KAKO JE TO MOGUĆE?

Horvatinčić slobodno šeće Zagrebom: Snimili smo ga ispred klinike, pravosudnoj policiji ni traga

Situacija u kojoj je Horvatinčić snimljen sada jasno ukazuje kako se on privatnim automobilom kreće slobodno po Zagrebu

Tomo Horvatinčić izlazi iz klinike Svjetlost

 Jutarnji List/

Tomo Horvatinčić (74), pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo bračni par Salpietro, umjesto na izdržavanju kazne slobodno se šeće Zagrebom, bez ikakve pratnje pravosudne policije.

Horvatinčić je u utorak u poslijepodnevnim satima zatečen i snimljen ispred jedne privatne klinike na području Zagreba, a nakon što je napustio kliniku bez ičije pomoći, u pratnji mlađe ženske osobe, uputio se do parkiranoga crnoga terenca Land Rover.

Mlađa ženska osoba zatim ga je odvezla na zadnjem sjedalu crnoga terenca sa zamračenim staklima, tako da uopće nije moguće primijetiti da se poduzetnik nalazi u vozilu čak i kada bi ste se slučajno u prometu zatekli pored njegovoga vozila. Kako bismo doznali kako je ovo moguće, poslali smo žurni upit Ministarstvu pravosuđa s pitanjima je li Horvatinčiću možda odobren prekida služenja zatvorske kazne, a odgovor ministarstva ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Podsjetimo, Horvatinčić je nakon vrlo dugotrajnoga sudskoga postupka punoga preokreta na kraju bio pravomoćno osuđen na spomenutu kaznu od 4 godine i 10 mjeseci zatvora. Nakon toga uslijedio je niz zahtjeva za odgodom izvršenja kazne, uglavnom zbog njegovoga zdravstvenoga stanja, da bi konačno, kada mu je posljednji od zahtjeva za odgodom odbijen, on počeo služiti kaznu 21. srpnja prošle godine. Dakle, na odsluženju kazne nalazi se nešto manje od godinu dana.

Nedavno je Horvatinčić snimljen na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama, no premda je najprije snimljen kako se kreće sam bez pratnje čuvara, izvjesno je da se na rehabilitaciji nalazio pod ingerencijom zatvorskog sustava, odnosno da nije mogao napuštati toplice kada je htio, te su ga nakon obavljene rehabilitacije odvezli pravosudni policajci. Međutim, situacija u kojoj je Horvatinčić snimljen sada jasno ukazuje kako se on privatnim automobilom kreće slobodno po Zagrebu, bez ikakve pratnje pravosudne policije.

Osim mogućnosti da je dobio prekid izdržavanja, jedina preostala zakonska mogućnost su pogodnosti puštanja na maksimalno 144 sata mjesečno prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora. Premda odredbe zakona djelomično reguliraju te pogodnosti, postoji stavak zakona koji, neovisno o do sada izdržanom djelu kazne, na temelju stručne procjene omogućavanje pogodnosti zatvorenicima u otvorenim i poluotvorenim kaznionicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:19