KRATKOTRAJNA NESVJESTICA

HORVATINČIĆ MORA NA IZVANREDNI LIJEČNIČKI PREGLED Ako se utvrdi da je zaista imao sinkopu, možda će mu oduzeti vozačku dozvolu

Tomislav Horvatinčić na izricanju presude
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Budući da se poduzetnik Tomislav Horvatinčić na suđenju za smrt talijanskog bračnog para nepravomoćno izvukao od kaznene odgovornosti zahvaljujući stanju tzv. sinkope, odnosno kratkotrajne nesvjestice, MUP je zatražio mišljenje Horvatinčićeva liječnika opće prakse!

Iako je njegov liječnik priznao da kod Horvatinčića doista postoje promjene zdravstvenog stanja, taj isti liječnik pritom smatra da ne postoje zdravstveni razlozi zbog kojih bi se poduzetnik morao podvrgnuti izvanrednom nadzornom pregledu.

Unatoč tom mišljenju Horvatinčićeva obiteljskog liječnika, nadležna policijska postaja uputila je poduzetnika na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled.

U roku od 15 dana od primitka zaključka o naloženom liječničkom pregledu, Horvatinčić je dužan u tu istu postaju dostaviti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima.

O krajnjem mišljenju liječnika ovisit će i odluka o eventualnom oduzimanju vozačke dozvole.

Sumnja u postojanje sinkope, odnosno da je to bila samo vješta izlika obrane ne bi li sutkinja Maja Šupe presudila Horvatinčiću u korist, bacila je mrlju na kraju na cijelo suđenje jer je u zraku ostala visjeti činjenica da je na dan pomorske nesreće Horvatinčić na komadu papira nacrtao detaljnu skicu sudara, koja bi bila neizvediva da je doživio sinkopu.

Podsjetimo, sutkinja Šupe nepravomoćno je odlučila Horvatinčića osloboditi krivnje za smrt talijanskog bračnog para Salpietro, čija su rastrgana i unakažena tijela plutala primoštenskim akvatorijem u kolovozu 2011.

Rezime presude koja je sledila krv u žilama hrvatske javnosti bio je kratak: "Sudsko vijeće nije sigurno i nedvojbeno utvrdilo da je optuženi Horvatinčić počinio kazneno djelo neizravnom namjerom niti iz nehaja. Ujedno, Vijeće je prihvatilo i obranu da je optuženi doživio sinkopu, odnosno kratki gubitak svijesti, uslijed čega je i izostala njegova reakcija pri upravljanju jahtom, u zadnjoj fazi mimoilaženja s talijanskom jedrilicom."

Hoće li možda i rezultati naloženog liječničkog pregleda "pomoći" višestupanjskom sudu da potvrdi, odbaci ili preinači oslobađajuću presudu donesenu prije mjesec dana na šibenskom sudu, pokazat će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:51