ODGODA

HORVATINČIĆ I KLEMM DO DALJNJEGA NE IDU U ZATVOR Osuđene poduzetnike boravka iza rešetaka spasila - pandemija koronavirusa

Tomo Horvatinčić
 CROPIX

Epidemija koronavirusa odgodila je do daljnjega odlazak Tomislava Horvatinčića (72) na izdržavanje zatvorske kazne. Iako je njegov branitelj, odvjetnik Velimir Došen podnio molbu za odgodu odlaska na izvršenje kazne prilažući opsežnu dokumentaciju o Horvatinčićevu pogoršanom zdravstvenom stanju, molba još nije riješena jer ni iz Bolnice za osobe lišene slobode nije stigao odgovor postoje li uvjeti da se Horvatinčiću u bolnici u Svetošimunskoj pruži odgovarajuća zdravstvena skrb.

Hrvatski sudovi slijedom uputa usmjerenih na prevenciju širenja koronavirusa do daljnjeg ne šalju na odsluženje zatvorskih kazni osuđenike na blaže kazne, doznaje se u pravosudnim krugovima, o čemu smo već bili pisali.

Svi Županijski sudovi dobili su preporuke ministarstva u svrhu zaštite svih osoba lišenih slobode i zaposlenika kaznenih tijela. Suci, prema njima, trebaju prolongirati datum upućivanja osuđenika na izvršenje kazne zatvora, a u slučaju odlučivanja o molbama za odgodu trebaju voditi računa o zaštiti zatvorenika i zaposlenika te "kad god je to moguće odobriti odgodu izvršenja kazne zatvora u svrhu njihove zaštite".

Ministarstvo je također Županijskim sudovima preporučilo da u slučaju odlučivanja o prekidu kazne omoguće prekid izvršenja kazne kad god je to moguće.

Horvatinčić, koji je pravomoćno osuđen zbog pomorske nesreće u ljeto 2011. godine u kojoj je poginulo dvoje talijanskih državljana, u molbi među ostalim navodi da mu je određena i operacija, u Klinici u Beču gdje se liječio od raka kostiju, za travanj ove godine zbog sve jačih bolova. Uz to, 30. siječnja u Njemačkoj je treći put podvrgnut operaciji karcinoma želuca, navodi se u molbi za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

Horvatinčić se u ponedjeljak 9. ožujka javio sucu izvršenja zagrebačkog Županijskog suda kako bi opravdao svoje prijašnje nedolaske na ročišta zbog operativnog zahvata u Njemačkoj, a već dan kasnije završio je na hitnom prijemu Radiochirurgije u Svetoj Nedelji zbog zdravstvenih teškoća. Njegov odvjetnik Velimir Došen smatra da Horvatinčić nije sposoban za izdržavanje kazne jer mu je zdravlje teško narušeno i ugrožen mu je život te nema uvjeta za liječenje u zatvorskoj bolnici.

- U međuvremenu nismo dobili odgovor, ali ako bi on bio negativan, imali bismo pravo na žalbu o kojoj bi odlučivalo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda - rekao nam je odvjetnik Došen.

Zasad, osim u kaznionici u Splitu gdje je pravosudni policajac pozitivan na koronavirus, u Hrvatskoj nema zatvorenika zaraženih koronavirusom, za razliku od Slovenije. Međutim, svi zatvorenici iz poluotvorene kaznionice u Vukomercu premješteni su u Turopolje, a poluotvorena kaznionica u Vukomercu pripremljena je da u slučaju potrebe primi one zatvorenike koji bi morali u samoizolaciju u slučaju da se virus proširi zatvorskim sustavom.

Do daljnjega na izdržavanje kazni ne upućuju se okrivljenici za prekršajne kazne, a nekim se zatvorenicima privremeno prekida izvršenje kazne, a već ranije obustavljeni su svi posjeti članova obitelji zatvorenicima.

Osim Tomislava Horvatinčića sasvim je izvjesno na izdražavanje kazne neće ni vlasnik zašitarske tvrtke Klemm Security Josip Klemm, koji je također zbog zdravstvenih razloga zatražio odgodu izdražvanja jednogodišnje zatvorske kazne, a nakon što je u siječnju ove godine doživio prometnu nesreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:10