MJERE I ZLOČINI

Horor u Gospiću, nažalost, nije iznimka. Ovo su najpoznatiji zločini u Hrvatskoj koji su se morali spriječiti

Nerijetko su u trenutku zločina bila prisutna i djeca

S lijeva na desno: Ivan Kralj, policijski očevidi u Cetingradu, Galižani i Osijeku

 Cropix/

Najprije je supruzi prijetio smrću. Priveden je i pušten da se brani sa slobode dok traje kazneni postupak. Onda je prošloga tjedna izazvao novi incident zatočivši suprugu u sobi, gdje ju je vezao i prijetio da će ubiti i sebe i nju. Opet je priveden, ali je nadležno državno odvjetništvo u Gospiću zaključilo da ga ne treba pritvarati, nego da će biti dovoljna mjera opreza zabrane približavanja supruzi, s kojom više nije živio u bračnoj zajednici. U ponedjeljak je Jure M. (36) na brutalan način prekršio izrečenu mjeru te je nožem izmasakrirao suprugu i njezina novog partnera, nanijevši im teške ozljede. Liječnici se i dalje bore za njihove živote.

Stravičan slučaj iz Gospića, nažalost, više je praksa nego iznimka u Hrvatskoj. Brojni su slučajevi u kojima su nesretnim ženama presudili njihovi partneri, iako su se ta krvoprolića mogla spriječiti da je reakcija nadležnih službi bila ozbiljna i pravovremena.

U nstavku vam donosimo samo neke od slučajeva koji su zgrozili Hrvatsku.

20. svibnja 2018.

Ubio izvanbračnu suprugu u Zagrebu

image

Privođenje Ivana Kralja

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Ivan Kralj ubio je, u podrumskom stanu u Gajnicama, izvanbračnu suprugu Anitu Novoselac, nakon svađe. Zbog toga što je i prije bio nasilan prema njoj, imao je zabranu prilaska na 100 metara. Nožem joj je zadao nekoliko ubodnih rana. Na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen je, 5. prosinca, na 18 godina zatvora, a Vrhovni sud kaznu mu je povisio na 21 godinu.

16. lipnja 2020.

Upucao suprugu pa počinio samoubojstvo

image

Dragan M. iz vatrenog oružja usmrtio je suprugu Marinu M. i potom sebe

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Dragan M. (37), u Cetingradu, ubio je iz pištolja hicem u glavu suprugu Marinu (36), a potom je istim pištoljem presudio sebi. Marina, medicinska sestra, već ga je bila prijavila zbog obiteljskog nasilja, i imao je zabranu prilaska, a u tijeku je bio i postupak zbog prijetnji i nasilja na karlovačkom Općinskom sudu. U kući je u trenutku zločina bilo njihovo dvoje malodobne djece.

7. studenog 2020.

Krvoproliće ispred zgrade u Osijeku

image

Policijski očevid ispred stambene zgrade u Osijeku

Ivan Peric/Cropix/Cropix

Iako ga je samo dan ranije prijavila za nasilje, a policija ga privela, 46-godišnjak je nožem izbo 43-godišnju S. S. u Trpimirovoj ulici u Osijeku. Tužitelj nakon prijetnji nije našao elemente za pritvor, a i sat prije napada, S. S. je prijavila bivšeg partnera, koji ju je navečer ubo nožem u vrat ispred zgrade, a nakon toga je zabio sebi nož u vrat, pred njezinim bivšim suprugom i djecom.

28. studenog 2020.

Ubojstvo u obiteljskoj kući u Galižani u Istri

image

Mjesto zločina u Galižani

Goran Sebelic/Cropix/Cropix

D. A. (60) je tog dana oko 17.30, u prizemlju obiteljske kuće u Galižani, ubio svoju suprugu koju je prethodno verbalno napadao, vrijeđao, ponižavao, prijetio joj te je pratio, za što je i osuđen na sudu u Puli. Imao je i mjere zabrana prilaska svojoj bivšoj ženi. Zadao joj je više udaraca po glavi i tijelu, a od zadobivenih je ozljeda na mjestu preminula. Nakon toga, pokušao je presuditi i sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:57