnika, rekli su joj da se nije ‘trebala mlatiti’. Objasnila je da ju je taksist istukao, a policajac je samo rekao da to sigurno nije bez razloga - priča Tanja.

Taksist R. P. (podaci poznati redakciji) kaže kako nije istina da je napao i ozlijedio bilo koju od putnica.

- Djevojka je mene napala, ali je zbog alkohola nezgodno pala na lice. Ozlijedila se jer je previše popila - tvrdi.

U dubrovačkoj policiji kažu da nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, već da je do sukoba došlo zbog svađe oko vožnje taksijem.

ZG Pride: Policija ovo ne tretira kao zločin iz mržnje

Ozlijeđena djevojka slučaj je prijavila i Zagreb Prideu, koji je podigao kaznenu prijavu. Marko Jurčić kaže da nije prvi put ovog ljeta da LGBT osobe u Dubrovniku traže zaštitu, a da policija ne radi po Protokolu o postupanju u slučaju zločina iz mržnje.

- Ako imate vidno ozlijeđenu ženu koja veli da je napadnuta jer se ljubila s drugom i snažnog muškarca koji se ismijava rodnim izražavanjem povrijeđene, onda sve ukazuje na sumnju na zločin iz mržnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:13