APEL PODUZETNIKA

Horvatinčić u četvrtak mora u zatvor, opet je zatražio odgodu: ‘Časni sude, stanje mi se pogoršalo‘

Horvatinčić je pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske sapunice i tri ponovljena suđenja
Tomislav Horvatinčić
 Zeljko Puhovski/Cropix

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić (72), pravomoćno osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro, zatražio je od suda da mu se ponovno odgodi slanje u zatvor.

Horvatinčić je već jednom u ožujku dobio 6-mjesečnu odgodu izvršenja kazne zbog teškoga zdravstvenoga stanja te se u četvrtak, dakle za dva dana trebao javiti u Remetinec. Umjesto njega, na zagrebački Županijski sud stigla je nova molba za odgodu izvršenja kazne.

- Ponovno smo zatražili odgodu. Zdravstveno stanje mu se pogoršalo, što proizlazi iz dokumentacije koju smo dostavili uz molbu te dok mu se stanje ne popravi smatramo da ne bi mogao početi s izvršenjem kazne - rekao nam je Horvatinčićev odvjetnik Velimir Došen, ne želeći više ništa komentirati.

Međutim, prema zakonskoj proceduri stvar je jasna: o najnovijoj Horvatinčićevoj molbi ubrzo bi trebao odlučiti jedan od troje sudaca izvršenja zagrebačkoga Županijskog suda, a kriterij je da Horvatinčićevo zdravstveno stanje dozvoljava da on bude smješten u zatvor. Točnije, postoje li u zatvorskom sustavu kapaciteti da se Horvatinčića od dijagnoze koju ima može liječiti u zatvorskoj bolnici ili ne.

Kako neslužbeno doznajemo, Horvatinčić je u molbi naveo da mu se stanje uopće nije popravilo, već pogoršalo od ožujka, kada je dobio prvu odgodu.

Horvatinčić je pravomoćno osuđen za nesreću počinjenu 2011. tek nakon čitave sudske sapunice i tri ponovljena suđenja. Najprije je bio proglašen krivim, ali osuđen na uvjetnu kaznu, zatim je na drugome ponovljenom suđenju bio oslobođen zbog famozne sinkope, da bi na trećemu suđenju, pred drugim sucem, bio osuđen na bezuvjetnu kaznu.

Tek u prosincu 2019. Županijski sud u Zadru je potvrdio osuđujuću presudu, a Horvatinčić je na izdržavanje kazne prvi put pozvan u ožujku ove godine. Međutim, tada je podnio prvu molbu za odgodu izvršenja kazne, a sudac izvršenja je usvojio.

Horvatinčić, kao što je sam izjavio, već dugi niz godina boluje od maligne bolesti. Od odgode u ožujku Horvatinčića su novinari, kao i građani, više puta snimili kako ispija kave u Zagrebu ili Samoboru, te na ljetovanju. Međutim, kako je više puta izjavio, to nema veze s njegovim zdravstvenim stanjem te se prema dokumentaciji domaćih i stranih bolnica on čitavo to vrijeme intenzivno liječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2020 23:24