SVJEDOČENJE VJEŠTAKA

Horvatinčić je imao dovoljno vremena da izbjegne nesreću: Samo 3 sekunde bile bi dovoljne da spase živote Talijana! On je imao 4 minute

Horvatinčiću su, navode vještaci, samo tri sekunde bile dovoljne da izbjegne sudar
 Nikša Stipaničev/CROPIX

ŠIBENIK - Vještak za promet Ivo Makjanić danas je na šibenskome Općinskom sudu objašnjavajući okolnosti u kojima se dogodila pomorska nesreća u kojoj je lani sudjelovao Tomislav Horvatinčić rekao kako je s obzirom na brzinu kojom je plovio njegov gliser imao četiri minute vremena da "manevrom izbjegne sudar s talijanskom jedrilicom" i skrene udesno, poštujući pravilo prednosti prolaska te da se od nje odmakne čak 60 metara.

Trojica vještaka Ivo Makjanić, Mijo Radunović i Miroslav Baća danas su na Općinskome sudu u Šibeniku svjedočili o okolnostima u kojima je 16. kolovoza 2011. zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić u moru u blizini Primoštena udario u jedrilicu i na mjestu usmrtio talijanski bračni par nautičara Federica Salpietra i Mariellu Patelli.

'Horvatinčić me zvao tri puta nakon nesreće, ali ni u jednom razgovoru nije rekao da ima mrtvih'

Ivo Makjanić i Mijo Radunović, koji su vještačili okolnosti u kojima se dogodila nesreća, izjavili su kako je toga dana vidljivost bila dobra, da su se brodovi na pučini mogli vidjeti na udaljenosti od 7,4 kilometra, a smjer kretanja i trup brodova bili su vidljivi već s 3,7 kilometara.

Makjanić je izjavio kako su Talijani imali pravo prednosti prolaska jer je njihova jedrilica bila Horvatinčiću s desne strane, a to sve upućuje na činjenicu da je poduzetnik imao vremena skrenuti udesno, poštujući pravilo prednosti prolaska te se od nje odmaknuti čak 60 metara. Horvatinčić to nije učinio, a njegov je gliser zadržao i brzinu i smjer čak i nakon sudara s talijanskom jedrilicom.

Tužitelji se na suđenju Horvatinčiću osramotili: 'Je li jedrilica bila odsukana prije teglja?!'

Po iskazu vještaka Mije Radunovića, utemeljenom na rekonstrukciji događaja, Talijani su nekoliko sekunda prije nego što je Horvatinčić svojim gliserom udario u njihovu jedrilicu primijetili opasnost.

To se vidi po tome što su "napravili manevar udesno" pokušavajući izbjeći gliser, naveli su vještaci. Osam sekunda prije sudara Horvatinčićev gliser je bio čak 132,7 metara udaljen od talijanske jedrilice.

Gliser je tada plovio brzinom od 13,8 metara u sekundi, a jedrilica se kretala brzinom od 2,16 metara u sekundi, rekao je Radunović. Da je u tom trenutku Horvatinčić skrenuo udesno, upozorio je, možda bi mogao izbjeći nesreću ili makar njezine teške posljedice. Vještaci su naveli kako je, osim toga, vozač glisera mogao smanjiti brzinu ili ugasiti gliser te ublažiti posljedice nesreće.

Vještak za informatiku, telekomunikacije i biometriju Miroslav Baća ustvrdio je kako je s Horvatinčićeva mobitela na dan nesreće u 14,20 sati poslana poruka, no budući da sud nije naložio telekomunikacijsko vještačenje nakon 12 sati, još nije poznato je li riječ o poruci koja je stigla na adrese novinara, a u kojoj je bila Horvatinčićeva izjava da se nesreća dogodila zbog kvara na autopilotu, navodno sročena u njegovoj tvrki, a nije ju sročio on osobno.

Analizom mobitela Tomislava Horvatinčića, rekao je Baća, utvrđeno je kako je poruka poslana oko 14,20 sati spornoga dana spremljena u poslane, no vještak nije mogao utvrditi je li ona stigla na poslane adrese jer nije bilo sudskog naloga za vještačenje komunikacije nakon 12 sati.

Ako sud naloži dodatno vještačenje, moći će dobiti rezultate jer operateri čuvaju podatke i do 12 mjeseci, istaknuto je na današnjem ročištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:31